OMEJITEV GIBANJA V IN PO DRŽAVI V SKLADU Z USTAVO? Teršek in Pavlin se z zakonodajno-pravno službo ne strinjata

Slovenija

Parlamentarni odbor za zdravstvo je na nujni seji podprl mnenje zakonodajno-pravne službe, da določba 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, na katero se vlada sklicuje pri omejevanju gibanja po državi in omejitvi gibanja ponoči, ter določba v odloku, ki omejuje gibanje, nista v nasprotju z ustavo.

Zakon o nalezljivih boleznih v 39. členu določa, da lahko minister za zdravje prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih, če z drugimi ukrepi ni mogoče preprečiti širjenja nalezljive bolezni. Da je ta člen, na katerem temeljijo vladni odloki, ki prepovedujejo gibanje na prostem od 21. do 6. ure ter gibanje po državi - sprva med statističnimi regijami, od danes pa med občinami, za trenutno situacijo neustrezen, meni več pobudnikov, ki so se obrnili na ustavno sodišče, med njimi tudi pravnik Andraž Teršek.

Teršek skupaj z odvetnikom Damijanom Pavlinom trdi, da lahko država prepove gibanje po državi in določi "policijsko uro" le, če razglasi izredno stanje. "Če izrednega stanja ne razglasi in gibanje v in po državi prepove, ravna protiustavno," sta prepričana.

Andraž Teršek

A zakonodajno-pravna služba ocenjuje, da so elementi zakonske ureditve, ki jih vsebuje omenjeni člen zakona o nalezljivih boleznih, ustrezni in primerni ter v zadostni meri določni za vzpostavitev zakonske pravne podlage za varstvo prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Zato menijo, da določba ni v neskladju z 2. in 32. členom ustave, ustavnemu sodišču pa predlagajo, naj začetek postopka za oceno ustavnosti zavrne kot neutemeljen. Odbor je takšno mnenje podprl.

Drugi člen ustave namreč določa, da je Slovenija pravna in socialna država, 32. člen govori o svobodi gibanja, ki pa se lahko omeji z zakonom, če je to potrebno, da bi se preprečilo širjenje nalezljivih bolezni.

Da je zakon dovolj določen, meni tudi vlada. Po besedah države sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant je vlada prepoznala covid-19 kot bolezen, za katero se uporabljajo splošni ukrepi po zakonu o nalezljivih boleznih. Zatrdila je, da so vsi ukrepi temeljili na vsakokratni strokovni preučitvi situacije v državi, stopnjevali pa so jih glede na epidemiološko stanje. Poleg tega vlada tudi redno preverja strokovno utemeljenost protikoronskih ukrepov.

Bregantova je na današnji seji tudi dejala, da je žalostna, da je situacija v državi prišla tako daleč. Dejala je, da nas je epidemija ujela dokaj nepripravljene, tako kot ves svet, a da ni države, ki bi na epidemijo odgovarjala s takšnimi ukrepi, da bi lahko živeli enako kot pred enim letom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  27 .10. 2020 ob  19: 29
Vlada je prepovedala gibanje po državi in določila "policijsko uro", ker OCENJUJE in MENI, da je zakon (39. člen) dovolj določen. Zakonodajno pravna služba MENI, da določba ni v neskladju z 2. in 32. členom ustave, ustavnemu sodišču pa PREDLAGA, naj začetek postopka za oceno ustavnosti zavrne kot neutemeljen. Parlamentarni odbor je takšno mnenje podprl.

Samo po sebi se zastavlja vprašanje - Zakaj država NOČE razglasiti IZREDNO STANJE?
Tom |  27 .10. 2020 ob  14: 49
vseved@, glede na tvoje blodnje in zablode prepoznane v zapisanem, podkreplejno s tvojim mentalnim primankljajem bi bil bolj primeren "nick name" - NEVED, ker tvoje vsesplošno "vedenje" , osebam, katere si navedel, ne sežeš niti do konice mezinca na nogi! Bedak si in bedak boš ostal, vmes pa onesnaževal s svojim pisanjem prostor namenjen komentarjem!
vseved |  27 .10. 2020 ob  12: 44
-1
Še malo daj dreza in meša drek, pa bo Janša res razglasil izredno stanje. Te jebivetre ala Potč, Pavlin, Teršek je treba ignorirat.