OKOLJE PO 'RUŠILNEM' AVTOBUSU ODGOVARJA NA OČITKE: "Širina pasov je že več desetletij enaka; to je prvi primer" (FOTO)

Piran

V Piranu je minuli konec tedna prišlo do incidenta pri vstopno-izstopni točki v mesto. Kot je na družbenem omrežju Facebook obvestilo Okolje Piran, je turistični avtobus porušil nedavno postavljen plačilni terminal, namenjen voznikom na nasprotnem voznem pasu, ki mesto zapuščajo, ter drog s kamero.

Kot je razvidno iz fotografij, gre za italijanski turistični avtobus. Kamere so v objektiv ujele točen trenutek, ko je avtobus trčil v plačilni terminal in ga porušil.

Okolje Piran je ob tem obvestilo, da bo do nadaljnjega izstop iz mestnega jedra možen samo pri zapornici na skrajno desnem pasu pri morju.

Do nezgode je prišlo v nedeljo ob 16.10 zaradi napačnega manevra dvonadstropnega turističnega avtobusa, ki je pri vstopu v mesto zaradi prehitrega zavijanja oz. vključevanja na desni pas z zadnjim delom zadel ob izhodni plačilni terminal in drog s kamero, so nam naknadno pojasnili na Okolju. 

Kot so zapisali, na oceno škode še čakajo. Pregled avtomatske blagajne bo opravilo specializirano podjetje za inženiring za parkirne sisteme, Gorup d.o.o., s katerim Okolje sodeluje od vzpostavitve zapornic v Piranu. "Na zgornjem delu avtomatske blagajne ni videti poškodb in upamo, da bo kmalu spet postavljena," dodajajo. Kamero bodo popravili že danes, blagajno pa predvidoma v nekaj dneh. "Opremo imamo zavarovano, a ker je škoda nastala v prometni nezgodi, bo le-ta krita iz zavarovalne police voznika." Primer je sicer obravnavala tudi policija in vozniku izrekla denarno kazen.

Omenjena objava na družbenem omrežju je dosegla velik odziv, razvila se je debata, padlo pa je tudi kar nekaj kritik.

Kot so zapisali komentatorji, sistem branja registrskih tablic – registrsko oznako naj bi prebral le imetnikom abonmajev, ostali obiskovalci pa morajo za vstop vzeti listek – ne deluje konsistentno, saj da "enkrat prebere, drugič spet ne".

Okolje Piran sicer pojasnjuje, da je sistem še v fazi testiranja, zato so še vedno v uporabi tudi magnetne kartice. "Sistem delovanja vodi in spremlja naša IT služba, ki je zaznala nekaj težav pri odčitavanju tablic, kar sproti odpravljamo in iščemo sistemske rešitve."

Obiskovalcev s podobno izkušnjo je bilo kar nekaj, a kot kaže to ni edina pomanjkljivost omenjenega sistema. "Človek kar težko verjame, da imajo v vsakem trgovskem centru podobne sisteme in povsod delujejo brez nekih hudih testiranj, tukaj pa so težave že od vzpostavitve. Pa še samo abonmaje bo bralo. Ne razumem, zakaj se je potem sploh menjal sistem, saj ni za nikogar nič hitrejši," se je glasila ena izmed kritik, a kot so še enkrat poudarili na Okolju, sta trenutno aktivna dva sistema – magnetne kartice in video odčitavanje registrskih tablic, ki je še v fazi testiranja, odgovarjajo na očitke, da bi moral biti sistem preverjen, še preden se ga prične uporabljati.

Nekateri so skušali s prstom pokazati na voznika avtobusa, a so se kmalu oglasili njegovi 'zagovorniki', ki trdijo, da je vhod preozek.

Nekateri so se obregnili tudi ob oznake pri vstopni točki. "Kolikor vem tudi ni dobro označeno, kje je za avtobuse in tovorna vozila in kje za osebna vozila za domačine oziroma turiste. Nekaj sicer piše, vendar, če si tujec, ne razumeš jezika, vse je nekaj z malimi črkami napisano. Iz višine avtobusa se tega ne da prebrati, prav tako voznik avtobusa sam ne more vzeti listka, če ne naredi pol salte," je zapisal eden izmed komentatorjev in dodal, da je "vse skupaj preozko za 14 metrov dolge avtobuse".

