"ODPRLI SMO VELIKO GNOJNO RANO": Civilna iniciativa za Lipico svoje pripombe predstavila gospodarskemu ministru

Slovenija

Ob obisku Kobilarne Lipica se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v sredo srečal tudi s člani Civilne iniciative za Lipico, ki ima številne pripombe na vodenje kobilarne in med drugim svari pred škodljivim zanemarjanjem klasične dresure konj. Član civilne iniciative Marjan Suša je povedal, da je to začetek pogovorov z ministrstvom.

"Sestanek z ministrom Počivalškom je bil sklican na njegovo pobudo v želji, da bi razjasnili številna razhajanja, ki so nastala v minulih dveh letih med Civilno iniciativo za Lipico in ministrstvom za gospodarstvo," je danes za STA povedal Suša in dodal, da so ministrovo pobudo radi sprejeli, saj želijo, da njihovi pogledi na razvoj Lipice ne ovirajo njenega razvoja.

"Prav nasprotno, želimo da pripomoremo h konstruktivnemu razvoju in upravljanju z Lipico. In v tem smislu je potekal tudi sestanek z ministrom. Lahko rečem, da smo odprli eno veliko gnojno rano, iz katere se bo še nekaj časa cedil gnoj, pa vendarle je odprtje rane vedno tudi začetek zdravljenja," je še povedal.

Med drugim so govorili o vodstvu Kobilarne Lipica, glede katerega je civilna iniciativa že dlje časa vztrajala, da ga je treba zamenjati. Razlog naj bi bil drugačen način dela s konji in prihod novega trenerja iz tujine, katerega nova predstava pa po mnenju civilne iniciative ne prikazuje klasične lipiške šole dresurnega jahanja.

K ureditvi razmer v kobilarni poziva tudi poslanec SAB Marko Bandelli, ki je zadovoljen, da je ministrstvo prisluhnilo civilni iniciativi in obljubilo podporo za ureditev razmer. "Dogajanje v Lipici spremljam in dobro poznam. Prišlo je do številnih nepravilnosti, zato verjamem predstavnikom civilne iniciative, da nekaj ni v redu," je stanje v Lipici danes komentiral Bandelli.

Počivalšek je na srečanju po Bandellijevih navedbah potrdil ustanovitev posebne strokovne komisije, ki bo s strokovnjaki iz Lipice, predstavniki ministrstva za gospodarstvo in civilne iniciative ocenila in podala mnenje o (ne)ustreznem treniranju lipicancev. Sedanje vodstvo kobilarne po mnenju civilne iniciative namesto klasične dresure konj uporablja preveč komercialne prijeme po vzoru cirkuških nastopov živali, je v sporočilu za javnost zapisal poslanec SAB ter dodal, da alternativnim metodam treniranja konj sicer ne nasprotujejo, a svarijo pred škodljivim zanemarjanjem klasične dresure.

Tudi na prihodnjem sestanku bodo govorili o delu v lipiški šoli dresurnega jahanja. "Minister je to tudi sprejel in mi smo to razumeli kot izraz njegove pripravljenosti za nadaljnje boljše sodelovanje," je za STA še povedal Suša.

Počivalšek je kasneje na novinarski konferenci povedal, da vodstvu Kobilarne Lipica popolnoma zaupa. To je jasno povedal tudi predstavnikom civilne iniciative. Kadrovanje je po njegovih besedah stvar gospodarskega ministrstva, zato je od civilne iniciative zahteval, naj se vanj ne vtikajo več.

"V nekem smislu se z njim popolnoma strinjamo, to je tudi predvideno v zakonu o Kobilarni Lipica," je danes te Počivalškove besede komentiral Suša. A kot je dodal, je minister istočasno poudaril željo po sodelovanju s kraško-brkinskimi občinami, vključno s sodelovanjem na področju kadrovanja. "Pričakujemo torej, da bodo pri kadrovanju upoštevali tudi naše predloge, za katere menimo, da bodo absolutno uspešnejši, kot so bili doslej," je dejal Suša.

Poleg šole dresurnega jahanja pa se zdijo civilni iniciativi pomembna še nekatera druga vprašanja razvoja Kobilarne Lipica. Med njimi je Suša navedel nabavo sena, odnos do zaposlenih ter ravnanje s konji v Lipici. Civilna iniciativa zato želi, da na osnovi argumentov razčisti vsa odprta vprašanja z gospodarskim ministrstvom.

Civilna iniciativa se je tako zavzela za imenovanje predstavnika občine Sežana v nadzorni svet holdinga in ponovitev razpisa za odkup sena od okoliških kmetov. Razpisna dokumentacija se ji zdi preveč obširna in zapletena, cene sena kraških kmetov pa približno enake cenam uvoženega sena iz Italije. Ministrstvo za gospodarstvo je obema pobudama ugodilo in izpostavilo prednost lokalnega kmeta pred tujimi.

Pregledali bodo tudi domnevno sporne podatke o številu obiskovalcev Lipice, ki da so po mnenju civilne iniciative zdaj zavajajoči, je še navedel Bandelli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija