OKOLJSKI MINISTER O ZAJEZITVI PADEŽA IN SUHORCE: "Smiselno je že zdaj raziskovati tudi druge možnosti" (FOTO)

Slovenija

Rešitev za stabilno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo pristojni iščejo že desetletja. Danes je na delovni obisk, ki ga je začel z ogledom potoka Suhorca, prišel minister za okolje Uroš Brežan. Skupaj s kraškimi in brkinskimi župani in civilno iniciativo Ohranimo Brkine je iskal rešitev za dodaten vir pitne vode. Jasnih odgovorov še ni.

"Seznanil sem se z njihovim pogledom na dolgoročno rešitev vodooskrbe Obale. Iz teh pogovorov je zaznati predvsem skrb za naravno dediščino Škocjanskih jam, ki je zaščitena pri Unescu. Sam sem pazljivo poslušal argumente in zdijo se mi taki, da jih je treba vzeti resno," je v izjavi po zaključku prvega dela pogovorov povedal Brežan.

Rešitev iščejo za urgentne ukrepe, ki jih je treba sprejeti v letu ali dveh in bodo omilili sedanje stanje, obenem pa iščejo pot do dolgoročnih rešitev za ponavljajoče se težave z oskrbo s pitno vodo.

"To ni enostavna rešitev, s tem se na tem območju ukvarjamo že 40 let. Verjamem pa, da lahko tudi na podlagi takih pogovorov, kot jih imam danes, začrtamo pot k trajni rešitvi tega problema," je še poudaril okoljski minister.

Predstavnik civilne iniciative Ohranimo Brkine Mario Benkoč je povedal, da so ministru predstavili razloge, zaradi katerih menijo, da akumulacija Suhorca in Padež ni primerna in da to ni rešitev težav z vodooskrbo za celo regijo. Kot rešitev so predlagali povezavo vseh vodovodov, kar ne bi bila rešitev le za slovensko Istro, pač pa tudi za Kras in zaledje ter s tem za celotno Notranjsko-primorsko regijo.

Minister Brežan (na fotografiji desno) s komenskim županom Erikom Modicem

Brežan še ni mogel odgovoriti na to, ali bo zaradi pomislekov in težav po današnjem obisku dokončno pokopan projekt, s katerim bi z zajezitvijo Suhorce in Padeža zagotovili dovolj veliko zalogo pitne vode za slovensko Istro in Brkine.

"Mislim, da moramo najprej dobiti odgovor na to, kaj pomenijo ti postopki z vidika naravne dediščine in voda. To bo tisti ključen trenutek, ko se bomo morali odločiti, kaj in kako naprej s temi postopki. V vsakem primeru pa se mi zdi smiselno že zdaj raziskovati tudi druge možnosti."

BONUS VIDEO: Sončna očala za 10 ali več 100 evrov?

Vse dotlej se postopek priprave državnega prostorskega načrta za zajetje Suhorca nadaljuje.

Minister Brežan je delovni obisk nadaljeval s srečanjem s kraškimi župani, trenutno poteka še sestanek z istrskimi župani in predstavniki Rižanskega vodovoda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .07. 2022 ob  12: 44
kakšne neumnosti. Vode bo zmanjkalo in oni debatirajo. V akcijo bo treba, če ne s čim boste zalivali fikuse v pisarnah?
kokodek |  19 .07. 2022 ob  22: 57
nejate že enkrat s Suhorco in lotite se dela z obstoječimi sistemi!!!!
Martin Kacur |  19 .07. 2022 ob  21: 52
Enostavno. Zaustavit priseljevanje, pozidavo,beton in asfalt, subvencije za zbiralnike dezevnice, uporabo dezevnice za sanitarno in rehnolosko vodo ...
Sanes jim je Turšič stresel zacasno rešitev iz rokava.
ribič pepe |  19 .07. 2022 ob  17: 25
Kdo vam še verjame,tamburoti!!!!
Ištrijan |  19 .07. 2022 ob  15: 33
23
Rešitev za stabilno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo pristojni iščejo že desetletja.


Pravzaprav jo sploh ne iščejo, samo nekaj blebetajo in palamudijo o tem! Vode v Istri pa dejansko NI!! Ne za sedanje, kaj šele za potencialne bodoče prebivalce, ki bi naj se tu naselili na podlagi megalomanskih gradbenih idej nekaterih zupanov in gradbincev, ki za njimi stojijo in podpihujejo v tej smeri!