ODKRILI VZROK EKOLOŠKE KATASTROFE V ISTRI? V morje naj bi izteklo 700 litrov kurilnega olja

Istra

Poročali smo že o novembrski ekološki katastrofi, ki je prizadela obale Ližnjana in okolice. Prve znake onesnaženja morja so opazili posamezni prebivalci Ližnjana, ki so na več lokacijah ob ližnjanski obali opazili mastne črne madeže in o tem obvestili puljsko luško kapitanijo. V preiskavo so se vključile vse pristojne službe, rezultati preiskave pa so pokazali, da je morje onesnažilo kurilno olje. 

Odvzeti vzorci onesnaženja v Ližnjanu so enaki kot v Kostreni, je včeraj sporočila Dolores Brenko - Škerjanc iz luške kapitanije Pulj, poroča Glas Istre.

To bi pomenilo, čeprav Brenko - Škerjanc ni želela s prstom pokazati na krivca, da je obalo na jugu Istre pred dvema tednoma in pol onesnažilo kurilno olje iz reške termoelektrarne.

Prve znake onesnaženja obale v Kostreni so opazili 9. novembra, velik madež pa je Ližnjan dosegel štiri dni kasneje, čeprav so v Kostreni že postavili jezove.

Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kako je možno, da je madež prešel ves Kvarner, ne da bi ga opazila vsaj ena pristojna služba. Postavlja se tudi vprašanje, za kakšno količino kurilnega olja pravzaprav gre. V TE Rijeka so povedali, da je iz njihovega obrata izteklo le 700 litrov naftnih derivatov, a se ta količina naj ne bi ujemala z velikostjo madeža, ki je onesnažil več kot pet kilometrov obale na skrajnem jugu Istre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija