OGORČENJE NAD POTEZO VLADE: Sindikati bi ob okrnitvi zakona o delovnih razmerjih lahko odšli tudi na ulice

Slovenija

V reprezentativnih sindikalnih centralah so ob informacijah, da bi lahko vlada novelo zakona o delovnih razmerjih sprejela v "oskubljeni različici", ogorčeni. V primeru tega scenarija napovedujejo, da v pogajanjih o noveli ne bodo več sodelovali, temveč bodo dialog preselili na druga mesta, pri čemer ne izključujejo niti odhoda na ulice.

Vodstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS90), KNSS-Neodvisnost, Slovenske zveze sindikatov Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Solidarnost so na novinarski konferenci sporočila, da o tem, da je kar naenkrat v igri za sprejetje na vladi samo del osnutka novele zakona o delovnih razmerjih, ki v slovenski pravni red prenaša dve evropski direktivi, niso bili obveščeni.

Kot je opozorila predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ne razumejo, zakaj bi vlada s takšno potezo odrekla pravice delavcem, posegla v njihov položaj, kljub temu da rešitve, o katerih so na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) tekla intenzivna pogajanja zadnjih deset mesecev, ne predstavljajo velikega oz. nikakršnega finančnega stroška za delodajalce.

Dodala je, da obstajajo namigi, da bi lahko vlada okrnjen zakon sprejemala danes na dopisni seji. Če se bodo te informacije izkazale za resnične, sindikati napovedujejo, da v pogajanjih o osnutku novele zakona o delovnih razmerjih ne bodo več sodelovali, temveč bodo dialog preselili na druga mesta, "na način, ki je bolj učinkovit in krajši", je napovedala Jerkič.

Do napovedane poteze vlade, ki naj bi jo predsednik vlade Robert Golob in minister za finance Klemen Boštjančič delodajalcem sporočila na srečanju na začetku tedna, je bil oster tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "Predsednik vlade je pokleknil in se v celoti postavil na stran delodajalcev in kapitala," je dejal in dodal, da je ob tem s prstom pokazal sindikatom, kako je treba ravnati, če želiš biti uspešen oz. "ne trudite se z dialogom če vidite, da pri meni zaleže samo izsiljevanje".

Tudi Štrukelj je ponovil, da pri predlaganih spremembah zakona ni šlo za dodatne obremenitve delodajalcev, temveč izboljšanje položaja šibkejše strani, tj. delavcev in sindikalnih zaupnikov.

"Oskubljena verzija bi pomenila pljunek v obraz vsem tistim, ki smo se deset mesecev trudili pri usklajevanju in vlagali napore, da bi našli strokovne rešitve, ki bodo zdaj očitno romale v predal," pa je bil kritičen predsednik predsednik Pergama Jakob Počivavšek. Dodal je, da takšna odločitev daje tudi jasno sporočilo, da aktualna vlada tudi sama sebe ne jemlje resno, saj iz predloga zakona "jemlje vsebine, h katerim se je zavezala s koalicijsko pogodbo".

Kot je napovedal, bo v primeru sprejetja novele v oskubljeni različici odstopil s položaja predsednika ESS, saj da zaradi odnosa vlade ne vidi več smisla v sodelovanju v tem organu.

Ogorčenje nad nameravno potezo vlade je izrazil tudi predsednik KS90 Peter Majcen in dejal, da je tako kot prejšnja tudi aktualna vlada "povozila dialog s sindikati". "To je veliko razočaranje, nekaj, kar si niti v sanjah nismo mogli misliti, ko smo se pogajali za ta zakon," je dejal in ocenil je, da bi takšna odločitev vlade pomenila katastrofalne posledice za socialni dialog. "Vlada ima še vedno čas, da premisli, ali se bo podala v to. V nasprotnem bo polje odprto za marsikaj," je opozoril.

Podpredsednik Solidarnosti Albert Pavlič je ocenil, da so delodajalci že od samega začetka minirali pogajanja o noveli zakona. "Polni so bili ust, morale, etike, načel in vrednot, ko pa je treba zaščititi sindikalnega zaupnika, kar jih ne stane niti en evro, pa o tem nočejo slišati. Zakon močnejšega jim odgovarja," je bil kritičen. Kot je dodal, so na zadnjem srečanju z ministrom za delo Luko Mescem prejšnji teden dobili drugačna zagotovila glede sprejetja zakona. Od Mesca, ki je v zadnjih dneh postal tudi "obraz varčevalnih ukrepov" zdaj pričakuje, da bo takšnim rešitvam na vladi glasno nasprotoval.

Da so dosegli "novo dno pri vodenju socialnega dialoga", pa je podčrtal predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber, ki ne pomni primera, da bi zakon, o katerem so tekla dolgotrajna pogajanja in je bil tudi medresorsko usklajen, doživel hladen tuš na vladi.

Do ministra Mesca je bila kritična tudi predsednica Neodvisnosti Evelin Vesenjak. "Glede na to, da minister za delo prihaja iz vrst stranke Levica, bi pričakovali bolj trdno držo ravno zaradi njihovih stališč, ki jih še vedno zagovarjajo, a zadeve ne gredo v to smer," je menila.

Predlog, o katerem so se socialni partnerji usklajevali na ESS in je šel v javno obravnavo, pred dnevi pa že tudi na vlado, je ob omenjenih direktivah med drugim predvidel še prostovoljni štiri- ali šesturni delovnik, pravico do odklopa in do 48-urnega počitka, omejevanje prekarnosti tudi z ukrepi na področju agencijskega dela, rešitve za večanje varnosti delavskih predstavnikov in za preprečevanje zlorab na področju podajanja pisnih opozoril pred odpovedjo, izenačenje delovnopravnih pravic rejnikov ter določbe v zvezi s fleksibilnejšo možnostjo dela od doma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  13 .10. 2023 ob  22: 12
Imamo pro-kapitalsko vlado in prav tako opozicijo. Ni razlik.
kokodek |  13 .10. 2023 ob  20: 13
golob, svoboda, Sd in lmš in sab načrtno onemogočajo levico, ker niso nikakršni levičarji temveč v službi kapitala. Nsi in SDS to dejstvo niti ne skrivajo.