ODZIVI NA REZULTATE VZPOREDNIH VOLITEV: Kaj so v prvih izjavah povedali prvaki strank? (FOTO)

Slovenija

"Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan," je v prvem komentarju izida vzporednih volitev dejal predsednik stranke Gibanje Slovenija Robert Golob in dodal: "Jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo to zaupanje, to je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli."

Foto: Nebojša Tejić/STA

Golob, ki je preko videopovezave nagovoril volilni štab in slovensko javnost, je izrazil občudovanje vseh državljanov, ki so prišli na volitve. Ob številnih vzklikih navdušenja v polnem volilnem štabu v ljubljanski Cvetličarni pa je tudi opozoril, da iz izkazanega zaupanja izhajajo tudi pričakovanja in odgovornost.

Visoka udeležba pove vse - da ljudje res hočejo spremembe in da zaupajo v nas, da edini lahko te spremembe prinesemo, je poudaril. "Danes je pravi praznik," navdušenja nad izidi vzporednih volitev ni skrival Golob.

Naj nam današnji dan prinese novo vlado, ki bo Sloveniji vrnila demokracijo, politično kulturo, svobodo medijev, neodvisnost sodstva, normalno delovanje kulture in kulturnih ustvarjalcev, pa je med drugim poudarila podpredsednica stranke Marta Kos.

Predsednik SDS Janez Janša se je na Facebooku zahvalil volivcem. "Glas za SDS je glas za Slovenijo vseh svojih državljank in državljanov, brez razlik. Glas za slovensko družino, glas za slovenskega delavca in upokojenca, glas za naše otroke in za slovensko prihodnost," je zapisal.

Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj se je v prvem komentarju rezultatov vzporednih volitev, ki stranki napoveduje osem poslanskih mandatov, zahvalil vsem, ki so oddali glas za NSi. "To je veliko zaupanje, ki ga bomo upravičili," je napovedal. Pozdravil je tudi visoko volilno udeležbo, ki po njegovih besedah daje legitimnost njihovim mandatom.

Cigler Kralj je v prvi izjavi za medije še izpostavil, da je NSi glede na rezultate vzporednih volitev edina uveljavljena politična stranka, ki je okrepila svojo politično moč v DZ. V aktualnem mandatu je NSi namreč imela sedem poslancev.

Foto: Nebojša Tejić/STA

"Po volitvah bo čas, da se vsi ohladimo in usedemo za isto mizo," je še pozval. V dobro državljanov bodo stranke po njegovem mnenju namreč morali preseči delitve, ki so v zadnjem času eskalirale, ter najti rešitve za prihodnost in dobro države.

V štabu SD na sedežu stranke v Ljubljani je vzdušje sproščeno. Prve delne začasne rezultate tam pričakujejo tudi predsednica SD Tanja Fajon, podpredsednika stranke Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan ter vodja poslanske skupine v iztekajočem se mandatu DZ Matjaž Han. Fajonova je z rezultatom, ki ga stranki kažejo vzporedne volitve, zadovoljna.

Fajonova se je v prvi izjavi za medije po objavi rezultatov vzporednih volitev zahvalila volivcem "za vsak glas, ki prinaša spremembe Sloveniji, in za vsak glas za SD". "Z vzporednimi rezultati sem zadovoljna, vem, da smo dali vse od sebe," je dejala.

Foto: Anže Malovrh/STA

Fajonova je ob tem čestitala prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu. "Dosegli smo skupen cilj, da začnemo delati spremembe in peljemo Slovenijo na novo pot. Verjamem, da bomo uspeli vrniti zaupanje ljudi v politiko in normalizacijo tej državi," je podčrtala.

Izpostavila je tudi "izjemno" volilno udeležbo, ki je po njeni oceni dobra popotnica novi, kot kaže levosredinski vladi.

Rezultat Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab. Stranki rezultati vzporednih volitev kažejo 4,4 odstotka prejetih glasov, kar je približno polovico manj kot pred štirimi leti. Je pa Mesec v prvem odzivu pozdravil splošen rezultat volitev.

"Pozdravljam splošen volilni rezultat, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, da bo ostala svobodna, odprta in demokratična družba, k čemur smo precejšen delež napora prispevali v Levici," je dejal Mesec.

Stranka LMŠ je po rezultatih vzporednih volitev s 3,8 odstotka glasov tik pod parlamentarnim pragom. Predsednik stranke Marjan Šarec je v prvem odzivu dejal, da je volilna udeležba največja zmaga današnjega dne, volilne rezultate pa težko komentira. Podpredsednik LMŠ Klemen Grošelj pa je dejal, da ostajajo optimistični in čakajo uradne izide.

