ODPRAVLJENA ZADNJA OVIRA ZA ŠIRITEV: Madžari podprli članstvo, Švedska bo postala 32. zaveznica Nata

Svet

Madžarski parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

"Danes je zgodovinski dan. Švedska je pripravljena prevzeti odgovornost za evroatlantsko varnost," je kmalu po glasovanju v madžarskem parlamentu na omrežju X sporočil švedski predsednik vlade Ulf Kristersson.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil podporo švedskega pristopnega protokola. "Zdaj, ko so vse zaveznice podprle protokol, bo Švedska postala 32. zaveznica Nata. S članstvom Švedske bomo vsi močnejši in varnejši," je še zapisal na omrežju X.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila "odkrito sovražni odnos" Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  27 .02. 2024 ob  12: 54
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek na srečanju evropskih voditeljev naznanil nove korake za okrepitev pomoči Ukrajini v boju proti ruski invaziji, pri čemer ni izključil niti napotitve sil v državo. Države so sklenile še koalicijo za oskrbo Ukrajine z raketami, krepi se tudi podpora pobudi za nakup streliva izven EU. Iz Poljske, Češke in Švedske je že prišel odločen ne, medtem ko Kremelj svari pred "neizogibnim konfliktom" med Rusijo in Natom.

Nekateri evropski voditelji, nas namesto, da bi se borili za mir, nas hočejo pahniti v brezglavo brezno vojne, spopadov, rušenja in nedolžnih civilnih žrtev, ...namesto, da bi denar uporabili za pomoč potrebnim, ki trpijo za lakoto, žejo, nas prepričujejo, da moramo celo več kot 2% BPD nameniti za oboroževanje...v tem pa prednjačijo ZDA, ki namenjajo več kot polovico proračuna za orožje in oboroževanje...
zoran13 |  27 .02. 2024 ob  12: 50
EMMANUEL MACRON