"OKOLJSKI BISER" V STRUGI REKE DRAGONJE: Bo kdo ukrepal? (FOTO)

Piran

V strugi reke Dragonje že pol leta stoji zapuščeno vozilo, pri tem pa nista ukrepali ne Slovenija in ne Hrvaška, ki se je zavezala, da bo vozilo odstranila. So okoljevarstveniki aktivni zgolj, ko se onesnaževanje dogaja vsem na očeh?

Kot je za portal 24ur razkril Jaka Vran, zgodba z omenjenim vozilom sega v začetek lanskega decembra. Tedaj so kosovski migranti skušali z avtomobilom ilegalno vstopiti v Slovenijo, prečkali pa so ravno to cesto, ki pelje čez reko in hkrati čez mejo.

Pri prečkanju reke je avtomobil odneslo, migranti so vozilo pravočasno zapustili. Kot je za 24ur pojasnil Vilijem Toškan, vodja sektorja za državno mejo pri Policijski upravi (PU) Koper, sta se dva izmed njih prebila na slovensko stran, ostali pa so se vrnili na Hrvaško. Prijete na slovenski strani so policisti vrnili Hrvatom.

To sicer ni prvi takšen primer. Spomnimo, starejše vozilo znamke Mercedes, ki so ga uporabljali ilegalni pribežniki je pred časom obtičalo sredi gradbišča pod viaduktom Črni Kal.

Zadeva v pristojnosti Hrvaške

"Vozilo, ki je takrat obtičalo v strugi, po ugotovitvah ni vstopilo v Slovenijo. Zato je bila pristojnost za ukrepanje na strani hrvaških organov," je še pojasnil Toškan. Kot poroča Vran, je v tem času voda vozilo premaknila še za približno sto metrov naprej, njegovo zadnjo lokacijo pa so improvizirano označili na žičnati ograji z rdečo oznako.

Kot so za 24ur potrdili hrvaški policisti, odstranitev avtomobila sicer načrtujejo, po njihovih navedbah v sodelovanju s koprskimi policisti. A še vedno ni znano kdaj.

Tudi na Direkciji za vode so zadevo prepustili sosednji državi, kljub dejstvu da je obstajala velika možnost za razlitje goriva in ostalih nevarnih tekočin, kar se je najverjetneje že zgodilo, navaja Vran. Po njegovem poročanju okoljska inšpekcija tega primera v obravnavo sploh ni dobila.

Vozilo bo, kot kaže, v rečni strugi ostalo do nadaljnjega, vsaj do takrat, dokler državi in pristojni organi ne dosežejo dogovora, zaključuje Vran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  03 .06. 2021 ob  12: 53
ma kaj te ki so jih ulovili ne bi mogli kej naterat da pomagajo al pa vsaj da poravnajo škodo?
magar te ta dobre telefone pobrat pa na dražbi prodat in se poplača škoda in odvoz itd..al pa delo v družbeno korist
tako kot sodišča naše državljane kaznuje a pa ti res ne morejo kej delat da odplačajo škodo ki jo povzročijo
aja ne seveda človekove pravice pa to

faaaak u kurzzzuuuu ceu svet demokravija evropa pa še bolj
 |  03 .06. 2021 ob  12: 50
ejla pa kje so zdaj ti zeleni pa mavričarji pa komunala pa madsosedsko sodelovanje..
škode s svinjarijo izlitjem itd...zračunajte z eno kur...vo avtovleko za al šleperjem da to odstrani in umakne
faak, ej kako ta država ne deluje
ustanovimo hitro še kakšen urad
urad za neukrepanje in prelaganje odgovornosti -