Šarec je v izjavi čestital zmagovalcu volitev. "Gre za veličastno zmago, gre za novo obdobje v slovenski zgodovini, kajti vlada, ki smo jo gledali dve leti, ki je uničevala Slovenijo, se bo končno poslovila," je povedal.

Šarec slabši rezultat kot pred štirimi leti pripisuje prelivanju glasov na liberalnem polju in mobilizacijskemu momentu novega obraza.

V gibanju Povežimo Slovenijo, ki mu po izidih vzporednih volitev ni uspel vstop v državni zbor, bodo na končno oceno volilnega dosežka počakali do kasnejše objave rezultatov. "Mi smo delali po vsej Sloveniji, verjamemo, da je treba počakati na končne rezultate," je v prvem odzivu dejal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo gibanje Povežimo Slovenijo ob naslednji objavi rezultatov "del parlamentarnega dela v naslednjem mandatu". "Volivke in volivci se vedno odločijo prav. Izid bomo ocenili skupaj s kolegi iz strank, ki tvorimo Povežimo Slovenijo, po 21.30, ko bodo dejanski rezultati s terena, kjer verjamem, da smo bili močni," je dejal Počivalšek.

Rezultati vzporednih volitev stranki SAB kažejo na 2,9 odstotka glasov, kar ne zadošča za vstop v DZ. "Dali smo vse od sebe," je ob tej številki dejala vidno razočarana predsednica stranke Alenka Bratušek. A kot je dodala, je treba počakati na rezultate državne volilne komisije. Zahvalila se je vsem, ki so glasovali za SAB.

Foto: Anže Malovrh/STA

Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot - na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic.

"In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem," je dejala ter čestitala Gibanju Svoboda in strankinemu vodji Robertu Golobu.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič na podlagi rezultatov vzporednih volitev ugotavlja, da so "največji poraženci" upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po rezultatih vzporednih volitev tokrat dobila pol odstotka glasov in tako ostala pod parlamentarnim pragom.

Jasnič je že čestital zmagovalcev današnjih volitev. Kot je dejal, se morda čudno sliši, a je stranka DeSUS tudi zmagala. Dobrega pol lega nazaj, ko je prevzel vodenje stranke, je bila ta po njegovih besedah pokopana, pisalo se je, da jih enostavno ni več, v teh šestih mesecih pa so dokazali, da so tukaj.

Istočasno pa je to tudi poraz. "Poraz naših poslancev, poraz Stranke Alenke Bratušek, poraz Naše dežele Aleksandre Pivec in verjetno bi lahko še koga naštel, ki so naredili vse, da bi ta stranka enostavno izginila," je dejal in dodal, da je vesel, da jim to ni uspelo. Zahvalil se je vsem volivcem, ki so jim dali svoj glas.

Stranki Naša prihodnost in Dobra država sta v skupnem nastopu po rezultatih vzporednih volitev sodeč dosegli 1,6 odstotka glasov. Njuna voditelja Ivan Gale in Smiljan Mekicar sta z rezultatom razmeroma zadovoljna in pravita, da bodo z uresničevanjem svojega programa nadaljevali. "Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge," je dejal Gale.

"Glede na to, da smo ena najmlajših strank, smo dosegli kar lep rezultat," je dejal predsednik stranke Naša prihodnost Gale. Predsednik stranke Dobra država Mekicar pa je dodal, da so njihovi volivci v obeh strankah prepoznali boj za poštenost. Vsem, ki so volili zanje, sta zagotovila, da bosta stranki s svojo politiko nadaljevali. 

V Listi Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo, ki naj bi po vzporednih volitvah dosegla polodstotno podporo, si kljub želji, da bi presegli parlamentarni prag, dosežek vseeno sežejo kot uspeh, je povedal kandidat liste Anže Lemež. Vzpostavili so močno strankarsko infrastrukturo, jutri se začnejo priprave na lokalne volitve, je napovedal.


 
Predsednik liste Boris Popovič se zaradi bolezni ni mogel udeležiti novinarske konference v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu, zbrane je zato nagovoril Lemež. Zahvalil se je tako vsem kandidatom liste kot podpornikom in volivcem.

Lista Borisa Popoviča doslej še ni sodelovala na volitvah. Kot je spomnil Lemež, so se za kampanjo odločili pozno, nastopili so sami, saj "v nobeni od strank nismo našli podobno naprednega programa". Po njegovih besedah so bili sicer stranka z najmlajšim kandidatom.

Volitve po njihovem mnenju sicer niso bile poštene za vse stranke, saj da jim niso bile danes enake možnosti za predstavitev, kot jim jih zagotavlja ustava, je še dodal Lemež in napovedal, da bodo postali močna in uspešna politična sila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija