ODZIV ŠARCA NA IZJAVE SALVINIJA: "Postavljanje fizičnih ovir na meji z Italijo ni potrebno"

Slovenija

Premier Marjan Šarec je ob robu slovesnosti ob 74. obletnici preboja partizanov na Menini planini za TV Slovenija ponovil, da Slovenija obvladuje razmere na mejah ter da postavljanje fizičnih ovir na meji z Italijo ni potrebno. S tem se je odzval na izjave Mattea Salvinija, ko je ta omenjal možnost fizičnih ovir na meji s Slovenijo.

Šarec sicer priznava, da "se ilegalni prehodi dogajajo", vendar podatki kažejo, da ne gre za povečanje ilegalnih prehodov iz Slovenije v Italijo. Poudaril je, da slovenska in italijanska policija dobro sodelujeta ter podprl skupne patrulje. Glede dejstva, da ima Slovenija že zdaj postavljene tehnične ovire na meji s Hrvaško, je dejal, da je meja med Slovenijo in Italijo drugačna, kot je meja med Slovenijo in Hrvaško, ker je ta schengenska, prva pa notranja meja EU.

Povedal je, da sta notranji minister Boštjan Poklukar in italijanski notranji minister Salvini opravila telefonski pogovor, ki je bil "bolj konstruktiven, kot se vidi navzven". "Mislim, da so zadeve včasih namenjene bolj kakšnim notranjepolitičnim razlogom," je dodal.

Salvini je namreč ob petkovem obisku v Trstu dejal, da Italija nadzoruje meje na morju, z vsemi razpoložljivimi sredstvi pa želi nadzirati tudi tiste na kopnem. Preko Twitterja je tudi sporočil, da je cilj obiska v Trstu "več ljudi in več sredstev, da zapečatimo mejo s Slovenijo ter dokončno ustavimo prihod nezakonitih migrantov". Po njegovih navedbah Italija razmišlja o različnih možnostih, če nadzor ne bi bil dovolj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  07 .07. 2019 ob  23: 51
PREBOJ

Ob jubileju je v prvi vrsti videti tudi radiotelegrafista Rudija Pfeiferja udeleženca preboja na Menini planini, vsaka čast in še na mnoga leta!

www.rtvslo.si/kultura/film/nastaja-nov-partizanski-film-o-bitki-na-menini-planini/474588
o-sta.si/23631/film-o-bitki-na-menini-planini-z-naslovom-preboj