ODZIV OBALNEGA POSLANCA NA KIKS MUSARJEVE V TRSTU: "Morda bi morala v svojem uradu zamenjati kakšnega svetovalca"

Koper

Danes smo že poročali o kiksu, ki se je pripetil naši predsednici Nataši Pirc Musar včeraj v Trstu. Na vprašanje dijakinje, ali se ji zdi, da matični Slovenci dovolj dobro poznajo in upoštevajo zamejce, je Musarjeva odgovorila "vaša domovina je Italija. Vi prispevate k razvoju, sožitju in kulturi Italije. Tega ne pozabite", kar je negativno presenetilo predstavnike slovenske skupnosti v Trstu. Na izjavo Musarjeve se je odzval tudi obalni poslanec Levice, Matej T. Vatovec.

"Domovina je verjetno res abstrakten pojem, definitivno pa ni to nujno država, v kateri bivaš in plačuješ davke. V primeru naših rojakov v Italiji je to toliko bolj izrazito, sploh glede na odnos, ki ga ima uradni Rim do zgodovine, sploh glede na izrazito desničarsko okolje, kakršen je Trst," je v svojem odzivu zapisal Vatovec in nadaljeval:

"Istočasno je znala tudi uradna Ljubljana v imenu dobrososedskih odnosov včasih pozabiti na te zgodovinske okoliščine in na naše zamejce. A kljub vsemu ostajajo s srcem v Sloveniji in razumejo pomen zgodovinskih in kulturnih vezi z obeh strani meje. Nenazadnje, kot Primorci. Zato me preseneča predsedničin odnos in z zanimanjem pričakujem njena pojasnila. Morda bi morala v svojem uradu zamenjati kakšnega svetovalca, ne pa mladih aktivistov."

Stranka Gibanje Svoboda je izjave Pirc Musar označila za nespoštljive, "ne samo do Slovencev, ki živijo v zamejstvu, temveč do vseh Slovencev in naših prednikov, ki so umirali, trpeli in se bojevali, da imamo svojo domovino in državo".

Stranka SD je medtem Slovencem v zamejstvu poudarila, da so enakovreden, cenjen in spoštovan del enotnega slovenskega naroda. "Vaša domovina je Slovenija. Domovina sega veliko dlje od državnih meja in je več kot izpolnjevanje obveznosti do države. To dokazujete in živite ravno Slovenke in Slovenci, živeči v zamejstvu," so še dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  13 .10. 2023 ob  07: 08
12
Musarjva ima po eni strani prav. Vsem Slovencem v Italiji priporočam, da uresničujejo svoje slovenstvo brez pričakovanj do vseh teh naših bluzerjev in vsakokratnih kriminalcev v RS, ki so prodali Slovenijo balkancem sedaj pa še kozjejebcem s pomočjo bruselske židoglobo mafje.
kokodek |  12 .10. 2023 ob  23: 33
16
Borut je bil katastrofa, ma almeno te je nasmejal, ko je govoril bale
Prognostik |  12 .10. 2023 ob  22: 43
Vatovec čaka, če se bo pojavil nekdo, ki bi od njega lahko imel koristi - kot od politika. Dokler čaka, pa vmes malo filozofira.
joe jaxson |  12 .10. 2023 ob  20: 47
10
"siete la coppia piu bella del mondo" Ona z balami v Avstriji in Italiji, ti pa s Palestinci !!! Dejta se oba zbudit !