ODZIV USTAVNIH SODNIKOV: Zdravstveni delavci lahko delajo več kot 48 ur tedensko

Slovenija

Ustavno sodišče s svojo odločitvijo ob presojanju ustavnosti določb zakona o zdravstveni dejavnosti ni uvedlo splošne omejitve delovnega časa za zdravstvene delavce, so danes zapisali v sporočilu za javnost ustavnega sodišča. Tako so se odzvali na interpretacije, da naj bi omejitev dela na 48 ur močno ogrozila delovanje zdravstvenega sistema.

Kot so pojasnili v sporočilu, so se po objavi odločbe v nekaterih medijih pojavile netočne informacije oziroma interpretacije, da naj bi ustavno sodišče s to odločbo odločilo, da zdravstveni delavci v nobenem primeru v posameznem tednu ne smejo delati več kot 48 ur, kar naj bi močno ogrozilo delovanje zdravstvenega sistema. To ne drži, so zatrdili.

S to odločbo je ustavno sodišče na zahtevo skupine poslank in poslancev med drugim presojalo drugi odstavek 53.b člena zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je bil sprejet leta 2017 in se uporablja od 1. januarja 2021. V skladu s to določbo lahko zdravstveni delavci, ki so že zaposleni za polni delovni čas v javnem zavodu, poleg te zaposlitve pri drugem delodajalcu ali kot izvajalci zdravstvene dejavnosti opravljajo zdravstvene storitve še največ v obsegu osem ur na teden.

"Ustavno sodišče je ob upoštevanju ustavnih zahtev in upoštevnih pravil prava EU presodilo, da ta zakonska določba ni v neskladju z ustavo. Pri tem odločitev ustavnega sodišča ne pomeni nujno, da je samo taka zakonska ureditev dopustna in ustavno skladna," so dodali.

S to odločitvijo ustavno sodišče torej sploh ni poseglo v veljavno zakonsko ureditev, kot je urejena v slovenskem pravnem redu in kot jo narekuje tudi pravo EU, so zatrdili. Z njo je določen maksimalni skupni obseg ur dela kot povprečna omejitev v daljšem referenčnem obdobju. "To velja za redno zaposlitev, v skladu z drugim odstavkom 53.b člena zakona o zdravstveni dejavnosti pa tudi za opravljanje dodatnega dela pri drugem delodajalcu ali kot izvajalec zdravstvene dejavnosti," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Kar po njihovih navedbah pomeni, da lahko zdravstveni delavci zdravstvene storitve še naprej izvajajo povsem enako kot doslej in lahko v posameznem tednu delajo tudi več kot 48 ur, če se pri tem spoštujejo omejitve glede povprečnega obsega opravljenih ur dela v referenčnem obdobju ter siceršnje omejitve glede obsega delovnega časa in nadur iz drugih določb zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o delovnih razmerjih, ki v tej zadevi niti niso bile izpodbijane in še naprej veljajo enako kot doslej.

Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omogočajo možnost podaljšanja podeljene koncesije za opravljanje javne službe. Do nove zakonske ureditve bo, kot je v odločbi odločilo ustavno sodišče, po izteku 15-letne koncesije potreben nov razpis oziroma nov postopek za podelitev koncesije.

Ustavno sodišče je sicer presojalo tudi o več drugih določbah zakona o zdravstveni dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija