ODPRLI BODO VALOBRAN 3: Marina in pristanišče bosta na varnem

Izola

Občina Izola in družba Marinvest, d. o. o. bosta v ponedeljek, 19. oktobra, ob 11. uri uradno odprli valobran 3, ki bo odslej varoval marino in občinsko pristanišče pred vplivi valovanja.

V lanskem letu sta Občina Izola in družba Marinvest podpisali koncesijsko pogodbo, s katero je občina podelila Marinvestu koncesijo za marino za obdobje 40 let. Pred tem je bila sklenjena še sodna poravnava v skupni vrednosti 3 milijone evrov, s katero so se zaključili vsi sodni postopki, ki so potekali med občino in Marinvestom. S poravnavo je bilo opredeljeno, da Marinvest plača občini 1.108 tisoč evrov uporabnine za pretekla leta, izroči občini 5 plavajočih pomolov v občinskem pristanišču in prevzame obveznost zgraditi valobran 3 v roku 18 mesecev od sklenitve sodne poravnave. Za naprej pa sta občina in Marinvest sklenila koncesijsko pogodbo, s katero občina podeljuje Marinvestu koncesijo za marino za 40 let, Marinvest pa letno občini plačuje približno 240 tisoč evrov koncesnine, nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in zakupnine.

Gradbeno dovoljenje iz leta 1990

Koncesionar izolske marine Marinvest je po koncesijski pogodbi pravočasno zaključil gradnjo valobrana 3 v skladu z gradbenim dovoljenjem, pridobljenim že leta 1990 in njegovo dopolnitvijo iz leta 1994. Tehnični pregled objekta je bil opravljen že v avgustu, uporabno dovoljenje pa izdano v začetku septembra. Septembra so bile občini predane garancije in vsa projektna dokumentacija, valobran pa bo po zaključenem obračunu del neodplačno predan občini v last. 

Deli novico:

unonow |  17 .10. 2015 ob  06: 11
tle se bo čadlo ko zmešano
fiko |  16 .10. 2015 ob  10: 20
Odprli bodo valobran 3? A zdaj pa je zaprt?
Ma |  16 .10. 2015 ob  06: 44
krožno pri komunali bi moglo bit končano, kdaj ? Maja?
BOBO |  15 .10. 2015 ob  20: 40
Ni problem v temu kdo kaj naredi, problem je v glavah vodilnih , ker mislijo , da so naredili korak in da sedaj znajo hoditi. Popovič to razume drugače . Ko konča en projekt , z drugim takoj nadaljuje , oziroma pospešeno , dokler je še juha vroča v drugi projekt. Pri nas se papirologija vleče in potem ko so papirji narejeni , da država zeleno luč , da se datumsko vse zavleče v turistično sezono ali pa dobijo projekt v roke podjetja , ki na koncu bankrotirajo. Itak vsak projekt spremlja računsko sodišče .
V Portorožu imajo narejene projekte že nekaj desetletij. Namesto , da bi jih posodobili , nadgrajevali in sploh oplemenitili z dodanimi vložki , ki jih kronično manjka , sedijo na starih trofejah in do onemoglosti kasirajo od starih projektov , namesto , da bi z zasluženim projektirali in investirali naprej. Hrvaška letos s 480milijoni , investira v turizem Istre, s tem pa nas že nekaj časa prehiteva z leve in desne. Določene stvari so skopirali tudi od nas , ampak so jih dodelali in poboljšali v nulo . Mi pa danes skozi nekaj improviziramo , flikamo in jamramo , kako ni denarja.
Na Hrvaškem so naredili v naši bližini aquaparke , če se ne motim tri , ki so letos zelo dobro delali , zato pa imajo denar za naprej in za širjenje aquaparkov.
Če sem prej pohvalil Popoviča , mi pa gre na jetra investicija v Dekanih . Na prostoru Kemiplasa , ki je primeren za eno ludo zabavišče , ima Rižano , ki je čista voda , prostor za odličen aquapark , postavlja en Hofer , ma kot , da ga noro potrebujemo . Zadovoljni so s prodajo terena za en kurčev market. Jaz takšnih stvari ne razumem.
Kdfaj bomo ukapirali , da smo dobri v raznoraznih welnwss centrih , zdraviliščih in podobnih projektih , ki hkrati ščitijo naravo , in bi lahko postali welnwss center evrope . Ne , mi silimo v neko industrijo , kjer nas kitajci in sosedje poščijejo. Danes sem iskal terme v Sloveniji in komaj dobi prostor za dve osebi. Vse je polno in to predvsem s tujimi gosti , rezervacijo pa moraš narediti skoraj mesec prej . Mi pa skozi izumljamo toplo vodo. Imamo nekaj bazenčkov na obali za približno 70.000 ljudi , ki hodijo po tovrstno rekreacijo na sever Slovenije ali pa k sosedom čez mejo.
Apeliram na župane vseh treh občin , da naj stisnejo glave skupaj in naredijo nekaj pametnega , ne pa samo na to kako bodo futrali politiko.
Vseeno pa čestitke za pomol , ki se je rojeval kar nekaj županskih mandatov. Pa še to sem pozabil . Nek Nokturno v Kopru je stal več kot neka uporabna , zabavna in kreativna točka , namesto tega imamo naselje , ki je že leta prazno in vidno na vpogled vsem propada. SRAMOTA:
iz Pirana |  15 .10. 2015 ob  19: 47
Pohvalno Izola, dobili plačano, zgrajeno in še dober delež koncesije, nadomestila za stavbno zemljišče in zakupnine.
V Piranu, pa velika črna pika Občini, ki ne uspe dobiti na letni ravni niti polovico te vsote... Se poraja vprašanje, ali so v Marini Portorož tako sposobni ali je na občini kdo, ki ima privat finančne interese in drži "štango" Marini.