OKVARA V RAFINERIJI OMV: Kako se bo odražala pri nas, lahko pričakujemo pomanjkanje goriva?

Slovenija

Na gospodarskem ministrstvu v luči mehanske okvare v glavnem destilacijskem obratu rafinerije avstrijske energetske družbe OMV v Schwechatu blizu Dunaja ne pričakujejo pomanjkanja naftnih derivatov za slovenske potrošnike. Zadevo pozorno spremljajo, OMV pa medtem vzpostavlja poti za alternativne dobave goriv.

Do okvare v največji rafineriji avstrijskega energetskega velikana, ki je prek družbe OMV Slovenija obenem trenutno še vedno drugi največji ponudnik naftnih derivatov v Sloveniji, je prišlo minuli petek.

Ker ni jasno, kako dolgo bo odpravljanje "precejšnje škode" na obratu trajalo, je Avstrija že sprostila del državnih rezerv bencina in dizla, da bi nadomestila izpad proizvodnje, v koncernu pa so se lotili vzpostavljanja alternativnih dobavnih poti. V OMV so v ponedeljek po poročanju avstrijske javne radiotelevizije ORF pojasnili, da so v ta prizadevanja vključili vse zmogljivosti skupine, sodeluje tudi s poslovnimi partnerji, z nujnimi popravili pa poskušajo vsaj zasilno povečati proizvodnjo v Schwechatu.

BONUS VIDEO: Se sprašujete, kaj imata skupnega prestolnica Slovenske Istre in prestolnica Gane?

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so zapisali, da so od OMV prejeli obvestilo o okvari omenjene rafinerije, iz katere družba oskrbuje tudi slovenski trg. V tem obvestilu so v OMV prav tako zapisali, da si aktivno prizadevajo za alternativne dobave iz drugih rafinerij in od drugih dobaviteljev.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da gre v konkretnem primeru za lokalno motnjo, ki ne vpliva na globalni trg naftnih derivatov, na katerem je oskrba nemotena in omogoča alternativne nabavne vire. Pri tem poudarjajo, da si morajo naftni trgovci primarno samostojno zagotoviti nadomestne količine naftnih derivatov. Le v izrednih primerih, ko ni mogoče in ko gre za pojav večjih motenj in nestabilnosti na trgu, lahko vlada odloči tudi o uporabi nacionalnih obveznih rezerv naftnih derivatov.

Glede na pojasnila OMV po oceni ministrstva ni pričakovati pomanjkanja naftnih derivatov za slovenske potrošnike, dogajanje pa vseeno pozorno spremljajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija