OMEJITVE PRI NAKUPU JEDILNEGA OLJA? Želijo preprečiti čustveno spodbujeno nakupovanje

Svet

Hrvaška skupina Fortenova, kamor spadata tudi Konzum in Mercator, bo verjetno uvedla omejitve pri nakupih jedilnega olja. O tem razmišljajo zaradi povečane potrošnje, ne pa zato, ker olja ne bi imeli, je za hrvaško televizijo Nova TV v četrtek povedal direktor Fortenove Fabris Peruško.

"Skupina Fortenova ima dovolj jedilnega olja za normalno potrošnjo, vendar pa bomo zaradi trenutno čustveno prevelikega nakupovanja olja verjetno uvedli omejitev na enkratni nakup," je v Dnevniku Nove TV povedal Peruško.

"Moramo se zavarovati, da ne bi prišli k nam kupci iz drugih držav in porabili naših zalog," je pojasnil direktor Fortnove in dodal, da bi z načrtovanimi omejitvami lahko preprečili čustveno spodbujeno nakupovanje.

Čeprav je Evropska unija v veliki meri odvisna od ruske in ukrajinske pšenice in sončnic, to ne velja za Foretnovo. Ta ima dve oljarni, Zvijezdo na Hrvaškem in Dijamant v Srbiji, z njima pa pokrije 70 odstotkov potreb. Sončnična semena skupina dobiva večinoma iz Vojvodine in deloma iz Slavonije.

Peruško z dobavami iz Srbije ne pričakuje težav, čeprav je srbski predsednik Aleksandar Vučić prepovedal izvoz kmetijskih pridelkov. S srbskimi oblastmi skupina odlično sodeluje, pravi Peruško.

Solastniki Fortenove so sicer tudi Rusi. Ruska Sberbank ima v Fortenovi 40-odstotni lastniški delež, za katerega pa je prav ta teden začela prodajni postopek. Prvotno so Rusi nameravali iz skupine oditi leta 2023 ali 2024, zdaj pa bodo postopek pospešili, je povedal Peruško.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  20 .03. 2022 ob  09: 11
Narod zganja paniko brez otrebe. Ne kupujte na zalogo.