ODLOČITEV JE PADLA: V Švici ne bo 'tretjega spola'

Svet

Zvezna vlada v Bernu je odločila: v Švici ob rojstvu otroka ni dovoljeno za določitev spola otroka izbrati druge možnosti kot 'moški' ali 'ženska', prav tako je prepovedano opustiti registracijo otrokovega spola ob vpisu v matični register.

Po poročanju spletnega portala ticinonews.ch je švicarska vlada ugotovila, da pogoji za uvedbo t. i. 'tretjega spola' ali popolno opustitev vpisa spola v matično knjigo ne obstajajo. Odločitev izhaja iz strokovnih priporočil, po katerih bi sprememba zahtevala številne pravne prilagoditve na zvezni in kantonski ravni. Prilagoditi bi bilo treba tudi zvezno ustavo, saj ni nobene ureditve za osebe, katerih spol ni vpisan v matični knjigi ali so vpisani v drugo kategorijo.

Švica torej ne bo sledila nekaterim državam, ki so se odpovedale t. i. binarnosti spolov in že legalizirale 'tretje spole', kot npr. Avstralija, Nemčija, Francija, Avstrija … Z vladnim mnenjem se strinja tudi Nacionalna komisija za etiko v humani medicini (CNE), ki meni, da v Švici ni družbenih pogojev za opustitev binarnosti spolov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .12. 2022 ob  13: 49
11
BRAVO!