Okoli 30-odstotna podpora vladi, med strankami najvišje SD

Po zadnjih raziskavah javnega mnenja na vrhu strankarske lestvice ostaja SD, SDS je na drugem, PS pa na tretjem mestu. Tako v anketi Episcentra za Planet TV, kot v anketi, ki jo za POP TV in časnik Dnevnik izvaja Ninamedia, je delo vlade kot uspešno ocenilo okoli 30 odstotkov vprašanih.

Če bi bile volitve danes, bi po raziskavi Vox populi, ki jo za Dnevnik in POP TV izvaja Ninamedia, Socialni demokrati dobili 14,9-odstotno podporo. SDS na drugem mestu bi izbralo 11,7 odstotka vprašanih, PS na tretjem pa 7,2 odstotka.

Vse tri stranke so v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko pridobile, po drugi strani pa je nekaj podpore izgubil DeSUS, ki bi ga tokrat podprlo 5,8 odstotka vprašanih. Sledijo NSi s 4,7 odstotka, SLS z 2,5 odstotka in na zadnjem mestu DL z 1,5 odstotka.

Na lestvici priljubljenosti politikov je na vrhu predsednik republike Borut Pahor. Sledi kmetijski minister Dejan Židan, ki je prehitel evropskega komisarja Janeza Potočnika. Premierka Alenka Bratušek je iz četrtega mesta izpodrinila zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je bil tokrat slabše ocenjen.

Sledita evropski poslanec Jelko Kacin na šestem mestu in notranji minister Gregor Virant na sedmem. Do devetega mesta so se zvrstili še evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik SD Igor Lukšič in poslanec SDS Andrej Vizjak. Ljubljanski župan Zoran Janković je na 18. mestu, sledi mu poslanec SLS Jakob Presečnik, predsednik SDS Janez Janša pa je 20. mestu.

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 31 odstotkov anketirancev. Telefonsko anketo je Ninamedia izvedla med 19. in 21. novembrom na vzorcu 700 anketiranih.

Na političnem parketu vodi SD

Tudi po rezultatih raziskave javnega mnenja, ki jo je za Planet TV izvedla agencija Episcenter, na strankarskem političnem parketu vodi SD. Odgovarjali so le tisti, ki bi se volitev zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili, na prvo mesto pa so s 24,2 odstotka glasovi postavili SD. SDS na drugem mestu ima 17,5-odstotno podporo, sledi PS z 11,4 odstotka.

Okrepila se je podpora NSi, ki bi jo na volilnem lističu tokrat obkrožilo 8,3 odstotka vprašanih. Med zadnje tri parlamentarne stranke pa so se uvrstile SLS s 6,8 odstotka, DeSUS s 6,2 in DL z 2,4 odstotka.

Delež vprašanih, ki vlade ne podpirajo, je narasel na 69 odstotkov, število podpornikov pa padlo na 30 odstotkov.

Na lestvici politikov tudi v tej raziskavi še naprej vodi Borut Pahor, sledita mu Dejan Židan in Karl Erjavec. Na četrtem mestu je Janez Janša, za njim pa Alenka Bratušek. Zoran Janković se je tokrat iz sedmega premaknil na šesto mesto.

V telefonski raziskavi, ki so ji izvedli med 11. in 19. novembrom, je na vprašanja odgovarjalo 1005 polnoletnih oseb. Na vprašanje o strankarskih preferencah so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili. Takšnih anketirancev je bilo 405.

Deli novico:

ni mi jasno |  25 .11. 2013 ob  09: 52
kako ima lahko sd najvišjo podporo, ko pa podpira vlado in vse njene ukrepa, vlada pa ima tako nizko podporo? Verjetno so izbrani klicatelji v anketah že vnparej....