OGLASILA SE JE OBČINA: Adria naj omogoči prost dostop do morja, brez zaračunavanja vstopnine

Ankaran

Potem ko smo sredi julija prvi pisali o za mnoge Ankarančane spornih tablah, ki jih je postavilo vodstvo Adrie Ankaran, s katerimi je omejilo zadrževanje na plaži za zunanje obiskovalce, je ankaranska občina sedaj pozvala družbo, naj odstrani ovire in ljudem omogoči prost dostop do morja.

Občina Ankaran je na družbo Adria naslovila uradni poziv, naj "odstrani ovire, s katerimi je zaprla javne poti in prost dostop do obale ter morja za vse, ki niso gosti turističnega objekta, in preneha zaračunavati vstopnino lastnikom psov".

Kot pojasnjujejo v občini se je nanje obrnilo več občanov, ki so imeli pripombe glede nekaterih ukrepov, ki jih je sprejela družba Adria na območju kampa. "Pripombe so se nanašale predvsem na omejevanje gibanja ter prostega dostopa do obale in morja. Družba je že v preteklosti postavila zapornici (rampi), ki zapirata javno pot, mobilno hiško, ki omejuje prost prehod obale, pred nedavnim pa so bile dodane še opozorilne in omejevalne table, ki prepovedujejo zadrževanje na plaži od 23. do 6. ure vsem, ki niso gosti Adrie d. o. o., ter sprehajanje psov po plaži, hkrati pa je bila uvedena vstopnina za sprehajalce psov, ki niso gosti kompleksa," pojasnjujejo na občini.

Občina Ankaran je lastnica dobršnega dela obale in javnih poti, ki se nahajajo v počitniškem kompleksu oz. njegovi okolici in se zavzema za prost dostop do obale in morja, ki velja za javno dobro. Ukrepi, ki jih je sprejela omenjena družba, so za občino tako zakonsko nedopustni. "Občina Ankaran je kot nosilka lokalne samouprave zavezana k vzpostavitvi zakonitega stanja na svojem območju in preprečevanju kršitev, ki omejujejo prost prehod ter dostop do obale in morja, ravno tako pa ne sme dopuščati omejevanja lastninske pravice občine," dodajajo v kabinetu župana Gregorja Strmčnika.

Občina je zato Adrio Ankaran uradno pozvala, "naj odstrani obe zapori, ki ovirata dostop do morja, do pomola s pristaniščem in do obale, ter table, ki omejujejo oz. prepovedujejo gibanje in zadrževanje ljudi ter sprehajanje psov na obali". Družbo so pozvali še, naj preneha z zaračunavanjem sprehajanja psov, "saj so nekatera zemljišča, na katerih veljajo omejitve sprehajanja, v lasti občine, poleg tega pa so vključena tudi priobalna zemljišča, na katerih je skladno s prisilnimi predpisi zagotovljen prost dostop in splošna raba javnega dobrega vsem".

Na odziv iz družbe Adria še čakamo, ob postavitvi omejevalnih tabel pa so nam odgovorili, da "jim predpisi to omogočajo", dostop do morja in zadrževanje v 25-metrskem obalnem pasu pa da ni absolutna pravica.

Deli novico:

