OGORČENI ODZIVI NA JANŠEVO POTEZO: "Česar si ne more podrediti, bo enostavno uničil ali pa izstradal"

Slovenija

Odločitev vlade, da ukine financiranje javnega servisa Slovenske tiskovne agencije (STA), je razburila mnoge. Nad njo so naravnost ogorčeni v Društvu novinarjev Slovenije. Razumejo jo kot neposredni napad na STA in kakovostno novinarstvo v Sloveniji. Da gre za nedopusten napad na medijsko svobodo in nasploh na demokracijo v državi, so enotni tudi v opozicijskih LMŠ, Levici, SD in SAB. Pojasnila pa zahteva tudi koalicija. Vodje poslanskih skupin koalicije so se danes dogovorili, da bodo opravili pogovore o financiranju STA, je v izjavi v DZ povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. V DeSUS in poslanski skupini SMC sicer zahtevajo umik vladnega sklepa.

Janez Janša

"Letos se je s servisom STA lahko seznanilo tudi širše občinstvo, saj so veliko vsebin odprli in namenili splošni javnosti, predvsem ko gre za vsebine, povezane z ohranjanjem zdravja v povezavi z aktualno epidemiološko situacijo," so v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) zapisali v sporočilu za javnost. Ocenjujejo, da STA izpolnjuje zakonska določila o opravljanju javne službe.

Kljub temu, kot so zapisali, naj bi Ukom zavrnil plačilo po veljavni pogodbi, ker naj ne bi dobil odgovora na svoje številne dopise. "Če so bili dopisi pisani v sprenevedavi maniri, kot je bil dopis, vezan na pritiske na odgovorno urednico, ki ga je nedavno objavil portal Siol, naj jasno povemo, da so tudi tovrstni dopisi pritisk na novinarsko avtonomijo," so poudarili.

Sprašujejo se, kaj se je spremenilo v zadnjem mesecu, glede na to, da plačilo javne službe za STA ni bilo nikoli do zdaj problem. "Je STA spremenila način dela? Je delala manj? Seveda ne. Se je pa postavila po robu premierju Janezu Janši, ki jih je okarakteriziral za nacionalno sramoto," so navedli.

Kot so zapisali, izplačilo mesečnega zahtevka oz. računa nikakor ne more biti odvisno od vsebine poročanja STA, še najmanj poročanja o ustanovitelju. V DNS so Ukom pozvali naj spoštuje uredniško neodvisnost tiskovne agencije. "Jasno je, da je to še en poskus uničenja nacionalne tiskovne agencije, ki je eden od stebrov kakovostnega in nepristranskega poročanja, kar smo že videli v sosednji Madžarski," menijo v DNS.

Ustavitev financiranja STA v DNS razumejo kot neposredni napad na STA in na kakovostno novinarstvo v Sloveniji. S tem so ogrožene tudi plače in preživetje okoli 100 zaposlenih, od tega nekaj več kot 80 novinarjev in fotoreporterjev. To je še posebej nerazumno v času, ko grozi gospodarska kriza in države pomagajo podjetjem ohranjati delovna mesta, ne pa prispevajo k njihovemu ukinjanju, so zapisali. Vlado so pozvali, da nemudoma zagotovi financiranje STA.

Nad vladno odločitvijo ogorčeni tudi v opoziciji

"Odločitev vlade, da STA odreče financiranje, pomeni na nek način ukinjanje STA, ker institucija brez financiranja ne more obstajati," je v izjavi za STA opozorila poslanka LMŠ Jerca Korče. Po njenih besedah se je napad na STA začel z diskvalifikacijo, ko je predsednik vlade Janez Janša STA označil za nacionalno sramoto. "Ker pa se ni zgodilo nič po njegovo, je šel korak dlje in ukinja financiranje STA, po principu najprej diskreditacija, nato pa likvidacija," je bila kritična. Poudarila je, da v LMŠ takšni odločitvi vlade ostro nasprotujejo. "In ko že mislimo, da je Janez Janša dosegel svoj plafon, gre še vedno korak dlje, koalicijski partnerji pa ga pri tem ne ustavijo," je dodala.

