OGLASNI PANO V STRUNJANU POSTAVLJEN BREZ SOGLASJA DRSI: "Odgovornost je na strani lastnika," pravijo na Petrolu

Piran

Pred dnevi smo poročali o zgražanjih in kritikah, ki jih je na družbenih omrežjih požela postavitev oglasnega panoja v strunjanskem krožišču, na katerem je reklama za Petrol. Ljudje se sprašujejo, ali ne gre za območje Krajinskega parka Strunjan, ki je zaščiten v okviru Nature 2000. Na piranski občini imajo zvezane roke, ker gre za varovalni pas ob državni cesti in vsakdo, ki tam karkoli počne, mora pridobiti soglasje Direkcije RS za infrastrukturo. Slednji pravijo, da soglasja niso izdali, zato smo se obrnili na Petrol in prišli do tistega, ki je oglasni pano postavil.

Postavitev oglasnega panoja ob strunjanskem krožišču je glede na odzive na družbenih omrežjih močno vznemirila tiste, ki menijo, da je potrebno očuvati čim več neokrnjene narave. Predvsem jih zanima, kdo je dovolil postavitev oglasnega panoja in ali ne gre za območje Krajinskega parka Strunjan, ki je zaščiten pod programom Natura 2000.

Najprej smo se obrnili na piransko občino, kjer so povedali, da gre za državno cesto in da je moral oglaševalec pridobiti soglasje za poseg v varovalni pas od države oziroma od Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI). "Ne glede na to, ali se pano nahaja na zasebni parceli ali parceli, ki je v državni lasti," so pojasnili na piranski občini. Vendar pa o kakšen soglasju na direkciji na vedo nič:

"Direkcija RS za infrastrukturo na navedeni lokaciji v Strunjanu (ob glavni cesti G2-111, odsek 1059 Jagodje–Valeta v km cca 2,780 na levi strani v smeri Portoroža) ni izdala soglasja za postavitev objekta za obveščanje in oglaševanje."

Zato smo se obrnili na Petrol, kjer so povedali, da so v danem primeru najeli oglasni prostor in da jim je lastnik oglasnega panoja v Strunjanu zagotovil, da se ta ne nahaja v Krajinskem parku Strunjan, da je postavljen izven varovalnega pasu državne ceste in da je najemno razmerje z lastnikom zemljišča urejeno. "Odgovornost za postavitev reklamnega panoja je izključno na strani postavljavca oziroma lastnika reklamnega panoja," pravijo na Petrolu.

Oglasni pano je postavilo ljubljansko podjetje Amicus, katerega direktor je, kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, Primož Kampus. Obrnili smo se nanje za več pojasnil, njihove odgovore še čakamo in jih bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Podjetje je bilo v preteklosti znano kot eden največjih ponudnikov oglaševanja na obcestnih panojih, med njihovimi strankami pa so bile tudi največje politične stranke. Leta 2018 je imel Kampus velike načrte v energetiki, s postavitvijo devetih vetrnic s skupno močjo 30 megavatov na območju Senožeč v občini Divača.

O investiciji vredni 31 milijonov evrov je takrat marsikdo dvomil, saj je imelo podjetje leta 2016 dva milijona obveznosti do poslovnih partnerjev, ti pa so proti podjetju serijsko vlagali tožbe. Med njimi so prednjačile občine, ki so dajale Amicusu v najem prav lokacije za oglasne panoje.

Na območju, kjer je v Strunjanu postavljen oglasni pano z reklamo za Petrol, so tri manjše parcele. Dve sta v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in oddani v zakup, ena je v zasebni lasti. Ker gre za majhne parcele, ni mogoče s prostim očesom natančno določiti, na kateri stoji oglasni pano, zato smo se obrnili tudi na Sklad kmetijskih zemljišč. Njihove odgovore še čakamo.

Gre za območje, ki se nahaja izven Krajinskega parka Strunjan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  17 .06. 2021 ob  13: 10
Neokrnjena narava,madijo povero tolko se nisem nasmejal ze dolgo casa