OKUŽBE POTRDILI NA RAZLIČNIH KONCIH SLOVENIJE: Primorska ni izjema

Slovenija

V Sloveniji so v sredo ob 1198 testiranjih potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se je zdravilo devet bolnikov s covidom-19, nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, prav tako niso nikogar odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so v Sloveniji potrdili skupno 1633 okužb. Skupno število okužb je sicer danes le za 20 večje kot v sredo, saj so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) informacijo o eni ugotovljeni okužbi iz občine Šentjernej naknadno, po ponovljenih testih, preklicali.

V sredo so okužbe z novim koronavirusom potrdili na različnih koncih Slovenije. Po pet so jih odkrili v občinah Ljubljana in na Ravne na Koroškem, štiri v Dravogradu ter po eno v Kopru, Pivki, Mengšu, Oplotnici, Rušah, Cerknici in Moravčah. Primere okužb so doslej potrdili v 156 občinah. V 29 občin so doslej odkrili deset ali več primerov okužb.

V zadnjih dneh so okužbo potrdili tudi pri odrasli osebi v Vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici. Kot so zapisali na spletni strani občine, je vrtec skladno z navodili NIJZ sprejel vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa. Stanislava Stegne, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica, pod katerega sodi oplotniška enota, je danes povedala, da so takoj potem, ko so bili obveščeni o okužbi s strani NIJZ, obvestili starše vseh desetih otrok, ki bi lahko imeli stik s to okuženo osebo. Otroke so starši odpeljali domov in dobili od NIJZ navodila za nadaljnje ravnanje. Naslednjih 14 dni bo ta vrtčevska skupina ostala doma, medtem ko ostali deli vrtca, tudi omenjene enote v Oplotnici, nemoteno delujejo naprej. Ravnateljica je poudarila, da so vse prostore še enkrat temeljito očistili in razkužili, že prej pa so spoštovali vsa navodila glede preprečevanja širjenja virusa.

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za današnjo oddajo Svetovalni servis na Radiu Slovenije pojasnila, da velik del novih okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav imamo tudi širjenje po državi iz neprepoznanih virov. "Ti, ki okužbo prinesejo od drugod, pa povzročijo dodatne primere pri nas, v družini, delovnih okoljih. To je zelo zaskrbljujoče," je opozorila.

"Ti, ki zbolevajo v zadnjih dneh, večinoma niso bili iz tveganih skupin. Prav v zadnjih dneh pa je prišlo tudi do hujšega primera," je za radio še pojasnila Beovićeva.

Spomnila je tudi na simptome okužbe z novim koronavirusom. V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so prisotne bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli na pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  02 .07. 2020 ob  14: 26
Lili | 02 .07. 2020 13: 55
Se nekaj...ce bi imeli ljudje tako stopnjo zavesti, ne bi rabili sploh razglasiti pandemije ze na zacetku in ce razsirim to razmisljane ne bi rabili zakonov o krajah, nasilju...tako ,da nevem kdo je tu DEBIL in se malo sifiliticen po vrhu.
Drek |  02 .07. 2020 ob  14: 23
Lili | 02 .07. 2020 ob 13: 55
" ne vem v kiri realnosti ti živiš, ma v moji, če ne delaš, ni šoldov... Tako da so take ideje res debilne."
Ni pa debino, da direktorji imajo 100 kratno placo normalnega delavca in da se dobicki delijo na financnem trgu ki je totalno iracionalna in izmisljena stvar? Si kdaj slisala za socialno drzavo?
Itaq prejsne vlade so bile NEOLIBERALISTICNE, kot vse do sedaj. Si kdaj slisala za ta pojem?
Konec pandemije, pa je razglasila SEDANJA VLADA LOPOVOV IN FASISTOV.
Motoviltz |  02 .07. 2020 ob  14: 07
Kam privedejo nenadzorovane okužbe lahko dnevno gledamo v Braziliji, Zda in še kje drugje.
A hočete to ?
A se strinjate s tem, da mogoče starejši člani družin umrejo zaradi takega početja ?
Če je temu tako, potem to jasno napišite in pojdite k vragu !
Lili |  02 .07. 2020 ob  13: 55
In še nekaj. Prvič, če so popustili ukrepe, je logična posledica rast okuženih. Ne vem zakaj je to sedaj tako presenečenje. Drugič pa folk je itak debilen. Zaščitiš se zaradi sebe in svojih in ne zato, ker ti je nekdo predpisal z zakono, odlokom ...
Lili |  02 .07. 2020 ob  13: 53
@Drek
Kje je denar vpraši prejšnje vlade... So ga izvozili v davčne oaze in porabili bog ve za kaj... Kar pa se tiče 1000 eur plače vsakemu in da smo doma...hmm... ne vem v kiri realnosti ti živiš, ma v moji, če ne delaš, ni šoldov... Tako da so take ideje res debilne..
hribi |  02 .07. 2020 ob  13: 33
Načeloma bi raje podprl množično okužbo v juliju in da septembra začnemo živeti normalno, kot da se to stanje nadaljuje do cepiva. O pozitivnih vplivih na gospodarskem področju pa je škoda izgubljati besed.
Drek |  02 .07. 2020 ob  12: 45
Kaksen smisel je bilo biti 2 meseca zapriti doma, ce je SEDAJ SITUACIJA SE SLABSAjQuery112302245022637197347_1593686547890?
Slovenija in Evropa mi morali priznati ,da je 2020 IZGUBLJENO LETO ZA GOSPODARSTVO in dat vsakemu drzavljanu vsak mesec 1000 eur na racun in da smo doma.
Slovenija je imela v prejsnjih letih eno najvisjih rasti v EU, KJE JE TA DENAR?
ZAKAJ PLACUJEMO ZA CLANSTVO V EVROPSKI UNIJI???? KAJ NAM TO KORISTI, CE NI NOBENE SOLIDARNOSTI IN JE KAPITAL PRED ZDRAVJEM LJUDI???
Kje je DEBATA O UKINITVI DODATNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA?
Motoviltz |  02 .07. 2020 ob  11: 25
Glede na potek krivulje, jih bo čez teden dni 40-50 na dan.
A bodo ministri spet pognali kak dober biznis ?
Očitno bo spet prilika za kasirat.