ODZIV SVETNIŠKE SKUPINE LISTA IZOLANI NA IZID REFERENDUMA: "Jasno je, kdo je kriv", bodo koga klicali na odgovornost?

Izola

Čeprav so odločali o razmeroma pomembni zadevi, o občinskem prostorskem načrtu (OPN), je svoj glas na nedeljskem referendumu oddala le tretjina Izolanov. Referendum je uspel, saj je večina glasovala proti sprejetju OPN, kakršnega je sicer potrdil izolski občinski svet. Večina Izolanov je očitno proti spreminjanju najbolj rodovitnih zemljišč v stavbna oziroma proti "poslušanju kapitala", kot so navedli nasprotniki v svojih izjavah. Zdaj so se oglasili tudi v svetniški skupini Lista Izolani, kjer pravijo, da so bili ignorirani vključno z občani. Navedbo, da OPN podpirajo vse svetniške skupine, so označili kot "medijsko dezinformacijo".

Uradni rezultati referenduma, ki je minulo nedeljo potekal v Izoli, še niso potrjeni, saj je po zakonu določen čas za ugovore tri dni. Kljub temu, OPN je padel in občina do junija 2022 ne more začeti obravnave novega predloga občinskega prostorskega načrta, ker tako določan zakon. Do sprejetja novega OPN pa tudi ni več mogoče spreminjati občinskih prostorskih aktov, ker so ti prenehali veljati s koncem leta 2021.

Da je novi OPN predvideval pretirano pozidavo, tudi najboljših kmetijskih zemljišč, so prepričani v civilni iniciativi Gibanje za Izolo. Od več kot 270 naj bi sami podali 33 pripomb, a nobena ni bila upoštevana. Kot so že napovedali, bodo od izolske občine zahtevali, da opravi anketo med občani, kaj si resnično želijo in kaj potrebujejo.

Da so bili ignorirani, menijo tudi v svetniški skupini Lista Izolani: "Logika preglasovanja je bila izenačena z logiko splošne podpore, kar se je zdaj pokazalo kot velika napaka. Pomagala ni niti medijska dezinfomacija, da OPN podpirajo vse svetniške skupine, z izjemo dveh svetnikov."

"Za takšen OPN so res glasovale vse stranke iz liste županove koalicije (DeSUS, SD, Ponosni na Izolo, Izola 2030, Izola je naša, Italijanska narodna skupnost, SDS in Levica), proti smo bili le svetniki dveh list, Liste Izola prihodnosti in Liste Izolani. Zato je tudi jasno, kdo je kriv, da je do referenduma sploh prišlo. Z malo demokratične volje, z zastopanjem javnega interesa pred parcialnim in z drugačnim odnosom do občanov ter tako imenovane opozicije, bi že pred sprejemom OPN dosegli konsenz in bi danes imeli veljaven prostorski dokument," so prepričani v svetniški skupini.

Kot dodajajo, se zavzemajo za sprejem OPN, ki bo odražal interese večine Izolanov in "še posebej zaščitil najbolj ogrožene". Zaslugo za uspeh referenduma pa pripisujejo Civilni iniciativi Gibanje za Izolo.

"Brez našega sodelovanja, a z našo naklonjenostjo, gredo zasluge za kar 72-odstotno zavrnitev dokumenta predvsem njim in volivcem, ki so jih prepričali. Nikogar ne bomo klicali na odgovornost. Vsak naj pri sebi razmisli, kako je ravnal v obdobju pripravljanja in sprejemanja tega dokumenta ter ob referendumski kampanji. Volivci bodo njegovo ravnanje ocenili novembra," zaključujejo občinski svetniki Dušan Ambrož, Jasna Istenič in Gašper Čehovin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KOSOVAR |  12 .01. 2022 ob  21: 26
???? O PROSTORSKEM NAČRTOVANJU KOT NUJI ZA RAZVOJ SLOVENSKE ISTRE
Občinska uprava in občinski svet spoštujeta voljo volivk in volivcev ter referendumski izid, vsekakor pa bo ta vplival na razvoj Izole. Do nadaljnjega npr. ❌ ne bo mogoče graditi novega »Hotela Delfin«, umestiti v Izolo parkirne hiše za Drogo ali objekta policijske uprave, zaraščenih kmetijskih zemljišč ne bo mogoče spremeniti v obdelovalne terase, ne bo mogoče urediti degradiranih območij Arga, ladjedelnice, Delamarisa in Rude, tudi ne urediti promenade ob mestnem središču, ne bo mogoče urejati in načrtovati športno-rekreacijskih površin na vzhodnem delu Izole ... ⚠️ V starem mestnem jedru bo še naprej dopustno graditi nove stanovanjske enote v kletnih in pritličnih prostorih, kar je OPN prepovedoval. Razvoj občine se je tu torej ustavil ⛔️ oz. je postavljen v 80. leta prejšnjega stol. ????

demiri za gradonačelnika, in kaj točno se bo za nas kosovarje spremenilo, bo še več delal CSD?
Merio Facicta |  12 .01. 2022 ob  20: 31
Urad za prostor in nepremičnine
Urad opravlja strokovne naloge z naslednjih področij:

