OGNJENI ČRV NAPADEL KOPALKO: To je žival, zaradi katere je na hrvaških plažah zavladala panika (VIDEO)

Svet

Na hrvaški obali so opazili ognjenega črva, morsko žival, ki sicer živi južneje v morju, a se očitno zaradi globalnega segrevanja seli protu severu. V svojih bodicah ima toksin, zaradi česar lahko človeka opeče, črv pa sicer napada morske zvezde.

Ognjeni črv je značilne rdeče barve z belimi ščetinami, dolg je lahko do 30 centimetrov, njihova običajna dolžina pa je 15 centimetrov. Črv se najpogosteje zadržuje na peščenem dnu, lahko pa tudi med morsko travo, zlasti pozejdonko. Njegove ščetine z nevrotoksinom ob stiku s človekovo kožo povzročijo močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

Prejšnji teden je na plaži v Rogoznici črv opekel starejšo kopalko, ki ji je otekla noga, ker pa so bolečine proti večeru postale močnejše, je poiskala zdravstveno pomoč. Takoj so ji dali dve injekciji in mazilo, s katerim si mora mazati mesto vboda. Na tamkajšnjih plažah je nastala panika, še posebej so se ustrašili starši otrok, ki se igrajo v vodi. Kot je za šibeniški portal dejala gospa, ki jo je črv opekel, je ravno zaradi otrok, da ne bi utrpeli takih bolečin, zgodbo delila z javnostjo.

Strokovnjaki opozarjajo, naj se kopalci črva, če ga opazijo, nikar ne dotikajo. Če pa pridejo v stik z njim in imajo zgoraj opisane simptome, naj poiščejo zdravniško pomoč.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija