Odprli pot za globalni dogovor leta 2015

Svet

 Na podnebni konferenci ZN v Varšavi so danes po maratonskih pogajanjih dosegli dogovor, ki odpira pot za sklenitev ambicioznega globalnega podnebnega sporazuma, s katerimi bi segrevanje ozračja omejili na dve stopinji Celzija. Konferenco so zaznamovala nesoglasja med bogatejšimi in revnejšimi državami o prispevku za boj proti podnebnim spremembam.

Sprejeli so tudi dogovor o finančni pomoči bogatejših držav revnejšim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor so pogajalci pozno popoldne dosegli, potem ko je že kazalo, da bodo pogajanja propadla. Ključna točka sporov je bilo nasprotovanje držav, kot sta Kitajska in Indija, enakim "zavezam", ki bi veljale tako za bogate kot za revne države, ne da bi se upoštevala njihova zgodovina izpustov toplogrednih plinov.

Države v razvoju namreč očitajo Zahodu, da je predvsem njegova dolga zgodovina izpustov toplogrednih plinov krivec za podnebne spremembe, ki ogrožajo svet. Zato vztrajajo, da bi morale razvitejše države nositi večje breme za rešitev problema.

Sporazum bodo sprejeli čez dve leti

Razvite države in države v razvoju so se od 11. novembra v poljski prestolnici dogovarjale o okviru, ki bi bil osnova za podnebni sporazum, ki bi ga podpisali v Parizu do konca leta 2015.

Mednarodna skupnost se je v Varšavi zavezala, da bodo čez dve leti v Parizu sprejeli sporazum o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, ki bo stopil v veljavo leta 2020 in ki bo za vse dovolj zavezujoč, da se bo segrevanje ozračja omejilo pri dveh stopinjah Celzija glede na čas pred industrijsko dobo.

Dogovor tudi predvideva, da bodo države začele pripravljati prispevke o tem, kaj nameravajo storiti v boju proti podnebnim spremembam, ki bodo del sporazuma v letu 2015. Ni pa bilo sprejeto besedilo o oblikovanju mehanizma za odškodnine državam v razvoju zaradi globalnega segrevanja, saj o tem soglasja ni bilo mogoče doseči, piše AFP.

Z novim globalnim sporazumom naj bi bile določene obveznosti zniževanja emisij po letu 2020, prav tako pa bo treba zagotoviti izvajanje doslej sprejetih sklepov na področjih prilagajanja podnebnim spremembam ter finančne in tehnološke pomoči državam v razvoju za spoprijemanje s podnebnimi spremembami, za razvoj in prenos tehnologij.