"Vlada se je na dopisni seji samovoljno odločila, da bo enostavno prenehala financirati STA, torej medij, ki skrbi za to, da vsi ostali mediji pridejo do informacij. Odločila se je uničiti medijski prostor na čelu z osrednjo medijsko agencijo," je opozoril poslanec in koordinator Levice Luka Mesec.

Predsednik vlade Janša je po njegovih besedah s tem pokazal, kako daleč je pripravljen iti. "Že več mesecev si poskuša podrediti STA, a neuspešno, zdaj pa se je odločil, da česar si ne more podrediti, bo enostavno uničil ali pa izstradal," je dejal. Dodal je, da bi v vsaki demokratični družbi takšna poteza pomenila konec vlade. "Zato se obračam predvsem na koalicijski partnerici SMC in DeSUS, ki bosta morala pokazati, ali sta pripravljeni iti tako daleč, da bosta uničili demokracijo," je pozval obe stranki.

Tudi predsednica SD Tanja Fajon je izrazila ogorčenje nad odločitvijo vlade, "da ustavi, uniči, degradira STA in njen javni servis ter nadaljuje grob pogrom nad mediji v državi". "Zdaj nekateri, ki se deklarirajo za osamosvojitelje, rušijo postulate naše ustave, podsisteme in grobo posegajo v človekove pravice," je ocenila. Po njenih besedah odločitev vlade tudi "očitno kaže, da njen namen ni zaščititi javni interes". "Predsednika vlade ne zanima interes nacionalnih medijev, zanima ga zgolj interes svoje lastne stranke SDS," je dodala.

Tanja Fajon

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je v izjavi za STA dejala, da jih je odločitev vlade o ukinitvi financiranja STA šokirala. Po njenih besedah gre za že viden madžarski model, po katerem "je treba najprej diskreditirati in narediti šibke tiste medije, ki delujejo v javnem interesu, ko teh medijev ni več, pa okrepiti medije, ki zagovarjajo parcialne politične interese". Poudarila je, da v SAB vidijo STA kot "zelo kakovostno, nevtralno agencijo, ki deluje v javnem interesu". "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se zadeve vrnejo tja, kjer morajo biti in da bo ravnanje vlade v skladu z zakonom," je dodala.

Vodje poslanskih skupin čakajo pogovori

V koalicijski stranki DeSUS so prepričani, da STA v celoti izpolnjuje svoje poslanstvo in spoštuje načela neodvisnega in nepristranskega novinarsko-agencijskega obveščanja. Predlog vladnega urada za komuniciranje (Ukom) pa je zanje v celoti nesprejemljiv. "V stranki DeSUS zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave vlada močno posega v slovenski medijski prostor," so zapisali v odzivu.

Jurša je v izjavi v DZ dodal, da "poseganje v medije na hitro ni v redu". Vodje poslanskih skupin koalicije so se danes dogovorili, da bodo "opravili pogovore z najbolj odgovornimi v koalicijskih strankah", torej na ravni predsednikov strank, "da se ta zadeva na ustrezen način razreši", ali, kot je dejal, da "bo volk sit in koza cela".

Tudi v poslanski skupini SMC so zapisali, da so se vedno zavzemali za samostojnost in neodvisnost medijev, zato jih skrbijo zapleti glede financiranja STA. "Kot nedopustno ocenjujemo prekinitev financiranja medija, ki opravlja javno službo in ocenjujemo, da za to ni ustrezne pravne podlage. Pozivamo, da se včeraj sprejeti sklep vlade nemudoma umakne. STA mora čim prej nemoteno nadaljevati opravljanje javne službe," so napisali.

