OLAJŠANO PREHAJANJE MEJE ZA DNEVNE MIGRANTE BO, A NE V ISTRI: Težave ob Dragonji naj bi zmanjšalo covidno potrdilo (FOTO)

Piran

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške, Aleš Hojs in Davor Božinović, sta na včerajšnjem srečanju v Portorožu govorila tudi o načinih, kako olajšati prehod meje med državama. Tako je Božinović predstavil digitalno potrdilo za prehod hrvaške meje, Hojs pa je napovedal odprtje mejnega prehoda za dnevne migrante na območju Brežic oz. Krškega.

Dvostransko srečanje, ki je potekalo v okviru dvodnevnega gostovanja ministrov za notranje zadeve držav procesa Brdo v Portorožu, je bilo po Hojsovih besedah nadaljevanje izjemno dobrega sodelovanja med državama. Med drugim bodo tudi letos slovenski policisti odšli na hrvaško obalo in tamkajšnjim policistom pomagali v času turistične sezone, je v izjavi za medije navedel slovenski minister.

Božinović je na srečanju, tako Hojs, predstavil že uvedeno digitalno potrdilo na hrvaški strani, s katerim bo mogoče dobiti potrdilo pdf oz. kodo QR, ki bo zadostovala za prehod na Hrvaško. Predstavitev slovenske rešitve na tem področju je napovedana za prihodnje dni, je dodal Hojs.

Obe policiji imata nalogo v najkrajšem času najti rešitev za hitrejši pretok teh kamionov

Božinović je navedel, da so od začetka meseca svojim državljanom izdali že več kot 100.000 digitalnih potrdil ter da so pripravljeni na sprejem potrdil iz vseh držav EU. Do zdaj so imeli na ta način že med 8000 in 10.000 gostov, v glavnem iz Poljske in Češke, pa tudi iz Danske in Nemčije.

Gre za rešitev, ki bi pripomogla k zmanjšanju čakalnih dob na mejnih prehodih, je ocenil hrvaški minister in pozval, da bi v letošnjem letu Slovenci in Hrvati nadaljevali s tradicijo, da obiskujemo eden drugega.

Kaj pa težave ljudi ob Dragonji?

Po Hojsovih besedah sta se z Božinovićem dotaknila tudi problematike zastojev prevoznikov na mejah: "Obe policiji imata nalogo, da v najkrajšem času najdeta rešitev, tako na Bregani kot na Gruškovju, za hitrejši pretok teh kamionov prek slovensko-hrvaške meje."

Obenem sta se s hrvaškim kolegom dogovorila, da najdeta rešitev za dnevne delovne migrante. Glede na to, da je bila izražena tudi želja županov z območja Brežic oz. Krškega, nameravajo odpreti dodaten mejni prehod, ki bi bil namenjen samo slovenskim in hrvaškim državljanom in bi bil odprt nekje med 5. ali 6. uro zjutraj in 10. uro zvečer.

Na vprašanje glede podobnih težav lokalnega prebivalstva ob meji na Dragonji pa je Hojs ocenil, da bo pretok v poletni sezoni že z uveljavitvijo covidnih potrdil bistveno hitrejši, "tako da verjamem, da bodo težave odpravljene".

Glede lažjega prehajanja meje sta se sicer včeraj pogovarjala tudi zdravstvena ministra obeh držav, Janez Poklukar in Vili Beroš, so sporočili z ministrstva za zdravje. Poklukar je med drugim Hrvaški čestital za hitro vpeljavo covidnega potrdila, ki je, kot so izpostavili v sporočilu za javnost, lahko vzor sosednjim državam.

Hojs in Božinović sta se sicer pogovarjala tudi o slovenskem predsedovanju Svetu EU, konkretneje o sprejemu pakta za migracije in azil ter o novem schengenskem zakoniku in evalvacijskem sistemu, ki bo na mizi na neformalnem srečanju notranjih ministrov na Brdu pri Kranju 15. julija.

Slovenija beleži manj ilegalnih prehodov, Hrvaška pa več

Sicer pa je Hojs navedel podatke, po katerih je na Hrvaškem glede na lani zrasel odstotek zajetih migrantov, medtem ko je ta številka na hrvaški meji po podatkih slovenske policije manjša. "To nedvomno kaže, da Hrvaška uspešno zamejuje prehod ilegalnih migrantov iz BiH proti zahodnim državam," je dodal. Pri tem je ponovil, da je Slovenija velik podpornik vstopa Hrvaške v schengen.

Božinović pa je navedel podatek, da letos Slovenija beleži za 26 odstotkov manj migrantov, v Hrvaški pa je njihovo število naraslo za štiri odstotke. "To pomeni, da Hrvaška brani zunanjo mejo Evropske unije," je poudaril ter dodal, da je vstop Hrvaške v schengen tudi v interesu Slovenije in unije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija