OGORČENI NAD GRAFISTOVIM POČETJEM SREDI KOPRA: Jih ne bi mogli po zgledu tujine preseliti? (FOTO)

Koper

Pred nekaj dnevi so delavci koprskega Grafista ogradili del parkirišča nasproti banke Intesa Sanpaolo, včeraj pa so začeli podirati nekaj desetletij stara drevesa – ciprese, borovce, smreke. Kot so v Grafistu napovedali v začetku leta, so to priprave na izgradnjo nove stavbe v Kopru, ki bo s šestimi etažami dosegla približno višino stavbe banke. Mnogi Koprčani so nad podiranjem dreves na "edinem z drevesi pokritem igrišču, kjer se lahko igrajo otroci" ogorčeni.

Izgradnjo poslovno-stanovanjskega objekta Levji grad je napovedalo že podjetje IP Obala. Ko je pred štirimi leti končalo v izvršilnem postopku, je zemljišče kupil Grafist. Ta načrtuje izgradnjo objekta s poslovnimi prostori v pritličju in 125 stanovanji v šestih etažah ter garažo s 350 parkirnimi mesti.

Nad družbenih omrežjih je završalo, veliko ljudi je naravnost ogorčenih nad početjem Grafista, ki "uničuje edino zeleno oazo v mestu", "edino otroško igrišče v senci dreves", "najlepše in zračno igrišče v Kopru z drevesi, ki so rasla desetletja".

Občani v zapisih na družbenih omrežjih svarijo pred veliko vročino, ki jo povzroča vse več betona. Sprašujejo pa se, ali ne bi po zgledu mnogih tujih držav dreves preselili na druge lokacije, namesto da se jih uničuje. Pa tudi, ali Koper res potrebuje še en stanovanjski kompleks.

"Poslovno-stanovanjski kompleks nasproti sodišča je poln? Poslovno-stanovanjski kompleks ob stari Soči je poln? Da je nujno treba sekati še tisto malo zelenja, ki ga je ostalo," se glasi eden od zapisov na Facebooku, medtem ko drugi sprašuje "ali je kapitalu res dovoljeno vse" in občina ne more preprečiti takega početja.

Guberac: Načrt za objekt je naredil nekdo pred nami

"Razumem ljudi, da so razočarani, vendar imamo gradbeno dovoljenje, ki je staro več kot deset let in ga ne moremo spreminjati. Načrt za objekt je naredil nekdo pred nami in ne Grafist, to je bil nekdanji IP Obala oziroma Istrabenz nepremičnine. Na osnovi njihovega načrta je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje," pravi prvi mož Grafista Ante Guberac.

Načrt za Levji grad in pridobivanje gradbenega dovoljenja je torej nastajalo v letih, ko je podjetje Istrabenz nepremičnine vodil Jadran Bajec, danes predsednik nadzornega odbora Mestne občine Koper (MOK).

"Zdaj so občani morda razočarani zaradi dreves, a že čez dve leti bodo veseli, ker ne le, da bomo ta drevesa nadomestili z novimi, posadili jih bomo še več, vse bo drugače in tudi lepše," obljublja Guberac.

Kaj se bo zgodilo z otroškim igriščem?

Na koprski občini so potrdili, da je del površine, ki se uporablja kot javno dobro, v lasti Grafista. Gre za površino, na kateri je postavljen ekološki otok in del bližnjega igrišča za otroke. "Otroška igrala bomo ohranili z izjemo dveh. Zabojniki za odpadke pa bodo prestavljeni za nekaj metrov. Temu se ne moremo izogniti, ker je v neposredni bližini ekološkega otoka načrtovan vhod v podzemno garažo," pojasnjujejo na koprski občini.

Z novim odprtim gradbiščem bi lahko na območju Barka nastale težave s parkiranjem, a kot pravijo na koprski občini, so se z Grafistom dogovorili za postopno gradnjo. V času prve faze gradnje, ki naj bi trajala od pol leta do osem mesecev, bo Grafist na preostanku zemljišča še naprej omogočal parkiranje. Parkirna hiša Sonce naj bi namreč po zagotovilih koprskega župana Aleša Bržana bila dokončana septembra oziroma oktobra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  20 .06. 2022 ob  15: 35
Vse za stanovanja vikendasev, zabarjev.se
Tine |  19 .06. 2022 ob  15: 53
Pri zemljišču kabanice pa so ti isti trdili, da gre za zasebno lastnino na kateri lahko lastnik dela kar mu je volja in da občina nima nobene pravice določiti, da bo tam park.
zoran13 |  18 .06. 2022 ob  17: 35
UREJANJE PROSTORA

Leta 1978, ko se je končala izgradnja hotelov na Bernardinu, ki je za mnoge pomenila veliko megalomansko betonsko džunglo, so se mnogi zgražali nad tem turističnim biserom. Takšna krajinska politika se je močno vsidrala v obalne občine in njii so popustili raznim lobijem, ki ne poslušajo nobenega in sledijo zgolj svojim interesom in interesom dobička, tako kot tudi v tem primeru. Odnos do občanov se skriva tudi v odgovoru odgovornih za takšno početje, saj so za uresničitev svojih ciljev pripravljeni pozidati celotno obalo, tako kot nekoč Bernardin...
Miura |  18 .06. 2022 ob  16: 24
Otroški park bi moral ostati, na "makadamskem" parkirišču pa je za gradnjo dovolj prostora. Kakšne posledice bodo občutile sosednje stavbe, ob pilotiranju pa je iz zgodovine že poznano.
Bayliner |  18 .06. 2022 ob  15: 17
@ Tine - Popoviću na referendumu ni šlo za park, ampak za STOLP ala DUBAI in mlako okoli njega ......
Tine |  18 .06. 2022 ob  14: 39
Zdaj se nekateri razburjajo zaradi posekanih nekaj dreves in odvzetega dela parka. Na referendumu za park pa so ti isti trdili, da je parkov v Kopru še preveč in da jih ne rabimo. Dvojna merila? Ko gre za kabanico je vse ok, da je uničil zelenico in bo tam namesto parka nastal betonitis.
cazzimperio  |  18 .06. 2022 ob  12: 07
Grafist je kupil cel Koper, pol Izole in pol Pirana.
Kaj bi zdaj radi Ištriani.
Ištrijan |  17 .06. 2022 ob  17: 22
33
In malicenje kopra se nadaljuje! Pri tem je bila se vsakrsna politika doslej samo pokorna sluga betonsko gradbeni mafiji. Sedanja politika ni izjema in tista po prihajajocih obcinskih volitvah ne bi drugacno. To imamo!
frikofrkic |  17 .06. 2022 ob  16: 24
29
Popovičevo sranje nam bo smrdelo še desetletja. Gradbeno dovoljenje pridobljeno 2018, če komu kaj ni jasno. Solis, Nokturno, Koprska vrata, samo zelenje je zrihtal naš bivši ekožupan.
kokodek |  17 .06. 2022 ob  15: 29
33
haha, Grabist seka naprej s polno paro....kaj pa park, ga bo velepodjetnik Popo naredil na svoji parceli na hrvatinih, samo prašam.