ODKRITJE CEPIVA BO TERJALO HITRO RAZŠIRITEV PROIZVODNJE AJDOVSKEGA PODJETJA: Pripravlja se investicija v ZDA in italijanski Gorici

Slovenija

Zaradi povečevanja dela bo družba Bia Separations iz Ajdovščine širila proizvodnjo v Ajdovščini. Družba se sicer že nekaj časa pripravlja na investicijo v proizvodne prostore v ZDA, od koder prihaja tudi največ njihovih naročil, ter na območju Gorice v Italiji.

Zaradi pandemije načrti za gradnjo proizvodnje v ZDA stojijo. "Ob pripravi na gradnjo je treba iskati prave lokacije, sestati se je treba z lokalnimi oblastmi in tamkajšnjimi ljudmi. Ker pa potovanja trenutno niso mogoča, je ta projekt nekoliko zastal. Ta investicija se je tako zavlekla vsaj za nekaj mesecev, vendar računam, da jo bomo realizirali v najkrajšem možnem času," je povedal direktor Bia Separations Aleš Štrancar.

Lokacija trenutno še ni izbrana, vendar zamujenega ni ravno veliko, saj je po časovnici predviden zaključek gradnje proizvodnje v Severni Ameriki do konca leta 2023.

Širitev v Ajdovščini v teku, prvi koraki nerejeni tudi v Italiji

Širitev proizvodnih prostorov v Ajdovščini že poteka. "Ko bo potrjen eden od projektov, v katerih iščejo cepivo proti novemu koronavirusu, bo zelo verjetno na hitro treba dodatno širiti proizvodne kapacitete. V tem primeru jih bomo širili v Ajdovščini, saj na novo postavljati proizvodni obrat zunaj Ajdovščine ne bi bilo dovolj hitro, da bi uspeli zadostiti vsem potrebam."

Prvi korak k novi investiciji so naredili tudi v Italiji, tik čez slovensko-italijansko mejo v Gorici. Tam naj bi razvijali nov program podjetja, to pa seveda pomeni tudi nove zaposlitve. Gradnja naj bi se pričela že prihodnje leto.

Večina naročnikov prihaja iz ZDA

Vse investicije bo Bia Separations izvajalo z lastnim denarjem, brez posojil, je še povedal Štrancar. Denarja naj bi imeli za postopno izvajanje začrtanih projektov dovolj, saj so po Štrancarjevih besedah že 15. maja dosegli višino prihodkov, kot so jih ustvarili v celem lanskem letu.

Bia Separations trenutno sodeluje z osmimi podjetji, ki razvijajo cepivo za nov koronavirus. "V vseh teh primerih je naš delež postavitev čiščenja potencialnih zdravil oziroma cepiv in pomoč pri postavitvi proizvodnih linij. Mi se s samim razvojem cepiv in zdravil ne ukvarjamo, naše podjetje ni bilo ustanovljeno s tem namenom in se tega tudi strogo držimo."

Večina njihovih naročnikov je iz ZDA, ki težijo k temu, da cepivo najprej zagotovijo svojim državljanom. "Pri iskanju cepiva očitno vodijo ZDA, ki imajo največ teh projektov. Nam je uspelo priti v kar nekaj izmed teh projektov. Računamo, da bo vsaj enemu izmed teh projektov uspelo, kar pomeni, da bomo morali, še preden bo ta dozidava v Ajdovščini končana, začeti s širjenjem naših proizvodnih linij. Proizvodnja cepiva za milijardo ljudi bo zahtevala ogromno naših produktov."

Pri iskanju cepiva ajdovsko podjetje sodeluje še z dvema evropskima partnerjema ter v slovenskem projektu.

Ker je bilo tudi v Evropi pogojno potrjeno zdravilo za zdravljenje spinalne mišične atrofije, pomeni to še več dela in širjenje poslovanja za Bia Separations. Ajdovsko podjetje namreč sodeluje pri pripravi tega zdravila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija