ODKRILI SO JO TUDI ŽE V SLOVENIJI: Podrazličica omikrona BA.2 je še bolj nalezljiva kot izvorna različica

Svet

Podrazličica omikrona BA.2 je bolj nalezljiva kot izvorna različica BA.1, ugotavlja včeraj objavljena danska študija. Novo podrazličico so doslej odkrili že v več deset državah, tudi v Sloveniji, na Danskem je že prevladujoča.

Študija, ki jo je objavil danski inštitut za nalezljive bolezni (SSI), razkriva, da je v primeru okuženosti člana gospodinjstva z različico BA.2 tveganje za okužbo drugega člana 39-odstotno. V primeru okužbe z različico BA.1 znaša to tveganje 29 odstotkov. Obenem so necepljeni posamezniki bolj dojemljivi za okužbo s podrazličico BA.2 kot s BA.1, je v sporočilu navedla zdravnica pri ISS, Camilla Holten Moller. Po drugi strani pa je pri cepljenih, zlasti tistih, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek, veliko manj možnosti za okužbo, je poudarila.

Študijo so raziskovalci SSI v sodelovanju z danskimi univerzami opravili med 20. decembrom in 18. januarjem, zajela pa je približno 18.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Danskem kljub rekordnim številkam okuženih z novim koronavirusom z današnjim dnem odpravljajo vse omejitvene ukrepe, pri čemer se sklicujejo na velik delež cepljenih proti covidu-19 in manjšo resnost bolezni, ki jo povzroča omikron.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  02 .02. 2022 ob  01: 29
Ou ce gres ven na sprehod je zivljenje tako dosadno monotono da edino na regionalu nekaj dogaja isto kot ce za novo leto poslusas radijo kapris se ti zdi da cela primorska zura,ko pa prides ven ni nikjer zive duse
 |  01 .02. 2022 ob  11: 18
ma kaj niste že malo dosssasdni s tem
pa vske tri dni je neka podrazličica
a je sploh vredno objavljati in non stop to podrk...vanje ljudi
zastraševanje z novimi sevi in novimi še bolj smrtnimi virusi itd..
dej pizdarija res dej napište enkrat neki lepega pozitivnega