ODZIV DIREKTORJA KOPRSKE OBRTNO-PODJETNIŠKE ZBORNICE: "Vodstvo bo zasedalo prihajajočo sredo, na dnevnem redu bo tudi požar v coni"

Koper

Včeraj smo poročali o znanem vzroku požara v Obrtni coni Sermin. Čeprav je uradna policijska preiskava še v teku, so že potrdili, da je na streho objekta padel goreč predmet oziroma pirotehnični izdelek, škoda pa je pavšalno ocenjena na dva do tri milijone evrov. V resnici pa bi bila ta lahko, tako nam je pojasnil Simon Maglica, še višja. Danes se je na naše poročanje odzval še predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper Sergej Pinter: "Prebral sem članek o sobotnem požaru v Obrtni coni Sermin. Ker je v članku omenjena tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Koper, moram pojasniti nekaj dejstev, ki so v nasprotju z nekaterimi trditvami, ki jih je v članku navedel gospod Simon Maglica."

Kot je med drugim navedel Maglica, "gre za največji požar v Kopru v zadnji 20 letih, pa niti koprski župan Aleš Bržan niti obrtno-gospodarska zbornica nista vprašala, ali potrebujemo kakšno pomoč". Na te očitke se je odzval predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper Sergej Pinter, ki je pojasnil, da je bil v času požara tudi sam prisoten na lokaciji.

"Z nekaterimi člani iz objekta F sem se tudi že pogovoril in ponudil pripravljenost v primeru, da potrebujejo kakršnokoli pomoč. Ob podobnih nesrečah smo kot zbornica vedno pomagali svojim članom. Vodstvo zbornice bo zasedalo prihajajočo sredo, na dnevnem redu bo tudi požar v coni," je nadaljeval.

Kot nam je še pojasnil Maglica, se lastniki prostorov v Obrtni coni Sermin soočajo s težavami glede parkirišča. Pred dvema letoma jih je namreč pod upravljanje vzela koprska občina in narisala modro cono, zato je parkirišče med 8. in 15. uro plačljivo. Nekaterim izvajalcem, ki v teh dneh obnavljajo streho, so redarji napisali tudi kazen.

Pinter pa na to odgovarja, da so kot zbornica nedavno pristopili k reševanju raznih problematik v omenjeni coni, med njimi ureditev parkirnega režima na javnih parkiriščih, ki so v lasti Mestne občine Koper. "V sodelovanju z Mestno občino Koper smo dorekli zgledno rešitev, ki za vse uporabnike, predvsem pa za lastnike objektov, predstavlja zanemarljiv strošek.  Vse,  kar nam kot zbornici uspe izboljšati v prid uporabnikov cone, je zato, ker smo spoštljiv in učinkovit sogovornik. Koristi od naših uspelih akcij pa imajo vsi v coni, tudi tisti, ki niso naši člani. Članstvo v naši zbornici je prostovoljno. Gospod Maglica oz. njegovo podjetje ni član zbornice, kljub temu je zbornica tudi zanj in za kvalitetnejše delovanje njegovega podjetja postorila že marsikaj," je še dodal.

"Zelo smo razočarani, da kljub našim uspelim akcijam, ne zamudi priložnosti, da bi okaral delo zbornice, še več,  tudi ob tej priložnosti se sklicuje na zbornico in pričakuje njeno pomoč. Opozoriti pa moramo, da kakršnakoli pomoč prihaja iz sredstev, ki jo s prostovoljno članarino zberejo člani, zato moramo pri porabi le te slediti našim aktom in pravilom glede namenske porabe sredstev pridobljenih iz naslova članarine," je poudaril Pinter.

Maglica je sicer opisal tudi druge težave, do katerih prihaja v obrtni coni. Po njegovih navedbah so si prostor prisvojili mladi, ki ga izkoriščajo za zabave, ob vikendih so tam parkirani tovornjaki, prihajalo pa naj bi celo do preprodaje mamil. Od avgusta do zdaj je prišlo do šestih vlomov v različne objekte.

Da bo potrebno urediti dodatno varovanje cone, prikimava tudi Pinter. "Ampak tu bomo morali lastniki objektov stopiti skupaj in z nesebičnim sodelovanjem najti skupni jezik ter seveda vsak nekaj prispevati. Območna obrtno-podjetniška zbornica Koper bo v prihodnjih dneh sklicala sestanek vseh lastnikov objektov, na katerem bomo pomagali poiskati ustrezne rešitve, ki bodo zadovoljile vse."

"V bodoče bi si želel, kot se za vse družine spodobi, da "umazane" cunje poskusimo najprej oprati doma," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  18 .10. 2021 ob  09: 22
-5
Katerih akcij gospod Pineter? V coni so vsaj 1x na teden redarji. Pridejo kot lovci za lisice. Skočijo iz avtomobilov in talajo kazni. VSEM tudi kamionom, čeprav govorimo o industrijski coni. Žal pod vašim vodstvom je zbornica nazadovala za 20 let. In pod vodstvom Bržančka občina za 100 let. NIČ OD NIČA