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da ima vlada kot ustanoviteljica in družbenica pravico zahtevati podatke o finančnem poslovanju agencij. Vodstvo STA pa ima dolžnost te posredovati. "Kazanje mišic in reševanje osebnih zamer posameznikov ustvarja iz običajne uzance nepotreben konflikt, ki ni v interesu ne javnosti ne vlade. Modro in odgovorno bi bilo, da obe strani izpolnita svoj del odgovornosti, da se pri tem držita pristojnosti in tako omogočita nadaljevanje sodelovanja med vlado in STA," je pozval.

Poslanec NSi Blaž Pavlin je v izjavi v DZ dejal, da so bili o vladnem sklepu obveščeni na seji poslanske skupine. "Sklenili smo, da bomo od Ukoma zahtevali dodatna pojasnila. Kar smo lahko izvedeli je, da je ta prekinitev financiranja začasna in se bo to obnovilo, ko bo STA odgovorila vladi na nekatera vprašanja, na katera še niso dobili odgovora," je navedel.

"Če lastnik od tebe zahteva neka pojasnila glede višine plače in podobnih nagrad, je verjetno STA dolžna odgovoriti v doglednem času na ta vprašanja. Naši ministri so dobili zagotovilo, da naj bi to financiranje takoj obnovili, ko bodo dobili potrebne odgovore," je še navedel.

Na vprašanje, ali se mu zdi prav, da STA poroča tudi o raperju Zlatku ali aktivistu Jaši Jenullu, ki sta kritična do vladnih ravnanj, pa je dejal, da je STA kot javni servis dolžna poročati o vseh dogodkih korektno in neodvisno.

Tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije obsojajo in protestirajo zoper enostransko in zakonsko sporno odločitev vlade, da ustavi financiranje javne službe STA. Po njihovi oceni je vlada presegla svoja pooblastila v zastopanju ustanovitelja STA, ki je Republika Slovenija, in svoj mandat, saj neutemeljeno posega v zakonsko urejen status javne službe STA, s tem pa v dolgoročni perspektivi odreka državljanom pravico do korektnega in neodvisnega informiranja.

"Vladni sklep o ukinitvi financiranja javne službe STA je očitna kršitev in brutalni poseg v uzakonjeno institucionalno, uredniško in finančno avtonomijo javnega informacijskega servisa," so zapisali. V sindikatu od vlade zato zahtevajo, da sklep prekliče, od državnega zbora pa, da obravnava učinke, ki jih bo odločitev vlade imela na informiranje državljanov in delovanje javne službe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  01 .12. 2020 ob  22: 08
Kokodek

Verjetno v rubriki mednarodno sodelovanje
kokodek |  01 .12. 2020 ob  21: 22
"Martin Kacur", se strinjam s tabo. Najbrž pa je to naredil, ker je bil užaljen, da ga kolega ni povabil na orgije. Kaj morda veš, če imajo na Nova24 posnetek iz Bruslja?
Martin Kacur |  01 .12. 2020 ob  19: 43
Pravilno, ne rabimo STA. Vse kar je treba pise na twiterju. Za poglobljene teme je pa Nova 24.
kokodek |  01 .12. 2020 ob  18: 11
v Desus in SMC bodo ugotovili, da je kljub vsemu treba še naprej sodelovati z Janšo. "Vseved", vrečo brez dna držijo Desus, SMC in Nsi ter plemeniti, ven iz nje pa pobira Janša. Podrepniki bodo na koncu plačali, ker so vrečo držali saj bodo na njej le njihovi prstni odtisi, haha
vseved |  01 .12. 2020 ob  17: 28
-4
STA je organizirana kot d.o.o. v 100% lasti države. Ali država kot edini lastnik nima pravice vpogleda v poslovanje STA ? Direktor se izgovarja da zahteve za vpogled v poslovanje niso bile v skladu z zakonom!!! Ali pa je diktator dreznil v še eno vrečo brez dna?