OGENJ JIM JE VZEL STREHO NAD GLAVO IN VSE SPOMINE: Zdaj potrebujejo pomoč, da obnovijo hišo v Sv. Antonu (FOTO)

Koper

"Sin me je poklical, da gori hiša od none, moja rojstna hiša," opisuje nedvomno enega najtemnejših dni gospa, ki sicer želi ostati neimenovana. Tistega dne je silovit požar uničil njihov dom v Dvorih pri Svetem Antonu, v plamenih pa so izginili tudi vsi njihovi spomini.

Ko je 16. februarja prejela klic, je bila v službi. Vse je odložila iz rok, sedla v avto in oddrvela domov. "Ko sem prišla, je bil dim že na dimniku, močan črn dim," opisuje vidno pretresena.

"Stopila sem v hišo, vse je že gorelo. Dnevna soba je bila že vsa uničena," opisuje strašljive prizore. Zbežala je ven, medtem pa je sin nosil vodo in polival vrata.

Čeprav so se izredno hitro odzvali tudi gasilci, je bilo za njeno rojstno hišo prepozno.

Ostali so brez vsega

Celotna družina je v ognjenih zubljih izgubila svoj dom. Ostali so brez hiše, ki so jo "s svojimi rokami gradili nona in nono, ki so garali, da so to naredili," pripoveduje in priznava, da je še vedno v šoku. "Izgubili smo vse spomine, vse slike, vse dokumente," pove v solzah.

Dejanskega vzroka za požar ne poznajo, domnevajo pa, da je preskočila iskra iz peči. Šele naknadno so namreč opazili, da je bila na peči napaka in da je bila zadnja stena peči počena v višini približno petih centimetrov. Kljub temu da je bila okolica peči zavarovana ravno zaradi takšnih najtemnejših scenarijev, se nesreči niso mogli izogniti.

"Na srečo je bila moja mama v garaži, kjer je pripravljala hrano za živino. Pa tudi burja je ta dan pihala v nasprotno smer, na srečo, sicer bi nam zagorel še senik in lahko bi ostali še brez živine," je še povedala. Te težke dni preživljajo v hiši njenega očeta v Čežarjih. Pred tragedijo so hišo nameravali urediti, ravno s tem namenom je le pet dni pred tragičnim požarom gospa dvignila tudi kredit

Odločeni, da svoj dom obnovijo

"Hišo si želimo obnoviti. Trenutno popravljamo streho, vse kar je bilo uničeno, smo vrgli dol," opisuje. Zaradi težke čustvene, psihične in tudi finančne situacije so se obrnili na Karitas, ki je že začel z akcijo zbiranja sredstev za družino. Z zbranimi sredstvi jim bodo pomagali pokriti račune za obnovo hiše. Vsakršna finančna pomoč je zato dobrodošla.

Pomoč se zbira pri Istrski območni Karitas, Markova 38, Bertoki, Koper, na transakcijski račun pri banki Intesa Sanpaolo, številka SI56 1010 0003 7527 646, sklic SI00 022021. Vsi, ki boste pomagali, kot namen izpostavite požar sv. Anton.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  26 .02. 2021 ob  11: 11
Zgodba je prepricljiva kar bi bilo lazje in bolj dostopno glede na to da uporabljamo mobitele vsak dan in danes brez tehnologije noben ne zivi,je to da bi lahko preko sms-ov bilo lazje in bolj ucinkovito zbirat denar pa naj vsak nakaze kolkor zmore.
Kliknes in je reseno