OGORČENJE V "ISTRSKIH FAVELAH": Slovenski lastniki mobilnih hišk proti občini Umag tudi po sodni poti

Istra

Slovenske lastnike kmetijskih zemljišč z mobilnimi hiškami je zelo razburila objava na spletni strani občine Umag, v kateri so predstavniki občine med drugim zapisali, da je hrvaška Istra postala evropski raj za nelegalne graditelje, in ob tem izpostavili nelegalna vikend naselja, ki so jih poimenovali "istrske favele". Krivdo za slabšanje stanja so pripisali predvsem Slovencem. 

Slovenski lastniki kmetijskih zemljišč v občini Umag menijo, da ne kršijo zakonov s tem, da imajo na svoji zemlji premično hiško. Na očitke o "istrskih favelah" odgovarjajo, da so "neobdelano in zapuščeno džunglo spremenili v male raje na Zemlji", zato se bodo ob zahtevi občine po odstranitvi teh hišk obrnili tudi na sodišča, poroča N1. 

Samo na enem od predelov v občini je več kot 200 parcel, ki so velike od 300 do 1.000 kvadratnih metrov, nekateri so lastniki teh zemljišč že od leta 1976. Gre za kmetijska zemljišča, ki so jih domačini legalno parcelirali in prodajali Slovencem, ki so na teh parcelah namestili počitniške prikolice, nekateri tudi mobilne hiške. In prav te želi občina Umag odstraniti; nekatere so tudi že odpeljali, po mnenju lastnikov nezakonito, zaradi česar so najeli tudi odvetniško družbo

Po besedah sogovornikov naj sicer v občini Umag ne bilo betonskih konstrukcij, ampak samo mobilni objekti, Slovenci pa naj bi bili trn v peti umaškega župana. Tako naj bi več lastnikov na občino podalo vlogo za spremembo namembnosti zemljišča iz kmetijskega v zazidljivega, a naj bi na občini ugodili le prošnjam domačinov.

Medtem pa je organ na drugi stopnji po navedbah lastnikov hišk že večkrat ugotovil, da občinski komunalni redarji, ki obiskujejo lastnike zemljišč in delijo odločbe o odstranitvi objektov, te pristojnosti nimajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  01 .03. 2024 ob  15: 43
brez skrbi, ko bo parcele kupil znani beograjski poslovnež, bodo čez noč postale zazidljive, na njih bodo zgradili luksuzne resorte, katerih ograje bodo preprečevale dostop do morja. Že videno v občini, katero vodi vneti preganjalec slovenskih favel.
Martin Kacur |  29 .02. 2024 ob  18: 38
29
Ma končno, da se je našel eden, ki ne pusti delat kar se hoče. Kar z buldožerjem naj pripeljejo opomin, kazen in odločbo. Bi jim kej v Sloveniji (razen Kopra) kaj takega dovolili?
vseved |  29 .02. 2024 ob  17: 20
25
Kaj tej vrli sloenci ne vedo kaj je kmetijsko zemljišče?