OMEJITVE GIBANJA NE BO VEČ, OSTALA BO LE V NOČNEM ČASU: Spremembe tudi pri športu in rekreaciji

Slovenija

V Sloveniji se povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je potrdil, da rekreacija tako ne bo več omejena zgolj na družino in individualno. Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi ostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj, je odločila vlada na sinočnji in današnji seji.

S ponedeljkom, 15. februarjem, bo za uporabo žičniških naprav veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki, je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dodal je, da kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila, kar velja tudi za vse druge dejavnosti, kjer je potrebno testiranje. Slednje bo potrebno tudi za vse tiste, ki vodijo športno vadbo.

Med drugim bodo od ponedeljka dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih ne le najvišje kategorije, ampak tudi 2. slovenske lige in 1. mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva. Prav tako je v kolektivnih in individualnih športih kot doslej še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih tekmovanj.

Za športne programe se bodo lahko uporabljali vsi športni objekti in površine za šport v naravi, ki jih določa zakon o športu, to so športni centri, športni objekti, vadbeni prostori in površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

Treningi so še naprej dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost. Poleg tega so dovoljeni tudi perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate.

Vadba športnikov v mlajših starostnih kategorijah mladincev in kadetov bo dovoljena le, če se bo izvajala v obliki mehurčkov oziroma fizično izoliranih skupinah, kar zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe. V to izjemo so vključeni člani reprezentanc, teh je za okrog 1000, nekateri pa so že delno zajeti v skupini perspektivnih športnikov.

Treningi so še naprej dovoljeni tudi okrog 500 športnikom, starejšim od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Dovoljeni bodo tudi treningi preostalim registriranim športnikom, če se izvajajo individualno, samostojno oziroma pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev.

Pri izvajanju športne vadbe športnikov v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna športna vadba športnikov bo dovoljena tako na zunanjih površinah kot v zaprtih prostorih, kjer je pogoj 30 kvadratnih metrov na osebo. Tako na prostem kot v zaprtih prostorih bo dovoljena tudi rekreacija v vadbenih skupinah do desetih vadečih ob ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, tudi tu strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri vadbi ne bo smelo priti do fizičnega stika med vadečimi. Članom skupnega gospodinjstva, ki lahko vadijo še naprej tudi v skupini, med vadbo ni potrebno vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje. Z novim odlokom pa ne bo več omejitev na posamezne občine ali regije.

Hojs: S ponedeljkom odprava omejitev prehoda mej občin in statističnih regij

S ponedeljkom bo začel veljati odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, mogoče se bo torej prosto gibati po celotni državi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je dodal, pa ostaja v veljavi omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro. Po Hojsovih besedah bo omejitev gibanja ponoči sproščena, ko bodo v skladu z vladnim semaforjem epidemiološke razmere to dopuščale. Vlada je sicer na Twitterju v luči sproščanja ukrepov tudi navedla, da bo dovoljeno zbiranje do 10 ljudi.

Ob tem je Hojs zavrnil očitke, da je Slovenija med redkimi državami s tovrstno omejitvijo. Med državami, kjer velja takšen ukrep, je naštel Avstrijo, Ciper, Češko, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Nizozemsko, Romunijo in Španijo. Prav tako imajo "policijsko uro" v delih nekaterih drugih evropskih držav, ponekod omejitev gibanja ponoči le svetujejo, spet druge države pa takšnega predpisa nimajo.

Takšno omejitev torej predpisujejo ali svetujejo v večini evropskih držav, tako da Slovenija po besedah notranjega ministra v tem pogledu ni izjema. Prav tako pa se bo s ponedeljkovim odprtjem občinskih in regijskih meja pridružila večini evropskih držav, v katerih so omejitev gibanja sprostili, je dodal Hojs.

Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, vse ostale omejitve, povezane z zbiranji, ostajajo v veljavi. Začasno so tako še vedno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Še vedno pa odlok določa, da lahko minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Minister Janez Cigler Kralj je sicer nazadnje minuli petek upravne enote obvestil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri oziroma največ štiri osebe. Glede na danes spremenjeni odlok je mogoče sklepati, da bo z novim dopisom dovoljena prisotnost 10 oseb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  11 .02. 2021 ob  22: 11
Toliko o obljubah glede tega, kako se bodo držali oranžnega semaforja!
V ORANŽNI FAZI NI BILA PREDVIDENA SPROSTITEV PREHODA MED REGIJAMI!
Pričakovano brezglavo in nespametno sproščanje ukrepov s strani vladnih Cefizljev, ki jim je malo mar za posledice svojih dejanj.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dr. Andrej Trampuž, infektolog, o južnoafriški različici koronavirusa

Ta različica je nevarna, ker se izjemno hitro širi in ker vemo, da nekatera cepiva proti njej niso učinkovita. Upam, da bodo tudi v Sloveniji ukrepi poostreni, ker se bodo te različice hitro razširile. Po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in tudi drugih sosednjih državah. Edino poostritev ukrepov, ne sproščanje, bo lahko preprečila, da ne bo prišlo do tretjega vala. Politiki na žalost dajejo lažna upanja, da so padajoče številke že zadosten razlog za sproščanje ukrepov. Nasprotno, čaka nas nekaj trdih tednov. Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo. Nemčija kljub temu da ima petkrat manj okužb kot Slovenija, še poostruje ukrepe. Skrbi nas, da cepivo AstreZenece verjetno ne ščiti dovolj. Pričakujemo, da bo novi val prizadel predvsem mlajše ljudi, kar bo še večja tragedija.