Omerzel: Plinski terminal v Žavljah zgodovina

Trst

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zadovoljen, da je na prednostnem seznamu energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, ki ga je potrdila Evropska komisija, tudi sedem slovenskih projektov. Za Slovenijo sporni plinski terminal v Žavljah, ki ga ni na seznamu, prav tako pa nima okoljskega dovoljenja, je zanj "zgodovina".

"Zadovoljen sem, da smo z Italijo našli dogovor in ga spoštovali, in to na nivoju EU," je v današnji izjavi medijem v Ljubljani ocenil minister. Italija in Slovenija sta po njegovem mnenju dokazali, da se znata kot dobri sosedi tudi dogovoriti.

Na seznamu je sicer projekt terminala v Severnem Jadranu, čeprav njegova lokacija še ni znana. "Z Italijo smo glede tega dosegli dogovor, da bo nova lokacija izbrana v soglasju obeh držav," je poudaril minister, ki sicer ni želel povedati, kaj bi bila zanj sprejemljiva lokacija.

Evropska komisija je danes namreč potrdila dokončni seznam prednostnih energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, ki je bil za Slovenijo sporen zaradi terminala v Žavljah. Teh na seznamu zdaj ni, je pa projekt terminala v Severnem Jadranu.

Gre za seznam približno 250 prednostnih energetskih projektov, ki se bodo lahko v obdobju 2014-2020 po pospešenem in lažjem postopku potegovali za delež od 5,8 milijarde evrov evropskega denarja v okviru instrumenta za povezovanje Evrope.

Slovenija je julija, v vmesni fazi postopka odločanja, seznamu nasprotovala, ker je bil na njem tudi italijanski projekt plinskega terminala v Severnem Jadranu, češ da se za njim skriva namera gradnje terminala v Žavljah, ki mu že vseskozi odločno nasprotuje. Sledila so dodatna pogajanja, ki so prinesla rešitev.

Ta rešitev - da bo lahko Italija določila lokacijo terminala samo v soglasju s Slovenijo - je po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo in prostor upoštevana v končni različici seznama, ki jo je komisija potrdila danes.