Urejanje prostora in prostorski razvoj občine:

prostorsko planiranje, urbanistično in krajinsko načrtovanje,
prostorski razvoj občine in skladnost s programi obalnih občin, regije in države,
priprava lokacijskih informacij o možnih lokacijah in pogojih za graditev ter drugih posegih v prostor,
pripravo prostorskih planskih in izvedbenih aktov občine (gradiva za program priprave prostorskih izvedbenih aktov, organizacijsko tehnične naloge v zvezi s pripravo in sprejemanjem aktov v skladu s predpisi o urejanju prostora, naselij in drugih posegov v prostor, oblikovanje razpisnih pogojev za pridobivanje ponudb, razpisov in natečajev, itd.),
upravljanje in skrb za grafične in atributne podatke o prostorskih aktih,
upravljanje in skrb za podatke iz področja prostorskega informacijskega sistema in drugih statističnih in evidenčnih podatkov za potrebe zbiranja, vodenja in posredovanja podatkov za načrtovanje smotrne rabe, urejanje in gospodarjenje s prostorom in nepremičninami.
Druge upravne druge strokovno tehnične naloge s področja urada:

strokovna pomoč drugim organom občinske uprave,
finančna opravila po pooblastilu župana,
priprava splošnih in posamičnih aktov, poročil in drugih gradiv ter druga dela po nalogu ali pooblastilu župana oziroma direktorja uprave.
Urad za prostor in nepremičnine deluje na naslovu Postojnska ulica 3.

Marko Starman, Mag.
05 66 00 222
marko.starman@izola.si
SEKRETAR – VODJA URADA ZA PROSTOR IN NEPREMIČNINE
Maja Marinšek
05 66 00 233
maja.marinsek@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA URBANIZEM IN PROSTORSKE AKTE
Tjaša Škrbina
05 66 00 301
tjasa.skrbina@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA UREJANJE PROSTORA
Gabi Kovačič
05 66 00 245
gabi.kovacic@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA URBANIZEM
Bima Kolenc
05 66 00234
bima.kolenc@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA UREJANJE PROSTORA
Špela Guštin
05 66 00 223
spela.gustin@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA OKOLJE IN PROSTOR
Teura Raschini
05 66 00 113
teura.raschini@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA URBANIZEM IN PROSTOR
Barbara Miklavc
05 66 00 241
barbara.miklavc@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA NEPREMIČNINE
Mateja Glavina
05 66 00 330
mateja.glavina@izola.si
SVETOVALEC ZA NEPREMIČNINE
Nina Tepeš
05 66 00 320
nina.tepes@izola.si
SVETOVALEC ZA NEPREMIČNINE
Patricija Fabijančič Močibob
05 66 00 235
patricija.fabijancic-mocibob@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA PREMOŽENJSKO PRAVNE ZADEVE
Žanin Gruden
05 66 00 232
zanin.gruden@izola.si
VIŠJI SVETOVALEC ZA PREMOŽENJSKO PRAVNE ZADEVE IN NEPREMIČNINE
Aleksandra Venišnik
05 66 00 220
aleksandra.venisnik@izola.si
VIŠJI REFERENT ZA NEPREMIČNINE
Eleonora Paliska
05 66 00 144
eleonora.paliska@izola.si
REFERENT ZA NEPREMIČNINEGLAVA DRUŽINE OSTAJA, VSE PO STAREM... UPS SMO ZA-JE-BA-** MA NIMA VEZE, BOMO SPACALI DRUGI OPN PRAVI NARKO STAR MA-N/G
Stiv Rivs |  12 .01. 2022 ob  15: 12
Vara čo, Mefova četica bi rad nabijala volilne točke na račun te iniciative del cavolo.
L'armata Brancaleone alla conquista di Isola.
Sami vrhunski stokovnjaki kafanskih znanosti.
Compatto |  12 .01. 2022 ob  13: 08
-4
Dušan Ambrož, Jasna Istenič in Gašper Čehovin.
Potencial, ki bo Izolo popeljal v višave blagostanja, razvoja, razumevanja, meda in mleka....kruha, sexa in iger.
Pomagali jim bodo neizvoljeni župan carinik, glasbenik urednik in tekstopisec 2 promila. bonar Ike, gospa iz ozadja KZS in večno mlada Novka. Ni kaj.
V Izoli se rojeva novi Dream Team.
Che tristezza
ManofSteel |  12 .01. 2022 ob  12: 40
-6
Na sliki se lepo vidi kdo so bili proti...skrivanje obraza in posmehovanje med slikanjem vas ne bo rešilo na nasednjih volitvah...vsekakot vsi boste dobili izstavljen račun. Izolani, ki niso volili to še zdaleč ne pomeni, ds so proti rederendumu. Prej bo tisto, kdo pa vsm.še zaupajQuery112306659489475452334_1641987418106?? Tokrat se bom tudi sam udeležil naslednjih volitvah za svetnika. Pa da vidimo te "tamočne" parazite!!