OKUŽENI JE SLOVENSKI DRŽAVLJAN, STAR OKOLI 60 LET: Predvidevajo, da je bil v stiku z več osebami

Slovenija

Po prvi potrditvi okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, bo danes za epidemiologe zelo deloven dan. Poskusili bodo namreč poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem. Ta se je najverjetneje okužil v Maroku in je zdaj hospitaliziran na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

O prvem primeru okužbe je javnost v sredo zvečer obvestil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Pristojni so pozneje potrdili, da gre za slovenskega državljana, starega okoli 60 let, ki je iz Maroka do Italije pripotoval z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji.

Kdaj točno je prispel v Slovenijo, zvečer še ni bilo jasno, svojega zdravnika pa je z znaki okužbe obiskal v sredo. Ta ga je napotil na infekcijsko kliniko. Tam je po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra nameščen v sobo, predvideno za prve okužene. Po podatkih zdravnikov na infekcijski kliniki je njegovo stanje dobro, je za Odmeve na Televiziji Slovenija povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vse slovenske sosednje države so do zdaj že potrdile prve primere okužb, Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Na ministrstvu so bili po besedah Šabedra o pozitivnem rezultatu okužbe z novim koronavirusom obveščeni okoli 20.45. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da še raziskujejo, kje bi bilo možno mesto okužbe. Za zdaj po njenih besedah kaže, da gre za uvožen primer in da se je oseba okužila v MarokuMorebitnega nadaljnjega širjenja virusa ni mogla izključiti, je pa za Odmeve na Televiziji Slovenija zagotovila, da se bodo vložili vse napore, da se virus ne bi širil.

Pristojni bodo okuženo osebo vprašali, kje se je gibal, preučili bodo njegovo stanje in se pogovorili predvsem o njegovih visoko rizičnih kontaktih, za katere so, kot je izpostavila Sočanova, predvideni najbolj strogi ukrepi. Za zdaj tako še nimajo točnih podatkov o stikih, naloga pristojnih pa je, da jih identificirajo. Predvidevajo, da je bil v stiku z več osebami, saj je od prihoda domov do obiska infekcijske klinike minilo nekaj dni. "Naše delo je, da jih najdemo in jim svetujemo, kar je potrebno, da se okužba ne bo širila," je poudarila. Šabeder je napovedal, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih in ukrepih pogovorili na vladni ravni, sicer pa bodo, tudi na nivoju stroke, ukrepali, kot so se vnaprej dogovorili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  05 .03. 2020 ob  09: 39
Kolko jih bo zgubilo zluzbo?