OKOLJSKI MONITORING OB TRASI DRUGEGA TIRA: Spremljali bodo netopirje, ptice in sovo

Slovenija

Projektno podjetje 2TDK je ob trasi drugega tira med Divačo in Koprom začelo izvajati okoljski monitoring. Kot so sporočili iz podjetja, zaenkrat že potekajo monitoringi habitatnih tipov in vodnih organizmov, netopirjev ter ptic. Pogodbe z izvajalci teh monitoringov so bile skupaj vredne nekaj več kot 80.000 evrov brez DDV.

Pri monitoringu habitatnih tipov so septembra popisali začetno stanje na t. i. odprtih delih trase, kjer bo vpliv gradnje na habitatne tipe. Popis in monitoring habitatnih tipov izvaja Matrika ZVO, 48.000 evrov vredna pogodba z izbranim izvajalcem je bila sklenjena julija letos.

Pri popisu in monitoringih netopirjev bodo, kot so zapisali na 2TDK, spremljali njihovo stanje predvsem z občasnimi ultrazvočnimi popisi blizu delovišča na začetku, sredi in po končanju del ter jih primerjali z izhodiščnimi popisi iz leta 2009. Pogodba z izbranim izvajalcem, Centrom za kartografijo favne in flore, je vredna 18.800 evrov.

Pri monitoringu ptic pa bodo izvajalci izvedli popis ptic gnezdilk in velike uharice na območju celotne trase, predvsem v dolini Glinščice in na območju Črnega Kala, so sporočili iz projektnega podjetja. Izbrani izvajalec popisa je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic, pogodba pa je bila sklenjena v višini 17.115 evrov.

Že od začetka gradnje dostopnih cest poteka tudi arheološki monitoring gradbenih del. V okviru tega so na lokaciji Staje pri Ospu odkrili novo rimskodobno arheološko najdišče. Kot so pojasnili na 2TDK, gre za ostanke dveh rimskodobnih objektov. Južni, slabše ohranjeni objekt, najverjetneje predstavlja ostanke stavbe, ki je imela gospodarsko funkcijo, drugi, večji objekt, pa predstavlja ostanke rezidenčne stavbe.

V ruševinah objekta so arheologi poleg večje količine rimskodobnega gradbenega materiala in lončenine odkrili tudi ostanke mozaikov in ostanke opečnatih tlakov, na enem od zidov pa tudi ostanke stenskega ometa. Na podlagi do sedaj zbranih podatkov predvidevajo, da gre za ostanke t. i. vile rustike, rimske podeželske vile, ki je bila poseljena verjetno že v avgustejskem obdobju, najmlajše zaenkrat odkrite najdbe pa kažejo, da je življenje v naselbini prenehalo nekje v sredini prvega stoletja našega štetja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija