ODZIVI NA DOMNEVNE SPOLNE IN FINANČNE ZLORABE KULTURNIKA: "Žrtve se pogosto sramujejo", nov poziv policije!

Slovenija

Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja, ki je v javnost prišlo v teh dneh in bilo izpostavljeno na družabnih omrežjih, obsodilo vsakršno nasilje. Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov. Poznanstvo s kulturnikom Dušanom Josipom Smodejem, ki ga na družbenih omrežjih obtožujejo spolnih in finančnih zlorab, je zavrnila.

Kulturna ministrica Asta Vrečko

V današnji izjavi je spomnila tudi, da se je ravnokar začelo sojenje enemu od profesorjev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo zaradi domnevnega nadlegovanja študentk. "Tako da očitno je, da je na področju kulture prisoten problem spolnega nadlegovanja in tega je treba absolutno in jasno in najbolj ostro obsoditi," je dejala ministrica.

Po njenih besedah podatki o spolnem nasilju v Sloveniji govorijo sami po sebi. "Gre za velik družbeni problem, ki se ga ne naslavlja dovolj odkrito, jasno in se o tem ne pogovarjamo dovolj."

Ker področje kulture iz tega ni izvzeto, bodo po napovedih Aste Vrečko na ministrstvu sprožili vse možne postopke, da bi razmislili, kateri sistemski ukrepi so tisti, ki so v pristojnosti ministrstva, da bi se o tej problematiki bolj odkrito spregovorilo, da bi bil prostor kulture varno okolje ter da bi se žrtve opolnomočile do te mere, da bi se odločile tudi za uradne prijave, pri katerih pa se ne bi počutile zlorabljene in izpostavljene.

V zadnjih dneh je bilo po socialnih omrežjih javno izpostavljenih več anonimnih pričevanj o primerih spolnega...

Objavil/a Asta Vrečko dne Ponedeljek, 22. avgust 2022

"Pozvali bomo tudi vse institucije na področju kulture in umetnosti, da storijo enako," je napovedala ministrica. Kot je še dodala, nameravajo z nadaljnjimi ukrepi javnost seznaniti v kratkem.

Izjavo za javnost je ministrica podala po tem, ko so mediji v zadnjih dnevih poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika.

O aferi Dušan Smodej Bojan Požar, Domovina in razni SDS portali moje ime - skupaj z Asto Vrečko in Miho Kordišem - že...

Objavil/a Luka Mesec dne Ponedeljek, 22. avgust 2022

Asta Vrečko je podala tudi pojasnilo o njegovem nedavnem obisku na ministrstvu za potrebe intervjuja, kamor je prišel kot urednik portala Kulturnik, ki ga ureja Beletrina, ministrstvo pa ga financira. Kot je povedala, sama z njegovim obiskom ni bila vnaprej seznanjena, Beletrina pa je bila za urejanje portala izbrana na javnem razpisu maja lani. So pa na ministrstvu po njenih besedah že sprožili pregled sodelovanj s Smodejem, ki so se, kot je še dodala, vsa dogajala v preteklosti.

"Najprej je bil dedek, nato oče, nato partner, nato znanec, nato moški v lokalu v službi, moje telo je užitek za druge....

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Sobota, 20. avgust 2022

Odzvali so se tudi v Inštitutu 8. marec. Direktorica Nika Kovač je omenila možnost pravne pomoči. V inštitutu so po njenih besedah žrtvam pripravljeni nuditi oporo ter zbrati finančna sredstva za odvetniško oziroma pravno pomoč. S tem namenom so tudi kontaktirali administratorje profila Proti nasilju Dušana Smodeja, ki se je nedavno pojavil na Instagramu.

V inštitutu sicer opažajo, da žrtve spolnega nadlegovanja in nasilja tega ne prijavljajo iz najrazličnejših razlogov - zaradi strahu pred tem, kaj se bo zgodilo na instituciji, ker institucije po besedah Kovačeve "ne ravnajo dobro", ker so izkušnje drugih ljudi s tem slabe in tudi zato, ker se žrtve pogosto sramujejo, da so bile v alkoholiziranem stanju ali da so zaužile droge. 

Nika Kovač

Popoldne so z notranjega ministrstva ponovno poslali poziv oškodovancem kaznivih dejanj, naj primere prijavijo.

"Policija izvaja vse potrebne ukrepe in nadaljuje z intenzivnim preverjanjem informacij o morebitnih sumih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih kaznivih dejanjih, kar je bilo v zadnjih dneh izpostavljeno v medijskih objavah in na spletnih omrežjih," so zapisali.

Kriminalisti poskušajo preveriti resničnost in verodostojnost zapisov o storjenih kaznivih dejanjih in identificirati žrtve. Gre za kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradnih dolžnosti. Kljub včerajšnjemu pozivu do sedaj niso prejeli nobene prijave oškodovanih ali morebitnih prič.

Zato  ponovno  pozivajo vse, ki bi vedeli karkoli povedati o izpostavljenih ali kakšnih drugih podobnih dogodkih, da te prijavijo policiji na najbližjo policijsko postajo, interventno številko policije 113 ali preko
drugih elektronskih komunikacij. Kriminalisti sicer lahko preverjajo navedbe o spolnih  zlorabah, ki so bile javno objavljene, a za učinkovito izvedbo postopka je nujno potrebno sodelovanje oškodovanih oseb.

Pri obravnavi tovrstnih kaznivih dejanj je izpoved žrtve nepogrešljiv vir informacij za kriminalista in največkrat tudi edini, prijavljanje teh primerov pa je potrebno tudi zaradi preprečitve novih kaznivih dejanj.

Kriminalisti obravnavajo tudi prijavo o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, postopek je še v teku.

"Posebej preverjamo tudi okoliščine dogodka, v katerem je umrla ena oseba, če so pri tem podani morebitni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Zaenkrat  tega nismo potrdili," so sporočili z notranjega ministrstva.

Postopki  kriminalistov so v teku in jih zaenkrat ne morejo razkrivati javnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija