OKOLI BELE HIŠE MANJ NAPETO: Medtem večina Američanov meni, da je Trump rasist

Svet

Po ZDA so se v torek zvečer nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju. Pred Belo hišo v Washingtonu je bilo vsaj uvodoma v prvih urah kršenja policijske ure malce manj napeto kot v ponedeljek, ko je predsednik ZDA ukazal razgnati protestnike za fotografiranje z svetim pismom pred bližnjo cerkvijo.

Policija je park Lafayette, v katerem se že desetletja zbirajo protestniki, zagradila z visoko ograjo iz žice in protestniki so malce dlje od Bele hiše, kot so bili doslej. Uvodoma so mirno protestirali in tako kot drugi po ZDA zahtevali pravico za Georgea Floyda, ki ga je pred tednom dni med aretacijo v Minneapolisu zadušil policist.

Večina protestnikov je celo pazila na maloštevilne, ki so skušali s provokacijami opozoriti nase ali izzvati policijsko posredovanje. Po nastopu policijske ure je ob ograji ostalo le še nekaj sto ljudi, ki so zmerjali oddaljeni kordon policije in vojske okrog Bele hiše.

Trump je v torek vpoklical okoli 700 pripadnikov 82. zračne divizije ameriške vojske, ki so jih namestili v dve vojaški bazi blizu prestolnice za morebitno posredovanje po ulicah Washingtona. Pentagon ima v pripravljenosti za mobilizacijo še okoli 1400 vojakov oboroženih z bajoneti in drugo opremo.

Protesti so se nadaljevali v Miamiju, Los Angelesu, Chicagu, Richmondu, Atlanti in številnih drugih mestih, ki so razglasila policijske ure. V Zahodni Virginiji pa so odpustili policista, ki je na družbenih medijih objavil namero streljanja na protestnike in željo, da se vozi čez njih z avtomobilom, dokler ta ne bi "crknil".

Po mnenju 52 odstotkov Američanov sicer je Trump rasist, 37 odstotkov pa jih meni, da ni, kaže anketa organizacij Yahoo News in YouGov, ki je bila na nacionalni ravni izvedena 29. in 30. maja.

Prav tako 54 odstotkov Američanov meni, da bi moral Trump prenehati s tvitanjem, 33 odstotkov pa jih meni, naj tvita naprej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija