OLAJ PREPRIČAN, DA JE TORKOVA SITUACIJA ZAHTEVALA UPORABO SILE: Policijski sindikat zahteva preiskavo (FOTO, VIDEO)

Kronika

Generalni direktor Policije Anton Olaj je za sinočnje Odmeve TV Slovenija zanikal, da bi na delo policije ob torkovem protestu vplivala politika. V policiji so po njegovih besedah pripravljeni tudi na prihodnje proteste. Ljubljanski župan Zoran Janković je za 24ur zvečer na POP TV za proteste obtožil premierja Janeza Janšo, vlado pa pozval k odstopu. V Sindikatu policistov Slovenije pa se zaradi številnih vprašanj zaposlenih na policiji in javnosti zavzemajo za preiskavo ukazov vodstva policije na torkovem protestu.

Olaj je dejal, da je uporaba sile odvisna od "ocene situacije na terenu", torkova situacija pa da je to narekovala.

"Poleg neposrednega ogrožanja javnega reda varnosti cestnega prometa je potrebno vedeti, da je istočasno potekalo še varovanje varovanih oseb v zvezi z vrhom EU-Zahodni Balkan (...), ki so imele določena opravila na določenih krajih v Ljubljani. Zato je tudi moja odredba vključevala ta območja," je pojasnil in dodal, da so gibajočo se množico zaradi varovanja morali preusmeriti in zagotoviti varnost.

Po njegovem mnenju so dan prej ljudi primerno opozorili, da bo varovanje poostreno in da naj bodo zbiranja mirna.

Čeprav naj bi bil protest ob prvi uporabi vodnega topa miren, Olaj zatrjuje, da so v tistem trenutku za uporabo topa "obstajali pogoji". "V tistem času so proti policijskim vozilom in policistom že metali granitne kocke in druge predmete, kar je pomenilo, da je bilo treba shod razpustiti, kar smo tudi jasno napovedali," je dejal.

Na vprašanje, kako bo policija ravnala ob prihodnjih protestih, je povedal, da bo "tako kot vedno do zdaj - zakonito, strokovno učinkovito". "Sicer pa mi proteste pričakujemo tudi vnaprej in smo na njih pripravljeni," je dejal.

Odločno je zanikal, da bi na torkovo dogajanje vplivala politika z željo po strožjem varovanju. Policistke in policiste je ob tem pohvalil za "dobro delo".

Na torkovo dogajanje se je v oddaji 24ur Zvečer na POP TV odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Dejal je, da je vrednota Ljubljane varnost in spoštovanje "različnosti". "To, kar se je včeraj zgodilo, je velika tragedija. Dejstvo je, da je kriv Janez Janša in njegov način vladanja. Temu ne moremo ubežati, ljudje so zelo nervozni, nesrečni, protestirajo iz dneva v dan," je dejal. Odločitev o predčasnih volitvah je sicer na predsedniku vlade, je dodal, se pa po njegovem mnenju takšni protesti ne morejo nadaljevati, zato predčasne volitve podpira.

Obsodil je odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, ki je na pogovor povabil predsednika stranke Resnic.ca Zorana Stevanovića, enega od organizatorjev sredinih protestov.

Poudaril je, da je "protest dobrodošel pod pogojem, da ni nasilen". V zadnjih dveh tednih pa po njegovem mnenju prihaja do prekomernih ukrepov z obeh strani. Vsakršen nasilen protest je obsodil.

Sindikat policistov za preiskavo ukazov policistom na torkovih protestih

V Sindikatu policistov Slovenije se zaradi številnih vprašanj zaposlenih na policiji in javnosti zavzemajo za preiskavo ukazov vodstva policije na torkovem protestu. Varuha človekovih pravic zato pozivajo, da nemudoma uvede neodvisno preiskavo, ki bo prikazala strokovnost in zakonitost ukazov nadrejenih, so zapisali v sporočilu za javnost. Vodstvo policije so ob tem pozvali, naj omogoči nemoteno izvedbo preiskave, tako da dovoli vpogled v podatke in dokumente.

V sindikatu ugotavljajo številna neskladja in interpretacije istega dogodka glede ukazov, ki jih je operativni štab policije odredil policistom, ki so tega dne v Ljubljani opravljali delo. V javnosti so bili izraženi dvomi in vprašanja, "ali je policijsko vodstvo varovanja javnega shoda in vrha EU-Zahodni Balkan res sprejemalo ter policistkam in policistom odrejalo nepristranska, strokovno utemeljena in zakonita navodila in ukaze, tako glede uporabe pooblastil, kot prisilnih sredstev", dodajajo.

Neskladja ugotavljajo tudi na podlagi predhodnih političnih zahtev do vodstva policije glede ostrejšega ukrepanja na protestih, zahtev po menjavi vodstev posameznih enot, izjav nekaterih političnih predstavnikov o pričakovanjih vodstva policije in nastopa predstavnika policije Danijela Lorbeka v medijih v torek po protestih, ki da je dvome še bolj utemeljil.

Zanima jih predvsem, ali je vodstvo policije policistom dajalo zakonite in strokovne ukaze pri uporabi prisilnih sredstev, ali je ravnalo v skladu z metodiko dela, ki je običajna pri vzdrževanju javnega reda in miru, ter ali je vodstvo zagotovilo ustrezno raven varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, so še zapisali v včerajšnjem sporočilu za javnost.

Neodvisna preiskava je po njihovem mnenju nujna tudi zaradi zaščite ugleda policistov, ki so bili v neposrednem stiku z ljudmi in so zaradi morebitnih nestrokovnih ukazov vodstva neutemeljeno podvrženi kritiki javnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  07 .10. 2021 ob  22: 39
Po celem svetu bi lahko bilo dosti lazje ce bi le zdravstvo vedlo ugotovit oz.opravit pregled pri ljudeh na tak nacin da bi ugotovili ali ji bo okuzba z virusom resno ogrozila zdravje ali ga sploh ne bo.
Problematika je zares v tem da se je vrglo vse v isti kos,ampak kaj cmo tako je.
anton |  07 .10. 2021 ob  16: 52
... kdor daje prav agresivnim demonstracijam, me zanima ali bi enako razmišljal, če bi mu demonstranti poskodovali ali uničili njegovo lastnino ... moje mnenje je, da je v dani situaciji policija ravnala profesionalno ...
... pa, da ne bo pomote, mirne demonstracije podpiram, so zakonite in v določenih primerih zaželjene, če ne celo nujne ...
vseved |  07 .10. 2021 ob  14: 46
Policija je bila preblaga!
alfa |  07 .10. 2021 ob  08: 57
NEKATERI ZAFUSTRIRANCI POLICAJI SO SI DALI DUŠKA IN TEPLI PROTESTNIKE,ZATO KER SO SAMI BILI TEPENI OD SOŠOLCEV KO SO BILI OTROCI