ODZIVI NA PISMO 'MARŠALA TWEETA': "Kaže se iz dneva v dan, da je njegovo vodenje vlade škodljivo"

Slovenija

Bruseljski spletni medij Politico danes piše o pismu, ki ga je slovenski premier Janez Janša v torek poslal voditeljem EU. V prispevku z naslovom Maršal Tweeto piše pismo se osredotoča na del pisma, v katerem Janša EU primerja s konvojem ladij, ki plujejo po razburkanem morju. Začasni zastopnik koalicijske stranke DeSUS in minister za zdravjeTomaž Gantar meni, da omenjeno pismo Slovenijo postavlja med problematične države, koordinator opozicijske stranke Levica Luka Mesec pa je poudaril, da je Janši za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno.

Janez Janša

Politico: Maršal Tweeto piše pismo

Avtorja Politicovega Playbooka Florian Eder in Zoya Sheftalovich sta tako med drugim uporabila izsek pisma, v katerem Janša piše, da so pred konvojem naših ladij, ki se imenuje EU, čeri in ledene gore. "Veliko je izzivov, ki jih lahko premagamo, vendar le, če spoštujemo enoglasen dogovor, ki določa smer našega potovanja," besede slovenskega premierja še izpostavlja Politico.

Avtorja sta se ob tem spotaknila ob metafore, ki jih je Janša uporabil v pismu, s katerim želi prepričati kolege iz članic EU, naj popustijo zahtevam Madžarske. Izpostavila sta primerjavo: "Zanikanje našega zgodovinskega dogovora na julijskem vrhu je kot prepir glede menija na ladji, ki pluje proti ledeni gori." 

Politico se nato vpraša, kaj se bo zgodilo, če drugi voditelji ne bodo sledili "dragocenemu nasvetu". In navede Janšev odgovor: "V nasprotnem primeru lahko le čakamo, da bo naslednja ladja zapustila konvoj."

"Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU," se prispevek konča z opozorilom.

Tomaž Gantar

Gantar: Janševo pismo nas postavlja med problematične države

"EU se sooča z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo po 2. svetovni vojni, enotnost držav članic je bistvenega pomena. Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo," je na Twitterju zapisal Gantar.

Mesec: Janša s pismom znova pokazal, da mu je vseeno za interese Slovenije

"Že drugič v dveh tednih je Janša pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno, zanj je zunanja politika prilizovanje in vračanje uslug svojim političnim botrom na skrajni desnici. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu in Kaczynskemu," je dejal Mesec.

"S tem je Janša stopil tako proti interesom Slovenije, ki v krizi krvavo potrebuje evropsko pomoč, kot celotne EU. Zavoljo vračanja uslug Orbanu, ki mu med drugim financira medijsko omrežje v Sloveniji, je Janša očitno pripravljen na kocko postavljati tudi dostop do 10 milijard evropskega denarja, za katere se je poleti hvalil, da jih je 'izboril'," je sporočil Mesec.

Matej T. Vatovec

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je kasneje v izjavi za novinarje dejal, da je Janša edini evropski voditelj, ki je podprl Poljsko in Madžarsko pri spodkopavanju vladavine prava. "To vladavino prava spodkopava sam v Sloveniji in to vladavino prava pomaga spodkopavati v Evropski uniji," je poudaril.

Po Vatovčevih besedah zato Janša ni primeren ne samo za vodenje slovenske vlade ali katerokoli drugo javno funkcijo v tej državi, ampak ni primeren niti za slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. "Kaže se iz dneva v dan, da je njegovo vodenje vlade škodljivo in bi bilo najbolj primerno, da v trenutku odstopi," je povedal Vatovec. Ker od premierja ni mogoče pričakovati, da bo odstopil sam, bo treba vložiti nezaupnico, je še pojasnil.

Luka Mesec

Mesec je pred tem v pisni izjavi zapisal, da je premier "ponovno pljunil po ugledu Slovenije v svetu, saj je v pismu zapisal tudi, da so bile volitve leta 2014 v Sloveniji 'ukradene"'. "Da gre ponovno za provokacijo, ob kateri mu ni mar za ugled Slovenije, govori že dejstvo, da Janša danes koalicijo sestavlja s stranko, ki ji očita, da je volitve pred šestimi leti ukradla - SMC," je dodal, so sporočili iz Levice.

Vsebino Janševega pisma zavračajo tudi v SMC

"Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše," je stranka zapisala v objavi na družbenih omrežjih, v kateri je zavrnila vsebino Janševega pisma.

"Povsem nerazumljive so tudi trditve o ukradenih volitvah. SMC je volitve 2014 zmagala pošteno na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah," so dodali.

[ODZIV #SMC] ???? V SMC zavračamo vsebino pisma, ki ga je predsednik vlade poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu...

Objavil/a Stranka SMC dne Sreda, 18. november 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  18 .11. 2020 ob  16: 00
Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva.


NPU, SURS,FURS,MINISTRSTVO ZA KULTURO ...
Lili |  18 .11. 2020 ob  15: 40
-5
Glej ga zlobca...bruseljski časopis uporablja enak naziv kot levičaska politika v Slo... ?!?!?!
Martin Kacur |  18 .11. 2020 ob  14: 32
Civura di merda