ODPRTO PISMO SLOVENSKEGA RAČUNOVODJE JANŠI, MINISTROM IN ODGOVORNIM: "Vi si lahko privoščite, pa je kdo pomislil na podjetnike"

Slovenija

Direktorica računovodskega podjetja Biro Bonus, Marija Tomc Muc, je na spletni strani objavila odprto pismo vladi in nanje naslovila nekaj krepkih na račun ukrepov za pomoč gospodarstvu. "Ko ste predstavljali smernice, ste obljubili, da bodo ukrepi za podjetnike minimalno birokratsko zapleteni in maksimalno birokratsko enostavni. Moram vam povedati, da ste tu popolnoma pogoreli," je v pismu zapisala računovodja.

Kot pravi Marija Tomc Muc, je že kar nekaj časa v računovodskem poslu, a tako 'konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov' še ni srečala. Verjame, da je bil namen vlade dober, a žal državna uprava tega zakona po njeni oceni ni sposobna v 'normalnem času in na normalen način spraviti v življenje'.

"Kako naj si sicer razlagamo, da obrazci še vedno niso na voljo, da se pojasnila in razlage zakonov menjajo iz dneva v dan, da so se računalniški programi ponekod sesuli, da telefoni pregorevajo in če že imaš srečo in se nekdo oglasi, ti pove, da ve še manj kot ti in čaka na nadaljnja navodila," je zapisala v pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ministrom in ostalim odgovornim.

Njena kritika ne leti na zaposlene na Finančni upravi, Zavodu za zaposlovanje, … saj verjame, da so v podobno nemogočem položaju kot računovodje v teh dneh.

"Odpovedal je celoten aparat, odpovedal je informacijski sistem, odpovedale so pravne službe, ki vsaka po svoje razlagajo člene zakonov. Spoštovani, ta zakon ste napisali vi! Ni bil objavljen v tajnih beograjskih uradnih listih, ni nastal v visokih in zapletenih bruseljskih pravnih pisarnah, ni bil poslan iz Vatikana, niti ga ni prinesel Mojzes s svete gore. Napisali ste ga vi! In zato je nesprejemljivo, da členov ne znate pojasniti, oziroma da se pojasnila menjajo iz dneva v dan," opozarja.

Kot je zapisala Tomc Muc, je danes 12. april, ko je večina plač za marec že obračunanih.

"Vi si lahko privoščite, da obrazci za oddajo davčnih odtegljajev še niso na voljo. Pa je kdo pomislil na podjetnike, naše stranke? Naj tudi oni rečejo svojim zaposlenim – žal, v tem mesecu bodo plače po 23. aprila? Vi brez težav lahko v času, ko se dnevno obračunavajo plače in je večina že obračunanih, spreminjate datume veljavnosti posameznih členov zakona, pojasnila, kako obračunati prispevke, kakšna so upravičenja, kakšni so pogoji… Naše stranke pa morajo ljudem dati denar za zasluženo delo v marcu. In mi, njihovi računovodje, jim moramo povedati, koliko," ne skopari z očitki v pismu in dodaja:

"Poznam vaš odgovor, boste pač naredili poračun. Seveda, poračun obračuna za izplačilo kriznega dodatka, pa potem poračun poračuna zaradi prispevkov, pa še en obračun poračuna poračuna po 23. 4., da bomo oddali obrazce, roko dam v ogenj, da vsaj ponekod potem še najmanj en poračun poračunanega poračuna in popravek REK zaradi novih navodil… Mi lahko nekdo pove pameten razlog, zakaj je potrebno oddajati več REK obrazcev za en obračun? Se kdo zaveda, da se sedaj na vrat na nos spreminjajo informacijski sistemi, programirajo nove nastavitve obračunov, nadgradnje…? Se je kdo vprašal, kakšne stroške bodo imeli podjetniki s tem? In koliko časa bo šlo za to sedaj, ko se je potrebno maksimalno angažirati drugje?"