Miha |  08 .08. 2017 ob  11: 37
Vidni član SD in vodja Civilne iniciative "Za pravičnejši Ankaran" g.Izak Pogačar razburja in blati občino glede situacije v Adrii.
G. direktot Rajko Rešek je bil ustoličen kot direktor Adrie s strani SD.
G. Pogačar, ali nebi zadeve razčistili znotraj svoje stranke in tako konstruktivno pomagali reševati probleme v kraju ali znate samo pljuvati ?
@ajej |  03 .08. 2017 ob  22: 28
Ko se piše tako kakor je smo popkoti. Ubogi svet z tako glavo.
Vikttor |  03 .08. 2017 ob  07: 02
Haloooo :izgleda, da nimaš blage veze, zakaj je bivša policijska plaža kakršna je! Preveri, kdo je ovira in razbija bale ankarančanom, da še ni urejena!!!
bruno |  02 .08. 2017 ob  15: 38
@ HALLO | danes ob 00:14, sem pokukal marsikam in tudi bil marsikje tako, da o vstopu v urejene kampe kar tako kakor komu paše je govorjenje na pamet. Kampi so urejeni za goste, ki pridejo tja in tam letujejo in zato tudi dobro plačajo (malo se pozanimaj kakšne so cene letovanja v kampu) ne pa zato, da so bo kdorkoli s psom ali brez, s sendvičem ali brez kar tako sprehajal in svinjal ter koristil usluge kampa za katere tisti, ki tam letujejo tudi plačajo. Torej eninaj plačajo drugi pa pod izgovorom prostega dostopa do morja ne rabijo? Seveda bo vsaka uprava dovolila, da si kdo pride ogledat kamp in se po možnosti tudi okopa, ne znam pa si predstavljat, da bi npr. prebivalci mesta Šibenik in okolice pod izgovorom kar tako vsak dan hodili na kopanje npr, v kamp Solaris, a veš kaj bi potem bilo iz kampa?
In potolaži se nisem občan občine Ankaran.
ajej |  02 .08. 2017 ob  09: 45
so se popkoti spet razpisali spodaj.
Dejmo pljuvat po Ankaranu. Sama foušarija vas je.
Hvala za občino Boris.
miha |  02 .08. 2017 ob  07: 37
@hallo
@oleg
V Ankaranu se je sele zacelo urejati in mi je pristop veliko bolj vsec kot npr.koprski,kjer je vse premozemje v najemu ali v lasti zupana in njegovih privrzencev.
V nekaj letih je nova obcina naredila toliko kot koprska ni zmogla v 30 letih,kar potrjuje dejstvo,da je bila odlocitev prava.
V marsicem so se nerodni in pocasni,kar je logicno in razumljivo na zacetku.Kolikor vem bo obcina sele zaposlila ljudi,da bo vse teklo kot bi moralo.
Vsekakor pa je najlazje pljuvati.To smo Slovenci svetovni prvaki.
Srecno Ankaran.
@hallo |  02 .08. 2017 ob  07: 35
-2
lahko ti nakladaš kolko hočeš, adria je najlepši kamp v sloveniji (včasih je bil eno leto tudi v bivši jugi). To pove dejstvo, da je poln "kot šibica" tako s tujimi kot domačimi gosti, treba je samo it tam in pogledat. Te pa razumem, da si jezen, ker je Ankaran šel po svoje in seveda tam ni lučk in betona, zato pusti Ankarančanom, da sami upravljajo s svojim krajem. kar se pa tiče amaterjev....ognjemeti jim verjetno ne rabijo in zastonj kalamari in čevapi tudi ne.
HALLO |  02 .08. 2017 ob  00: 14
-1
Bruno , sem pozabil povedati , da pokukaj včasih tudi kam drugam. Malo zanesla vas je ta občina , verjamem , da s časom bo . Ste pa začeli kot popolni šalabajzerji. Ko nekdo zmaga vojno , je najslabše ko začne vladati . In to se dogaja tudi vam. Vodstvo pa je obkroženo s popolnimi amaterji. NO GO !
HALOO!!! |  02 .08. 2017 ob  00: 11
-1
Glede omejitev v marinah na obali , je kot obiskovalcu neomejeno in ful dostopno koraj vse. Jaz imam prost vstop kamorkoli , enako velja za kampe. V koprsko marino vstopim brez problemov , tudi kopal bi se lahko tam , ampak mi ni všeč. Enako je v Portorožu. Grem kamor hočem in se vržem v vodo v novem delu marine. V hrvaški , grem kot fizična oseba kamorkoli in me dosedaj v nobenem kampu niso zadržali ali kaj podobnega , saj si smatran kot potencijalen gost v lokalih in podobno. Ankaran manjka samo še z napisom Juden ferboten. Bolj zateženega okolja si ne predstavljam . Plaža za ex policaje polna dreka. Sramota za neko obljubljeno občino , da ne govorim o odnosu nekaterih šefov v kampu , ki je by the way , največji v Sloveniji. Tam me ne vidijo več in enako so povedali tudi ostali. Težki amaterji , posebno tam , ko se grebejo za neke funkcije bivši Ankarančani v funkcijah. Organizacija dogodkov v Ankaranu , katastrofa . Bolj amaterskega pristopa še nisem videl.Sem mislil , da bodo nekaj s tem denarjem, pa ga uporabljajo za klovne. Pa srečno!
Samo povem |  01 .08. 2017 ob  22: 33
Sem iz Ankarana pa ne hodim v Adrio ker je taka gužva, da morja sploh ne vidiš. Plaža sama ni nevem kaj, pa naj bo plačljiva ali zastonj. Je plaža na Jerneju manj obljudena, čeprav je morje tam svinjsko, samo blato, pri policajih je tudi gužva, v Valdoltri je še kar, najboljši je Rtič, a je preveč mularije in kažin. Katarina je preblizu Luke, plaža dela škifo. Tako se lepo spokamo v hrvaško Istro, čeprav jih vsi pljuvamo, imajo plaže boljše kot mi in čisto morje.
@@Marija |  01 .08. 2017 ob  21: 25
Se strinjam da po "plažah" v Ankaranu je manj avtomobilov. Povedano in obljubljeno jebilo tudi da ne bo avtomobilov po pločnikih in med trtami, tako da bi se o tem lahko pogovarjali do jutri.
bruno |  01 .08. 2017 ob  21: 03
-1
res ne razumem teh komentarjev. Me zanima. ko greste na HR ali IT,... v kamp ali je tudi tam na območje kampa dovoljen vstop vsem(domačinom) in lahko po kampu počne kdorkoli kar hoče? Bo treba malo ločit kaj je kamp in kaj plaža! Se strinjam, da je dostop do morja neoviran in brezplačen ampak pravice domačinov pa le ne segajo na območje kampa! Tam zadevo vodi uprava kampa, ne pa občina! Adria za kamp verjetno plačuje koncesnino ali kak drug davek občini- In kot je nekdo spodaj že zaspisal za red in čistočo (nebom se spuščal kakšna je v Adriji) je pa zadolžena Adrija in ona plačuje Marjetici ali kateremokoli drugemu izvajalcu. Si pa res težko predstavljam, da bi lahko kar vsak hodil skozi kamp in polnil tam koše za smeti, uporabljal sanitarije, adrija pa mora skrbet za to. In za povrhu vsega tisti, ki pride kampirat v Adrijo mora zato plačat, po vaše pa bi bil izenačen z domačini, in vse to pod pretvezo neoviranega dostopa do morja. Dajte bit resni! Kaj na tistih parcelah, ki so v privat lasti in so pred obalo ali je tudi po njih dovoljeno kar tako hodit? Nisem iz Ankarana, letujem pa po kampih tako v HR, IT, A,... in so mi zadeve poznane.
Sicer pa iz večine spodnjih komentarjev lahko sklepam, da jih pišejo tisti, ki niso zadovoljni z županom in občino in tisti, ki jim ni všeč kdo vodi Adrijo, in potem si izberejo temo, ki nima veze z enim in drugim in pljuvajo.
1