ODPRTA JE AVTOBUSNA LINIJA MED IZOLO IN UMAGOM: Prevoz je brezplačen, kje lahko vstopite in izstopite? (FOTO)

Izola

Župani občin Umag, Buje, Piran in Izola so danes simbolno odprli čezmejno avtobusno linijo, ki naj bi prebivalcem Istre omogočila okolju bolj prijazno povezavo med Izolo in Umagom.

Gre za projekt IstraConnect za krepitev čezmejnega sodelovanja z razvojem trajnostnega koncepta multimodalne mobilnosti potnikov, ki je sofinanciran iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška. Pričel se je 1. junija letos in bo trajal do 30. junija 2023. Vrednost projekta je 467.154 evrov, od tega iz evropskih sredstev 397.081 evrov.

Gre za uvedbo pilotne avtobusne linije za prevoz vsakodnevnih potnikov, kot so šolarji, zaposleni in tisti, ki prihajajo v izolsko bolnišnico. Avtobus vozi na relaciji Umag–Buje–Kaldanija–Plovanija–Kaštel–Sečovlje (šola)–Lucija–Portorož (Fizine)–Izola–bolnišnica Izola.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril izolski župan Danilo Markočič, prek obalnega območja zaradi dela ali šole dnevno migrira okoli 8000 ljudi. Piranski župan Đenio Zadković pa je izpostavil to, da linija povezuje okolico z izolsko bolnišnico. Ta je po njegovem mnenju izjemno pomembna za širšo okolico. "Našo bolnišnico Izola imamo za regijsko bolnišnico. Tudi za prebivalce severne Istre je ta vse bolj pomembna," je povedal.

Župan Umaga Vili Bassanese je izpostavil, da projekt presega cilj mobilnosti. IstraConnect po njegovem mnenju ni samo avtobusna linija, temveč tudi način razmišljanja in povezovanja ljudi na obmejnem območju.

Župani štirih obmejnih mest si bodo prizadevali tudi za druge oblike trajnostnega prevoza. Piranski župan je omenil možnost povezave mest s kolesarsko stezo, župan Umaga pa možnost vzpostavitve 40 kilometrov dolge poti za pešce.

V času trajanja projekta je avtobusni prevoz za vse uporabnike brezplačen in bo potekal vsak dan v tednu do 23. junija prihodnje leto.

Na včerajšnji prvi vožnji je bil avtobus skoraj poln potnikov z obeh strani meje slovenske in hrvaške Istre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija