OKTOBRA NAPOVEDANA STAVKA V ZDRAVSTVU: Jo bodo preprečila pogajanja?

Slovenija

Sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva danes z resornim ministrstvom začenjajo pogajanja. Izhodišča zanje je vlada določila prejšnji teden, a njihova vsebina tako sindikatom kot javnosti še ni znana. Pričakovanja na sindikalni strani pa ostajajo nespremenjena: odprava plačnih nesorazmerij ter sprejem standardov in normativov.

Predstavniki vlade in sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva so novembra lani podpisali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva, ki je prinesel višje plače okoli 35.000 zaposlenim, najbolj pa so se povišale bolnišničnim medicinskim sestram. Ob tem so predvideli, da bodo rešitve za delovna mesta, ki v novembrski dogovor niso bila vključena, in ostala odprta vprašanja iskali v drugem krogu pogajanj. A jim to ni uspelo, po volitvah pa so njihove zahteve pričakale novo vlado.

Kot je v torek dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, pričakujejo, da jim bo danes vladna stran predstavila svoja izhodišča. Obenem pa pričakujejo tudi protipredlog vladne strani, sami so namreč predlog za drugi krog pogajanj podali že februarja in sedanjo vlado z njim seznanili avgusta.

BONUS VIDEO: Kako poteka trgatev v Slovenski Istri?

Kot je pojasnila, njihov predlog pravzaprav izhaja iz tega, da so novembra lani ustvarili plačna nesorazmerja; čeprav tega sami niso želeli, ampak bolj vladna stran, so preferirali predvsem eno plačno podskupino, zdravstveno nego, medtem ko so vse ostale profile v zdravstvu in socialnem varstvu nekako pustili ob strani. Gre tako za zdravnike kot za farmacevtske delavce, delovne terapevte, fizioterapevte, sanitarne inženirje, radiološke inženirje in del socialnega varstva ter plačno skupino J, je pojasnila. Njihov predlog tako je, da se ta nesorazmerja zgladijo, da na terenu ne prihaja več do slabe volje in že kar konfliktov v timih, ker gre za tako velike razlike v plačah.

Višje plače v zdravstveni negi pa so bile povod tudi za stopnjevanje nezadovoljstva v zdravniških vrstah. Na porušena plačna nesorazmerja so opozarjali predvsem Mladi zdravniki. V zdravniških vrstah si sicer želijo izstopa iz enotnega plačnega sistema, za kar je njihov sindikat Fides, kot je sporočil v torek, zbral skoraj 3500 podpisov. To je tudi ena od stavkovnih zahtev pred splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki so jo napovedali za 19. oktober. Podrobnosti o tem bodo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KoVasJebe |  21 .09. 2022 ob  17: 51
Pof...anci gnili! Že tako se ne brigajo vec za ljudi in oni hocejo še več? Ko boste crknili ne boste odnesli nič sabo v grob! In krepali boste in pokopani boste v čisto isti leseni škatli kot vsi
anton |  21 .09. 2022 ob  13: 58
... fides "zbral 3.500 podpisov, da izstopijo iz trenutnega plačilnega sistema ... če bi vprašal zaposlene v drugih dejavnostih ali si želijo višje plače, bi dobil enak odgovor, kdo si ne želi višje plače ... če želijo izstopiti iz "sistema", naj prvo vrnejo brezplačno šolnino v višini cca 500.000 Eur obresti in zaradi mene gredo lahko na "mars" delat, če jih ponudijo višji dohodek ...
Istriano |  21 .09. 2022 ob  13: 47
Zakaj stavka, če je zdaj pod Golobom vse super?