Na te očitke na Okolju odgovarjajo, da posebnega voznega pasu za avtobuse ali tovorna vozila na vstopni točki v mesto ni. Praviloma je desni vozni pas namenjen imetnikom abonmajev, levi pa ostalim obiskovalcem, vendar so do sedaj vsi uporabljali oba in zaradi tega nikoli ni bilo težav. "Širina pasov je že več desetletij enaka in do sedaj zaradi tega ni bilo težav. To je prvi primer," pravijo.

Sicer pa je po njihovem mnenju nov sistem uporabniku prijazen, saj imetnikom abonmajev ni več treba skrbeti ali imajo pri sebi magnetno kartico. Prav tako jim ni več potrebno v vročini ali dežju odpirati oken, da bi prislonili kartico ob čitalec. Odčitavanje namreč poteka na daljavo, zato je vse skupaj preprostejše in hitrejše.

"Naš primarni cilj je bil omogočiti boljšo pretočnost prometa ob vstopu in izstopu iz mesta Piran, z uvedbo prepoznave registrskih oznak pa bomo preprečili tudi zlorabo abonentskih kartic," pa odgovarjajo na vprašanje, zakaj so se odločili za to spremembo.

Turistični avtobus nam je na vstopno-izstopni točki v mesto Piran porušil nedavno postavljen plačilni terminal ter drog...

Objavil/a Okolje Piran dne Nedelja, 05. december 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  10 .12. 2021 ob  08: 59
Genio je obljubil, da bo za domačine uredil bolj prijazno parkiranje. Zaradi tega imajo dejavnosti in trgovina denarno škodo.
Edino korist ima nepremičninar uzurpator javnega denarja v komunali.
Glede rampe..za poškodbo rampe je kriva komunala. Preozko. Voznik ko zapelje mimo rampe mora takoj začeti obračati. S tem zadnji del avtobusa pobere oviro. Mogoče je pa mera cestišča vzeta službenem avdiju.
Genio nekaj si obljubil....
pajade |  07 .12. 2021 ob  22: 46
@Istriano: parkirnine so res oderuške... Če je lepo vreme parkiram v Fiesi, in en lep sprehodek do Pirana in nazaj, za bistveno bolj človeško ceno. Drugače me Piran ne vidi...
Prognostik |  06 .12. 2021 ob  19: 08
Poscano mesto Piran.
Zhe |  06 .12. 2021 ob  12: 29
Hja, označbe ob vhodu v Piran res niso najboljše oblikovane - začenši z označbami, ki bi goste usmerjal v garažno hišo (dosti jih 'poskusi srečo' spodaj, vzamejo listek in se parkirajo na mesto za domačine). Vsekakor bi bilo jasno za označit, da na levem vhodu ni za avtobuse ... se pa ob tem sprašujem, če je sploh smiselno, da hodijo veliki turistični avtobusi v mestno jedro. Moje mnenje je, da bi občina Piran potrebovala konkretno avtobusno postajo (ki ni ravno v prvi vrsti ob morju oz. ima perone, nadstreške, čakalnico, ipd.), medtem ko bi morali avtobusno postajo na Dantejevi razbremeniti (vsaj turističnih avtobusov in posledično zmanjšati št. parkirišč za avtobuse) - da je samo za mestni oz. 'obalni' (medmestni) promet.

Sicer pa upam, da so te stvari zavarovane - res škoda, da se je podrl ravno na novo vzpostavljen terminal.
Glede očitkov o smiselnosti takšnega sistema -- meni osebno je ta rešitev všeč in mislim, da bi lahko omogočila nadaljno digitalizacijo izkušnje parkiranja v mestnem jedru -- npr. da se nenajavljenih gostov ne spušča v mestno jedro sploh (najavili bi se pa lahko kot dostava, kot gostje hotelov ali kot obiski stanovalcev - preko e-sistema, kamor bi se lahko vpisovalo registrske številke).
Istriano |  06 .12. 2021 ob  12: 26
32
Odkar imajo navite parkirnine ne hodim več v Piran. Prej sem šel na sprehod, v kakšno ribjo restavracijo, na koncert, potem so me enkrat olupili za eno popoldne za 14 € parkirnine... in sem rekel adijo Piran.