ODZIV FAJONOVE NA TO, DA JE MOSKVA PRIPRAVLJENA NA DIALOG S SLOVENIJO: "Kijevu bomo stali ob strani, dokler bo treba"

Svet

Predaja akreditivnega pisma nove slovenske veleposlanice Darje Bavdaž Kuret ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je povsem običajen postopek, ki ne spreminja ničesar, je danes izjavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da Slovenija še naprej obsoja rusko agresijo v Ukrajini, Kijevu pa bo stala ob strani, dokler bo to potrebno.

Na fotografijah današnji obisk nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock v Ljubljani.

Nova veleposlanica Slovenije je v ponedeljek v Kremlju z veleposlaniki več drugih držav predala akreditivna pisma Putinu, ta pa je dejal, da je Rusija pripravljena obnoviti zastali dvostranski dialog.

"Gre za povsem običajen postopek, ki ne spreminja ničesar," je ob robu razprave z mladimi o širitvi in reformah EU v času svetovnih kriz v Centru Rog pojasnila Fajon. Spomnila je, da sta zaradi invazije na Ukrajino tako Slovenija kot Rusija zmanjšali število diplomatskega osebja in omejili stike.

"Še vedno obsojamo rusko agresijo v Ukrajini. Trudimo se storiti vse, da bi ustavili nasilje in dosegli mir v Ukrajini. Ukrajini pa bomo stali ob strani, dokler bo to potrebno," je dodala.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki jo je Fajon danes gostila v Ljubljani in s katero sta se skupaj udeležili razprave, je povedala, da je Putin v Kremlju sprejel tudi nemškega veleposlanika.

Povedala je, da je Nemčija sicer v preteklosti zaradi kršitev človekovih pravic že zaprla nekatera svoja veleposlaništva, a takšen pristop je bil po njenem mnenju napačen. Na primeru Irana je ponazorila, da je Nemčija kljub pozivom javnosti k zaprtju veleposlaništva v Teheranu ohranila svojo diplomatsko prisotnost. "Če bi zaprli naše veleposlaništvo v Teheranu, kako bi lahko ženske ali zagovorniki človekovih pravic iz Irana zaprosili za vizum?" je vprašala.

Ocenila je, da bi bilo zapiranje veleposlaništev v Moskvi darilo za Putina. "Zato ne samo Slovenija, ne samo 19 drugih držav, ampak tudi Nemčija pošilja novega veleposlanika v Rusijo z namenom, da bi videli, kaj se tam dogaja, in da bi imeli predstavništvo, kjer bi ljudje lahko zaprosili za vizume," je dodala.

Spomnila je tudi na nedavno udeležbo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na zasedanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Skopju. Poudarila je, da je bila prisotnost evropskih držav nujna, saj bi v nasprotnem primeru Ovse prepustili Rusiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  06 .12. 2023 ob  13: 07
Ukrajini oz Zelensekmu čisto nič ne manjka. Že dve leti se vsi skupaj igračkajo. vleče se kot turške nadaljevanke. Obe svetovni vojni sta trajali 4 leta.
hribi |  06 .12. 2023 ob  10: 36
Zakaj je med nami, navadnimi državljani in politiki tako velika razlika v osnovnem dojemanju kaj je dobro in kaj je narobe?
JKDWingChun |  06 .12. 2023 ob  07: 04
22
Koža zabita. Najebal bo pa narod. Skinit to golazen oz pozicije. Narod dvignimo se
Ištrijan |  06 .12. 2023 ob  00: 48
22
Tanja Falšon: ena najbolj zabitih, neinteligentnih, kratkovidnih, hinavskih in servilno-lakajskih ministric kar smo jih kadar koli imeli. Res, gnojilo na dveh nogah.
vseved |  05 .12. 2023 ob  19: 28
24
Prekleta golazen.Je.. vas Kijev!