OGLASIL SE JE TUDI DIREKTOR KOPRSKE POLICIJE: "Večina policistov opravlja svoje delo pošteno, obstajajo pa tudi izjeme"

Koper

Domnevni vodja kriminalne združbe Kobra Valon Hoxhaj je z intervjujem pred dnevi dodobra razburil javnost. Po petih letih prestajanja zaporne kazni – oktobra 2016 je bil aretiran zaradi preprodaje drog in tihotapljenja ilegalcev – je koprske kriminaliste javno obtožil preprodaje drog. Temu je sledil odziv nekdanjega šefa koprskih kriminalistov Deana Juriča, ki je te očitke ostro zavrnil, kriminalistom pa je v bran stopil tudi Območni policijski sindikat Obalno-kraške regije, ki je zahteval odziv direktorja Policijske uprave (PU) Koper Igorja Ciperleta. Danes je slednji tudi podal izjavo za javnost. 

Valon Hoxhaj

Spomnimo, Valon Hoxhaj je brez dlake na jeziku dva koprska kriminalista, Matjaža Hrovatina in Deana Juriča, obtožil preprodaje drog. Po njegovem pričevanju naj bi mu omenjena kriminalista ponudila sodelovanje, a ker ju je, tako Hoxhaj, zavrnil, naj bi mu Hrovatin grozil z zaporom.

"Vsi na Obali vejo, da oni nadzirajo drogo, a si ne upajo povedati na glas. Kdor je bil njim konkurenca in ni hotel z njimi sodelovati, je zdaj v zaporu. Če bi pristal na njihove pogoje, bi bil danes milijonar, ne zapornik," je med drugim zatrjeval Hoxhaj, slovenski "Pablo Escobar".

Dean Jurič

Na očitke se je takoj odzval Dean Jurič in vse navedbe zanikal. "Očitno so izjave gospoda Hoxhaja plod njegove domišljije ali zgolj želje po maščevanju kriminalistu, katerega krivi svoje aretacije, obsodbe in dolgoletnega prestajanja zaporne kazni," je med drugim dejal.

Odzvali pa so se tudi v Območnem policijskem sindikatu Obalno-kraške regije. Kot so poudarili, se v zadnjem času v medijih vrstijo različne vrste "zmerjanj, podtikanj o politizaciji dela in medijske diskreditacije, ki v javnosti mečejo slabo luč na vse kriminaliste in izničujejo njihovo vsakodnevno vestno in strokovno delo ter trud". Poudarili so, da policisti in kriminalisti vse oblike kriminala preiskujejo pošteno, predano in po zakonu.

V sindikatu so od direktorja PU Koper zahtevali, "da stori vse, da zaščiti integriteto in pogumno delo vseh policistov in kriminalistov, ki so pri obravnavi kaznivih dejanj deležni kakršnihkoli napadov". Kot so zapisali, pričakujejo "jasen in nedvoumen javni odziv, iz katerega bo širši notranji in zunanji javnosti znano, kakšno je dejansko stališče vseh vodilnih glede očitkov, ki jih navaja intervjuiranec".

Danes se je njihova zahteva uresničila, saj se je na resne obtožbe Valona Hoxhaja zoper koprske kriminaliste odzval direktor PU Koper Igor Ciperle

Ciperle: "Večina policistov opravlja svoje delo pošteno, obstajajo pa tudi izjeme"

"V Policiji sem zaposlen že več kot tri desetletja. Iz izkušenj lahko trdim, da večina policistov svoje delo opravlja vestno, pošteno, strokovno oz. profesionalno, seveda pa obstajajo izjeme, ki ostalim oziroma celotni policijski organizaciji niso v ponos," je Ciperle zapisal uvodoma.

Igor Ciperle

Ne dvomi v zakonitost in strokovnost dela koprskih kriminalistov

"To, da so bili policisti oz. moji kolegi tarča neosnovanih napadov posameznikov, ki so tudi poskus diskreditacije naše organizacije oz. naše družbe, sem v svoji dolgoletni karieri doživel že večkrat," je nadaljeval in dodal, da "nima nobenega razloga, da bi dvomil v zakonitost in strokovnost dela kriminalistov Policijske uprave Koper. To je za čas vodenja te enote veljalo tudi za Deana Juriča".

Spomnil je, da v tem primeru poteka notranjevarnostni postopek, po zaključku tega pa bodo, v primeru ugotovljenih nepravilnosti, sprejeti določeni ukrepi.

Odsotnost odziva s strani PU Koper pa Ciperle pojasnjuje s tem, da se je na navedene obtožbe že odzvala Policija kot institucija, zato da se na PU Koper "za odziv niso počutili poklicani".

Na obtožbe Hoxhaja se ni odzval

"Ne dvomim, da se bodo dvomi v strokovnost in zakonitost našega oziroma policijskega dela nasploh pojavljali še v prihodnje, vendar bomo, kakor doslej, na vse takoj odreagirali in jih skladno s krajevno in stvarno pristojnostjo tudi obravnavali. Z obema sindikatoma imamo korektne odnose, ki se kažejo v rednih sestankih in pisnih korespondencah v okviru ter na relaciji PU Koper. Dopisovanje preko medijev s sindikati se nam ne zdi primerno," je še navrgel.

"Sam se na obtožbe zaprtih oziroma priprtih oseb nisem nikoli odzival in tako je moje stališče tudi v tem primeru," je za konec zapisal Ciperle in še enkrat poudaril, da v strokovnost in zakonitost dela koprskih kriminalistov, prav tako v delo nekdanjega vodje Deana Juriča, ne bo podvomil, "dokler pristojni ne bodo ugotovili drugače".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  02 .06. 2021 ob  13: 32
Obstajajo tudi izjemejQuery1123000892925964152358_1622633463212?? Torej on ve da obstajajo in sakcionira potem. Izjem ne sme biti, ne sme biti niti dvoma.
Stric iz ozadja |  02 .06. 2021 ob  09: 19
Glede policistov (v uniformah) bi se strinjal z izjavo direktorja PP g.I.Ciperle. Kaj pa delajo kriminalisti? Predvsem tisti v civilu, ki jih je malo morje med nami in predvsem med odvisniki? Koliko droge in drugih bonitet službeno nudijo svojim tajnim policijskim sodelavcem? Koliko kriminala službeno ali pa tudi na lastno pest dopuščajo ali spregledajo?