OHROMLJENO SREDIŠČE TRSTA: Nestrpneži napadli člane demokratske stranke (VIDEO)

Trst

V Trstu danes poteka shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati se je začel tudi shod nasprotnikov neofašizma. Primorski dnevnik poroča, da je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke.

Središče Trsta je ohromljeno in zaprto za promet, na vhodnih vratih številnih trgovin in lokalov je nalepljeno obvestilo o predčasnem zaprtju.

Shod gibanja CasaPound je vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov iz različnih krajev Italije, od tega precej iz dežele Veneto. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 2000 ljudi.

Razlog za manifestacijo je proslavljanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage. Zbralo se je veliko število ljudi, ki nosijo italijanske zastave in zastave s stilizirano želvo, simbolom gibanja, nad vsem pa kraljuje velik transparent z napisom "Italija: vstani, bojuj se in zmagaj".

Sprevod privržencev gibanja CasaPound je na pot krenil s Trga Riborgo in se nadaljeval po ulicah mestnega središča. Zaključil se bo pred spomenikom vidnemu tržaškemu kulturnemu delavcu iz 19. stoletja Domenicu Rossettiju, kjer bo navzoče nagovoril sekretar CasaPound Simone Di Stefano.

Pred začetkom shoda pripadnikov oziroma simpatizerjev gibanja CasaPound je na pot krenil tudi sprevod nasprotnikov neofašizma, ki ga organizira Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta se spušča proti mestnemu središču, kjer se bo zaključil na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanske in senatorke Lidie Menapacese.

Po navedbah organizatorjev se je povorke po tržaških ulicah udeležilo 7000 ljudi, po podatkih oblasti pa 4500, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

K shodu, ki je pod geslom "Osvobodimo se fašizmov" nastal kot odziv na shod CasaPound, je pristopilo večje število krajevnih političnih strank, kot so Slovenska skupnost, Demokratska stranka in Stranka komunistične prenove, pa tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) - več krajevnih skavtskih in kulturnih združenj, ki se ne strinjajo z neofašističnim sprevodom in ga označujejo za hudo žalitev za mesto. Kritični so tudi do mestnih in državnih oblasti, ki so shod CasaPound dovolile. Shodu nasprotujejo tudi lokalni predstavniki številnih verskih skupnosti.

Prišlo je tudi do manjšega izgreda, ko je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke, ki so hodili v zadnjem delu sprevoda. Spravili so se na Roberta Cosolinija, Deboro Serracchiani in druge vidne predstavnike stranke z vzkliki, naj zapustijo sprevod, poroča Primorski dnevnik.

Glede na odobreni trasi naj se udeleženci obeh shodov ne bi srečali. Italijanski varnostni organi so pred začetkom shodov poostrili nadzor v mestu in sprejeli ukrepe za preprečitev morebitnih izgredov. Na ulicah so okrepili policijsko navzočnost. Pred začetkom obeh shodov so pridržali moška, ki sta splezala na Verdijev kip, poroča Primorski dnevnik.

Deli novico:

@@Igor |  05 .11. 2018 ob  11: 51
kaj drugega kot fašist je janez ?!!! poglej program in kaj govori, nič drugače kot casa pound !!!!!
@Igor |  05 .11. 2018 ob  10: 46
-2
ma kaj nakladaš bedak? Fašizem je huda zadeva in ni potrebno takoj mešati drek! FAšizem, nacizem in komunizem so bile tri skrajnosti prejšnjega stoletja, ki so Evropo pahnile v vojno in sovraštva, ki še danes niso speglana! In raje preberi kaj o tem, kot uporabljat kr neke populistične parole, ki samo napihujejo sovraštvo med nami! Takih nevednežev kot si ti, je bil v soboto poln Trst...bedaka najlažje pelješ žejnega čez vodo!
@Dds  |  04 .11. 2018 ob  10: 58
italijo je od zmeraj nadzirala mafija, nastala pa je, glej ga zlomka, pod desnosučnimi, ko levi še niso niti obstajali. plus tega, da te "leve" stranke danes in vlade so večinoma samo neoliberalni oportunisti.
Dokler so Svetlani dajali priznanja  |  04 .11. 2018 ob  10: 11
jih je zavračala in jih ni sprejela.
Odkar so te nagrade denarne, pa se jih več ne brani.
To so rdrečuhi.
Ko bo proslava v Ljubljani za maškarade in zvezde, naj pridejo vsi Italijani v prestolnico protestirati.
SLOVENEC JE ZA HLAPCA ROJEN IN ZA HLAPCA VZGOJEN.
To so včeraj še enkrat dokazali.
Sram me je, da sem Slovenec.
Sramota
rdeči admin |  04 .11. 2018 ob  10: 01
si ne da miru. Kupi si nove brisalce, mona. Se smešiš z brisanjem najbolj nedolžnih komentarjev. Glavno da je forum rdeč, ni važno, da je resničen. Pa še lep pozdrav s Krasa.
vedno |  04 .11. 2018 ob  09: 39
je treba v napad
Kaj pa Nosil bom rdečo zvezdo!? |  04 .11. 2018 ob  09: 32
Tu se ne sme protestirati
P R O T I
Svetlana in rdeča zvezda |  04 .11. 2018 ob  09: 31
pa po vaše ni sporna?!
Igor |  04 .11. 2018 ob  08: 46
-5
Kaj Janša se ne upa pridet v Trst pogledat svoje fašiste?
Zgodovina |  04 .11. 2018 ob  08: 20
v 1. svetovni vojni so jih premagale austro-ogrske, slovenske in bosanske vojaške enote... V kobariškem muzeju so dokazi...
Dds |  04 .11. 2018 ob  07: 54
30 leve vlade je Italiji prinesel 2400 milijarde primanjkljaja. Čaka jih scenarij kot Grke. No po shodu teh malih fašistov, so se napotili proti Kopru v Hofer, model, Mercator ,Spar.......
Šiškoti |  04 .11. 2018 ob  07: 05
-2
Razmišljajo kot zapornik Šiško. Sodijo v zapor.
1