OMIKRON SE PRECEJ RAZLIKUJE OD DO SEDAJ ZNANIH RAZLIČIC: Toliko dni potrebuje BionTech za dobavo prilagojenega cepiva

Svet

Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, so sporočili. O prilagoditvi cepiv že razmišljajo tudi drugi proizvajalci.

"Da ne izgubljamo časa, smo se paralelno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi ali ne," je povedala.

Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata nekatere enake postopke, je dodala. Kot primer so izpostavili načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno preučujejo, kako dobro se da nevtralizirati nove beljakovine bodice S.

BioNTech je v petek sporočil, da se omikron precej razlikuje od sedaj poznanih različic, ki imajo dodatne mutacije na beljakovini bodice S. Iz podatkov testov, ki trenutno potekajo, pa bodo lahko ugotovili, ali morajo prilagoditi cepivo, če se bo ta različica razširila po celem svetu. Prve ugotovitve bodo najverjetneje imeli do konca prihodnjega tedna.

Skupaj s partnerskim podjetjem Pfizer so se že pred meseci pripravili na podoben scenarij in so sedaj sposobni cepivo prilagoditi v roku šestih tednov, v sto dnevih pa bi lahko že začeli dobavljati prilagojeno cepivo.

Da so že začeli delo na novih cepivih, usmerjenih neposredno proti različici omikron, so že sporočili tudi iz ameriških podjetij Moderna in Johnson & Johnson, poročajo tuji mediji. Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel je za ameriško televizijo CNBC obenem opozoril, da bi lahko trajalo več mesecev, preden bodo pripravljeni na dobavo novega cepiva. Vodilni predstavnik Moderne Paul Burton je za britanski BBC pojasnil, da bo izdelava novega cepiva v količinah, ko lahko steče njegova dobava, predvidoma možna nekje v prvih mesecih prihodnjega leta. Bancel je sicer obenem izpostavil, da zaenkrat sploh še ni jasno, ali bo novo cepivo dejansko potrebno. Več naj bi bilo po njegovih besedah znanega v približno dveh tednih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .11. 2021 ob  22: 23
In kaj sedaj, se dve cepljenji proti Omikronu in booster, tako da vam bodo v enem letu dali sest injekcij. Pa vam se vedno ni jasno?