ODPADNO VODO IZ FUKUSHIME BODO SPUSTILI V OCEAN: Kitajska ni edina, ki se ji je stemnilo pred očmi

Svet

Japonska je sklenila več kot milijon ton odpadne vode iz poškodovane jedrske elektrarne Fukushima po obdelavi spustiti v morje. Odločitev, ki jo je vlada danes sprejela po večletnih razpravah, je naletela na nasprotovanje tako v lokalni skupnosti kot med sosednjimi državami.

Vlada premierja Yoshihideja Suge je odločitev sprejela deset let po najhujši jedrski nesreči v državi, ko sta Japonsko prizadela sprva uničujoč potres, nato pa še cunami. V nuklearki v Fukushimi je zaradi pomanjkanja električne energije, ki bi gnala hladilni sistem, prišlo do stalitve sredice in izpusta radioaktivnosti v okolje.

Vse odtlej upravljavec elektrarne Tokyo Electric Power z vodo še naprej hladi reaktorje, odpadne vode pa nato shranjuje v več kot 1000 velikih rezervoarjih. Doslej naj bi se nabralo prek 1,2 milijona tone vode, ki je deležna obdelave s kompleksnim filtracijskim procesom. Ta odstrani večino radioaktivnih elementov, nekateri pa ostanejo, vključno s tritijem.

Upravljavec trdi, da bo prostora za shranjevanje vode leta 2022 zmanjkalo, nakar naj bi začeli jo izpuščati v morje. Tako vlada kot upravljavec trdita, da tritij v majhnih koncentracijah za človeško zdravje ni škodljiv, a številni po drugi strani vztrajajo, da gre vendarle za radioaktivni element, ki ga ne bi smeli izpuščati v okolje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okoljske skupine, kot je Greenpeace, že dolgo nasprotujejo izpustu odpadnih voda v morje. Skupaj z različnimi civilnodružbenimi skupinami in strokovnjaki vladi očitajo neupoštevanje človekovih pravic in interesov. Podobno stališče so zavzeli v domačem ribiškem sektorju, kjer jih skrbi, da potrošniki ne bodo hoteli kupovati rib z območja.

Kritične so tudi sosednje države. Južna Koreja je sklicala krizni sestanek, po katerem je vlada izrazila "veliko obžalovanje" zaradi odločitve japonske vlade. "Veliko zaskrbljenost" je izrazila tudi Kitajska, ki si želi "zaščite mednarodnih javnih interesov ter zdravja in varnosti prebivalcev Kitajske". Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian je pozval Japonsko k odgovornemu ravnanju.

ZDA po drugi strani niso izrazile nasprotovanja. Kot je sporočil State Department, se zdi, da je Japonska "sprejela pristop v skladu z globalno sprejetimi standardi jedrske varnosti", poroča britanski BBC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  13 .04. 2021 ob  15: 36
Totalni trgovinski embargo Japonski in ne bo spustila niti kapljice v morje. Japonci razumejo samo politiko trde roke (Sta bili potrebni atomski bombi na mesti Hirošima in Nagasaki, da so se predali v drugi svetovni vojni, če ne bi se borili še danes pa magari s fračami).