Kot nadaljuje Tomc Muc so na Zavodu za zaposlovanje še en korak nazaj, saj se zatika že pri pooblastilih. Kot kaže, informacijski sistem ni kos količini vlog.

"Že oddane vloge, za katere je bilo rečeno, da se bodo obravnavale po novem zakonu, bo treba dopolnjevati. Vlogi torej sledi zahteva za dopolnitev. Dopolnjeni vlogi sledi odločba, temu sledi obrazec za obveščanje zavoda o prekinitvah čakanja, za katerega še nihče ne ve, kakšen bo… Potem zahtevki za izplačila… Tudi za te se še ne ve, kakšni bodo… Potem pa gotovo še preverjanja, inšpekcije… Če so to za vas nezapleteni birokratski postopki, potem si ne upam niti pomisliti, kaj je za vas zapleteno."

Na koncu pisma prosi predsednika vlade, ministre in ostale odgovorne, naj ji pomagajo rešiti še eno, tudi moralno vprašanje, 'ki je z vidika človeka na respiratorju na Infekcijski kliniki lahko tudi nespodobno':

"Komu naj vse te obračune in poračune, vsaj tri 'realne' za vsakega zaposlenega pri vsakem delodajalcu, poleg tega pa še na desetine testnih, na desetine ur prilagajanja informacijskega sistema, prebijanja skozi vaša pojasnila zakona,… komu naj vse to zaračunamo? Strankam, med katerimi so tudi take, ki od 12. marca do danes niso zaslužile niti centa?

Naj jim svoje pošteno delo kljub temu zaračunamo in se v očeh marsikoga postavimo na temno stran vojnih dobičkarjev? In če ne – s čim naj pošteno plačam svoje zaposlene, ki med letošnjimi Velikonočnimi prazniki obračunavajo plače za stranke, pripravljajo vse potrebno za vloge na Zavod za zaposlovanje in obupujejo nad dnevnimi spremembami pojasnil zakona in postopkov? Med prvomajskimi prazniki pa bodo delali poračune? In med Božično-novoletnimi verjetno pripravljali podatke za inšpektorje, ki bodo iz primerne časovne distance vse te obračune v miru pregledovali in grozili s kaznimi trikratnega vračila?

Poleg plač za svoje sodelavce moram zaslužiti tudi za plačilo kazni delovnim inšpektorjem, kajti to moje pismo je hkrati tudi samoprijava. Ja, delamo več kot 10 ur dnevno in več kot 56 ur tedensko… Na sobote, nedelje in praznike… Še dobro, da je razglašena epidemija, takrat so pravila menda drugačna."

Kot še dodaja gospa, 'ne jamra, išče rešitve' in prosi vlado, da pri naslednjem paketu preveri, če ga je državni aparat sposoben izpeljati in pravniki nedvoumno ter pravočasno razložiti:

"Gospe in gospodje v državnih uradih, iz mojega zornega kota ste vsi vi država. Ta zakon ste napisali vi. In če ga vi ne znate enotno in takoj razložiti, kdo bo? Z mojega zornega kota ni pomembno, kako se imenuje vaš urad. Vsi ste moja država. Tista, za katero smo glasovali 23. 12. 1990. Ko smo še verjeli, bomo zakone pisali sami in jih tudi razumeli!"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Godrnjavec |  14 .04. 2020 ob  15: 34
Popolnoma se strinjam z vami, danes sem doktoriral iz plač, čeprav ji računam že več kot 40 let. Me prav zanima kako bi bilo če bi do zamud prihajalo zaradi nas.
 |  13 .04. 2020 ob  20: 02
-23
Gospa naklada in naklada. Vsi računovodje znajo kako se guljofa davčno upravo. Sedaj bi vsi radi denar iz proračuna. A si kdaj kaj prispevala v skupno blagajno ali samo grabiš in delaš na črno.
S. P. Ne jamrat......
Amar |  13 .04. 2020 ob  17: 49
10
Problem je da većina v vladi ni bila podjetnikov in se na spoznajo na računovodske standarde. Vlada razume ampak ne dojema. Treba pogledat kakšno izobrazbo imajo. Če bi se spoznali na računovodstvo nebi bili v politiki. In tudi jih nebi nihče dobil z roko v marmeladi.
kokodek |  13 .04. 2020 ob  12: 51
22
Bravo računovodkinja !!!! Prioriteta vlade je strašiti ljudi, tožariti v svet, izobešati jumbo plakate in malo ji je malo mar, kako bodo ljudje preživeli in živeli.
Peter |  13 .04. 2020 ob  12: 23
28
Čestitam ga.Marija, vas 100% podpiram in razumem.
Žal po izkušnjah do teh ki jim je to pismo namenjeno ne bo prišlo, in če pa bo, se bodo požvižgali na Vas, saj ste le ena ki je na to opozorila, in ne bodo reagirali. Saj niti ne znajo. Ker če bi znali bi že zakon bil nedvoumno napisan in izvedljiv.
Pa srečno!
Drago |  13 .04. 2020 ob  11: 38
-36
Ja tako je to, ko računovodkinja ne zna izračunat plače. Ta birokracija je ljudi prav naučila biti idot. In ko enkrat dobijo pred sabo zakon katerega si morajo razlagat z zdravo pametjo enostavno ne vedo več naprej. Potrebujejo vsaj še 70 strani navodil.
Sonce |  13 .04. 2020 ob  09: 48
36
Imamo občutek da je zaposlenim v državnih uradih vseeno koliko problemov in ovir so naredili zaposlenim v gospodarstvu, saj se jim ne pozna pri plači , jih ne pošljejo na čakanje ali jim ne dajo odpoved. Ravno to se ravnokar dogaja pri nas v gospodarstvu. In še bolj zaskrbljujoče bo ko bodo mnoga naša izhirana podjetja v prihodnjih mesecih zmanjševala število zaposlenih ali zapirala eno za drugim, ker enostavno ne bodo mogla preživeti zaradi trenutnih zastojev in novo nastalih okoliščin…
Če bi bila plača zaposlenih v državni upravi vezana neposredno na uspešnost gospodarstva (točkovano) pa bi videli kako bi bili pisani zakoni in vse ostalo… Takrat bi bilo vse podrejeno enemu samemu cilju – Ustvariti pogoje, da Slovensko gospodarstvo deluje uspešno in najbolje kar se da ter bi posledično imeli vsi nekaj od tega!
Občan |  13 .04. 2020 ob  09: 24
-28
Zanimivo je tudi, da so nekateri sele sedaj ugotovili, da je birokratski sistem v drzavi prezapleten... in sedaj bi morala Vlada z eno potezo odvezati gordijski vozel in na belem konju odjahati v soncni zahod. Odgovor si je avtor serviral sam: za dolocene postavke boste racunovodje delali obracune. Vedno se spomnim neke stare racunivodske sale, ko stranka vprasa racunovodjo: koliko je ena plus ena?, racunovodja pa odgovori: koliko bi pa zeleli da je? Racunovodje niso ravno temelj postenja, nenako podobno kot odvetniki, za pravi denar bodo zastopali katerokoli stalisce. Povprecnemu volilcu pa so taksni zapisi vsecni, cetudi so politicno pogojeni.
kjessi |  12 .04. 2020 ob  20: 13
50
Peščica samooklicanih vladarjev narekuje pravila celi državi, čeprav nimajo pojma niti o osnovah.
joe jaxson |  12 .04. 2020 ob  19: 48
40
BRAVO MRS. MUC. ZDEJ SI JIH PA NAJDLA "TEORETIKE IN LOPOVČKE" ! VOTE MRS. FOR PRESIDENT ! tAKE RABIMO, NE PA ZMAHNIČE, PROCENTIVAVŠKE IN TONINOTE CARINOTE !