OLAF SCHOLZ: "Evropa mora nujno in znatno povečati proizvodnjo orožja"

Svet

Evropa mora nujno in znatno povečati proizvodnjo orožja, je včeraj izjavil nemški kancler Olaf Scholz in opozoril, da stara celina ne živi v času miru. Po njegovih besedah morajo evropske države za ta namen združiti naročila in finančna sredstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Znatno povečanje proizvodnje orožja v Evropi je nujno potrebno, je na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za novo tovarno streliva podjetja Rheinmetall v majhnem kraju Unterlüss severno od Hannovra dejal Scholz. Dodal je, da je "boleča realnost" ta, da Evropa ne živi v času miru.

"Od izdelave moramo preiti k množični proizvodnji oborožitve," je poudaril kancler in zatrdil, da morajo biti "tisti, ki si želijo miru, sposobni uspešno odvračati agresorje". Ob tem je omenil vojno v Ukrajini in ocenil, da je prihodnost na pravilih temelječega svetovnega reda odvisna od razpleta tega konflikta.

Po besedah Scholza, ki članice EU že dlje časa poziva h krepitvi orožarske industrije, so obljube drugih držav glede pomoči Ukrajini še vedno nezadostne. "Doslej smo si pomagali tako, da smo veliko dobavljali iz zalog," je dejal in dodal, da je to vse manj mogoče.

"Tanki, havbice, helikopterji in sistemi zračne obrambe ne stojijo na policah. Če se več let nič ne naroča, se tudi nič ne proizvaja," je še dejal prvi mož nemške vlade in ocenil, da morajo pristojni storiti vse, kar je v njihovi moči, da se proizvodnja orožja poveča po vsem svetu.

Minuli teden se je Scholz mudil na obisku v ZDA, kjer je skupaj z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom kongres v Washingtonu pozval, naj potrdi dolgo odlašani paket vojaške pomoči Ukrajini. Po mnenju obeh voditeljev se namreč Kijev brez te pomoči in podpore evropskih držav ne bo mogel ubraniti pred rusko agresijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  13 .02. 2024 ob  13: 51
12
Paranoja. Je bil pri senilnem tipu, ki mu je naročil, da ameriška orožarska podjetja pričakujejo nova naročila neumnih Evropejcev. Seveda pa za lastne napačne odločitve glede zaprtja nuklearnih virov elektrike potrebuje sovražnika. To je tista Rusija, na račun katere je Nemčija postala prva ekonomija Evrope. Potem pa se je ta isti plešasti človek odpovedal poceni in zanesljivega vira, v obliki plina za nemško prebivalstvo in gospodarstvo. Da bi pomagal skurumpirano Ukrajini. Kdo je že razstrelil Severni tok 2 jQuery112307005079079862275_1707828298625?
Martin Kacur |  13 .02. 2024 ob  13: 23
12
Pa naj že nehajo zganjat tako psihozo. Ko ta vsi živijo v virtualnem svetu. Prihaja pomlad in naj raje sadijo in sejejo na polja, da bomo imeli kaj za jest.