ODZIV FAJONOVE NA OČITKE IZ INTERPELACIJE: "V ozadju se odvija politična igra"

Slovenija

Zunanja ministrica Tanja Fajon je zavrnila očitke iz interpelacije, ki jo je danes proti njej vložila SDS, in zatrdila, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Pojasnila je, da se je o tem tri dni pred odločitvijo vlade pogovarjala tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

Tanja Fajon

Iz New Yorka, kjer se udeležuje splošne razprave voditeljev v okviru zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, je predsednica SD pojasnila tudi, da ji je že sam Kajzer po pogovoru pred skoraj dvema tednoma, ko mu je sporočila, da se bo moral vrniti v Ljubljano, zagrozil z interpelacijo. "Torej ti dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila že v pripravi," je menila ministrica.

Dejala je, da očitkov iz interpelacije še ni v celoti preučila, a bo na njih odgovorila v svojem nastopu v državnem zboru. "Lahko pa samo dodam, da sem v tem primeru kot v vsem svojem ravnanju do zdaj vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije," je poudarila na novinarski konferenci, ki je potekala preko videopovezave.

Izpostavila je, da bi se morali zdaj predvsem pogovarjati o dejanjih veleposlanika. "Kršil je posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki govori o nepooblaščenem ravnanju, o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam, prav tako je veleposlanik kršil zakon za zunanje zadeve v delu, ko gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov in delovanje s pooblastili," je dejala in dodala, da zakon v primeru kršitev posebnih obveznosti predvideva odpoklic veleposlanika. Sankcija je bila po njenih besedah nujna.

Tone Kajzer

Zavrnila je tudi očitke, da je ministrstvo favoriziralo predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ko je diplomatsko-konzularnim predstavništvom z depešo naložilo objavo njenega naslova, kjer zbira podpise podpore. Kot je poudarila Fajonova, je zunanje ministrstvo to storilo na prošnjo notranjega ministrstva. Sledilo je še šest podobnih pozivov. "Enako smo storili tudi v drugih primerih in enako smo, kot je dolgoletna praksa ministrstva, delovali tudi pri zbiranju podpisov za referendume, ki jih je vlagala tudi SDS, ki zdaj vlaga interpelacijo," je dejala ministrica.

Zavrnila pa je tudi očitke predsednika Pahorja, da se vlada pred sprejetjem odločitve o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala z njim, kot to zahteva zakon o zunanjih zadevah in zaradi česar je Pahor javno izrazil nezadovoljstvo. "S predsednikom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika pogovarjala na kratko na Brdu (pri Kranju) tri dni pred sejo vlade, na kateri sem vlado seznanila v predčasnem odpoklicu veleposlanika," je dejala.

Pojasnila je, da so do seje vlade prejšnji četrtek, na kateri je bila sprejeta odločitev o odpoklicu Kajzerja, iz urada predsednika države zaprosili tudi za dodatna pojasnila in da so jim jih tudi posredovali. "Pravzaprav do včerajšnjega dne, dva dni nazaj ni bilo nobenega indica, nobene informacije, da bi potrebovali še kakršnokoli dodatno pojasnilo in da bi imel predsednik države do odpoklica kakršnekoli zadržke," je dejala ministrica in menila, da se "v ozadju odvija tudi neka politična igra".

Borut Pahor

Dodala je, da se tudi ne strinja z oceno predsednika, da je šlo pri odpoklicu veleposlanika Kajzerja "za nesorazmeren ukrep". "Ministrstvo za zunanje zadeve je tisto, ki oceni težo kršitve in posledice za nadaljnje delo. Ministrstvo za zunanje zadeve preprosto ne sme dopustiti prenašanja depeš po Twitterju ali telefonih, ne glede na njihovo vsebino," je dejala. Pri tem je pohvalila predhodnika na položaju, Anžeta Logarja, "ki je zelo pohvalno zaostril sistem prenašanja depeš in uvedel tudi šifrirne kode".

Ob tem pa je še kritizirala prvaka SDS Janeza Janšo, ker je sploh objavil depešo, ki mu jo je poslal Kajzer. "Sprašujemo se, v kakšni državi pravzaprav živimo, da lahko trikratni predsednik vlade preprosto objavlja po Twitterju depeše, kakršnekoli narave so, da lahko veleposlanik preprosto pošilja fotografije kadarkoli se mu to zdi, slika depeše in ob tem zavestno krši vrsto pravil (...) jaz pa se moram tukaj zagovarjati zaradi preprostega dejstva, da ščitim zakonodajo Republike Slovenije in zunanjepolitične interese Slovenije," je še dejala Fajonova in poudarila, da bo proti nepravilnostim ukrepala tudi v bodoče in "ne bo tiho".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  22 .09. 2022 ob  19: 47
BARBIKA OSTAJA , JE BIL IN BO VEDNO ENA NAVADNA "CUNJA V VETRU" !