ODLOČITEV LAHKO PRIČAKUJEMO DO KONCA TEDNA: Bo cepljenje z vektorskimi cepivi še mogoče?

Slovenija

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ bo do konca tedna sprejela odločitev o nadaljnjem poteku cepljenja z vektorskimi cepivi, med drugim torej tudi o tem, ali ga bodo omejili na določene starostne skupine, je navedla vodja skupine Bojana Beović. Vsaj do takrat tako v veljavi ostaja začasna ustavitev cepljenja s cepivom Janssen.

Odločitev je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla minulo sredo, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Je pa posvetovalna skupina za cepljenje minulo sredo ministrstvu predlagala, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem vektorskim cepivom začasno ustavi. Poleg omenjenega cepiva je vektorsko tudi cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca.

Od takrat se v javnosti pojavljajo očitki, da je vlada v prizadevanjih za čim večjo precepljenost zanemarjala opozorila stroke, da cepivo Janssen morda ni najbolj primerno za mlajše ženske, pa tudi da pogoj PCT še ne bi smel veljati takoj ob prejemu tega cepiva, ker traja nekaj časa, da se vzpostavi imunska zaščita.

Med cepivi proti covidu-19 je le cepivo Janssen takšno, za katerega je potreben le en odmerek. To pomeni, da cepljeni takoj izpolnjuje pogoj PCT po prejemku tega cepiva, medtem ko pri ostalih cepivih izpolnjuje ta pogoj po prejetem drugem odmerku. Glede na to, da je sredi septembra začel veljati odlok o izpolnjevanju pogoja PCT, se je v zadnjih nekaj tednih povečal interes za cepljenje s cepivom Janssen. Do zaustavitve cepljenja so v Sloveniji s tem cepivom cepili okoli 120.000 oseb, samo v septembru po podatkih ministrstva za zdravje 33.000.

Odločitev o začetku veljavnosti pogoja PCT je na dopisni seji konec avgusta sprejela vlada, so v odgovoru na vprašanja STA o tem, kdo je dal predlog, da začne pogoj PCT veljati nemudoma po prejemu prvega in edinega potrebnega odmerka cepiva Janssen ter kdo je sprejel končno odločitev, zapisali na ministrstvu za zdravje.

Na vprašanje, ali so bili odločevalci pred sprejetjem odloka seznanjeni z opozorili stroke na možne hujše zaplete po cepljenju, ki se pogosteje pojavljajo pri mlajših osebah, pa so odgovorili, da "gre za administrativen ukrep, da ljudje ne bi bili podvrženi stroškom testiranja, ob zavedanju, da imunska zaščita nastopi 14 dni po cepljenju".

"To velja za vsa cepiva po polnem cepljenju. Ob tem dodajamo, da omenjeni ukrep ni poslabšal epidemiološke situacije ali povzročil večji pritisk na bolnišnice, kar pomeni, da so se ljudje zavedali, da imunost nastopi po 14 dneh. V mesecu septembru je bilo s cepivom Pfizer/BioNTech cepljenih približno 181.000 ljudi, s cepivom Janssen pa približno 33.000 ljudi," so še zapisali na ministrstvu.

Na NIJZ pa so pojasnili, da ne pripravljajo odlokov, ki jih sprejema vlada, prav tako NIJZ nima pristojnosti za interpretacijo vladnih odlokov. "Smo pa na NIJZ opozorili ministrstvo za zdravje, da ima epidemiološka služba težave zaradi omenjenega odloka, saj je ta v neskladju s strokovnimi spoznanji, ki kažejo, da zaščita po cepljenju ni vzpostavljena takoj po cepljenju, temveč po sedmih oziroma 14 dneh glede na cepivo," so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .10. 2021 ob  16: 55
-2
Jejte drek, miljoni muh ne morejo biti v zmoti!
magik |  05 .10. 2021 ob  16: 36
Od takrat se v javnosti pojavljajo očitki, da je vlada v prizadevanjih za čim večjo precepljenost zanemarjala opozorila stroke, da cepivo Janssen morda ni najbolj primerno za mlajše ženske, pa tudi da pogoj PCT še ne bi smel veljati takoj ob prejemu tega cepiva, ker traja nekaj časa, da se vzpostavi imunska zaščita.
Med cepivi proti covidu-19 je le cepivo Janssen takšno, za katerega je potreben le en odmerek. To pomeni, da cepljeni takoj izpolnjuje pogoj PCT po prejemku tega cepiva, medtem ko pri ostalih cepivih izpolnjuje ta pogoj po prejetem drugem odmerku. - je napisano v članku.

Vlada in PREDVSEM STROKA (dr.Beović, infantilni Fafangel, dr.Štrukelj, dr.Keber, dr.Krek,....) pa se še kar naprej spreneveda in DOPUŠČA, DA SE PRIDOBI POTRDILO TAKOJ PO PRVEM OZ DRUGEM CEPLJENJU in to kljub temu da:
- Cepivo Comirnaty (Pfizer Biontech) je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Zaščita je vzpostavljena SEDEM DNI PO PREJETEM DRUGEM ODMERKU. ( vir: Cepimo. se)
- Cepivo Moderna je okoli 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni. Zaščita je vzpostavljena ŠTIRINAJST DNI po drugem prejetem odmerku. (Vir: cepimo.se)
- Cepivo AstraZeneca (Vaxzevria) je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov). Zaščita je vzpostavljena ENAINDVAJSET DNI po prvem prejetem odmerku.(vir: cepimo.se)

Infantilni Fafangel celo z lastnoročnim cepljenjem prispeva k temu, da cepljeni pridobijo potrdilo TAKOJ!